Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
læk. 28.000 lækkede dokumenter primært fra revisionsgiganten PwC, afslørede i 2014, hvordan blandt andre Apple, IKEA og Pepsi slap symbolsk skat i Luxembourg.
Foto: Line Ørnes Søndergaard (arkiv)

læk. 28.000 lækkede dokumenter primært fra revisionsgiganten PwC, afslørede i 2014, hvordan blandt andre Apple, IKEA og Pepsi slap symbolsk skat i Luxembourg.

Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tre whistleblowere risikerer hårde fængselsstraffe trods omfattende ros for skattelækage

Retssag begynder i dag i Luxembourg mod tre mænd, anklaget for at stå bag lækage, som afslørede hemmelige skattefordele til multinationale selskaber.

Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der var ros fra EU-kommissionen og de fleste europæiske regeringer, da Politiken og 30 andre medier i november 2014 afslørede, hvordan Luxembourg i hemmelige aftaler lod multinationale giganter som Apple, IKEA og Pepsi slippe med at betale et symbolsk beløb i skat.

Afsløringerne, som byggede på 28.000 lækkede dokumenter, primært fra revisionsgiganten PwC, har ført til ændret lovgivning, og både EU-kommissionen og flere EU-landes skattemyndigheder bruger dem til at efterforske sager om skatteunddragelse.

Alene i Danmark førte det til undersøgelse af 80 mulige skattesager, da de hemmelige dokumenter kom frem i lyset.

:

Men Luxembourg vil slå hårdt ned på dem, som er anklaget for at have bragt de hemmelige aftaler frem til offentligheden.

Op til 10 års fængsel

I retssagen vil anklageren kræve hårde fængsselsstraffe til to tidligere medarbejdere hos revisionsfirmaet PwC i Luxembourg samt en fransk journalist.

Under retssagen er de to tidligere PwC-medarbejdere, Antoine Deltour og Raphael Halet, tiltalt for at have stjålet og viderebragt forretningshhemmeligheder fra deres arbejdsplads, hvilket i Luxembourg er en særdeles alvorlig forbrydelse, som kan give op til 10 års fængsel.

:

Den franske journalist Edouard Perrin er tiltalt for at have »tilskyndet og medvirket« til Raphael Halets påståede andel af forbrydelsen, som vedrører en ganske lille del af lækagen.

»Det var mig, der gjorde det«

Langt hovedparten af de 28.000 dokumenter har den tidligere revisor hos PwC, Antoine Deltour, åbent erkendt, at han tog med sig, da han forlod PwC's afdeling i Luxembourg i 2010.

Hans motiv var, siger han, at afsløre, at PwC hjalp store virksomheder til at slippe meget billigt i skat.

:

Edouard Perrin var den første journalist, som fik adgang til dokumenterne, som vedrørte 548 internationale virksomheders hemmelige skatteaftaler i Luxembourg.

Han lavede i 2012 og 2013 to tv-udsendelser for det franske tv-selskab Premières Lignes TV.

I foråret 2014 kom materialet i hænderne på den internationale organisation for undersøgende journalister, ICIJ, hvor 31 medier, blandt dem Politiken og DR Dokumentar, researchede dokumenterne, ind til afsløringerne begyndte at rulle i november 2014 under fællestitlen 'LuxLeaks'.

Vestager beklagede retssag

ICIJ er den samme organisation som står bag #panamapapers, hvor Politiken og flere end 100 andre medier verden over siden 3. april i år har bragt afsløringer på basis af lækkede dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Foncseca i Panama.

:

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, beklagede i januar i år beslutningen om at retsforfølge journalisten og de to revisionsmedarbejdere i forbindelse med LuxLeaks-afsløringerne:

»LuxLeaks var aldrig forekommet, hvis det ikke havde været for whistleblowerne og holdet af undersøgende journalister. Deres samarbejde forandrede momentum for diskussionen om selskabsskat i Europa. Efter min mening burde vi alle takke whistleblowerne og de undersøgende journalister, som lagde et stort stykke arbejde i dette«, sagde Margrethe Vestager til EurActiv.

Kofod: Drop sagen

Jeppe Kofod, medlem af Europa-Parlamentet (S), opfordrede tirsdag formelt Luxembourg til at opgive retsssagen, droppe anklagerne og i stedet give de tre tiltalte en undskyldning.

Det sker i et brev til Luxembourgs premierminister Xavier Bettel. Jeppe Kofod skriver, at forløbet siden november 2014 har bevist »uden skygge af tvivl, at offentliggørelsen af disse dokumenter var både berettiget og nødvendig«.

:

»Whistleblowere bør roses, ikke fordømmes« siger Gerard Ryle, direktør for ICIJ, i en udtalelse i anledning af retssagen, som begynder tirsdag.

Pressefrihed under angreb

»Nogle af de største skandaler i nyere tid er kun blevet afsløret, fordi modige mennesker var parat til at samarbejde med journalister om at bringe dem frem i lyset«, siger Gerard Ryle.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han kalder anklagen mod Edouard Perrin, som »bare passede sit arbejde som journalist« for et angreb på pressefriheden.

:

Dermed er han på linje med Christian Kierkegaard, journalistisk direktør i brancheorgansiationen Danske Medier, som tidligere over for Politiken kaldt tiltalen mod den franske journalist for »en krænkelse af pressefriheden« og »en trussel mod pressens frie arbejdsforhold og muligheder for at afsløre forhold af samfundsmæssig betydning«.

Luxembourgs finansminister, Pierre Gramegna, har derimod kaldt lækagen for »et angreb på vores land, som det aldrig er set før«.

:

Omkring 120.000 har skrevet under på en protest mod anklagen mod Antoine Deltour, foranstaltet af en støttekomite. Hovedpersonen holder lav profil i et job som embedsmand i den nordfranske by Nancy, to timers kørsel fra Luxembourg. Han angler ikke efter en status som martyr.

»Jeg vil ikke påstå, at jeg er glad for at være anklaget. Jeg ville foretrække ikke at blive stillet for retten, men sådan er det - jeg må stille op til konsekvenserne af det, jeg har gjort«, sagde Antoin Deltour søndag til Financial Times.

Retssagen i Luxembourg ventes at vare til 4. maj.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden