Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Anklager beklager over for whistleblowere, da han kræver dem straffet

Anklager kræver små straffe i sag mod to whistleblowere og en journalist i Luxembourg.

Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

David Lentz lagde ikke skjul på, at han ikke var så glad for sit job som vicestatsanklager i Luxembourg, da han onsdag krævede fængselsstraffe og bøder til de tre mænd, som afslørede Luxembourgs hemmelige skatteaftaler med multinationale selskaber.

I Luxembourg kan det give op til 10 års fængsel at røbe forretningshemmeligheder, som Antoine Deltour og Raphael Halet gjorde, da de som ansatte i revisionsfirmaet PwC gav flere end 500 af de hemmelige skatteaftaler videre til en journalist.

Men David Lentz krævede langt mindre end 10 år - 18 måneders fængsel til begge - og understregede ifølge AFP, at han ikke vil protestere, hvis retten vælger at gøre en del af straffen betinget.

Den franske journalist Edouard Perrin, som modtog de stjålne dokumenter, kan slippe med en bøde, sagde anklageren.

Dommen ventes midt i juni.

David Lentz sagde i retten, at han har taget højde for, at de tre anklagede havde afsløret »visse tvivlsomme metoder« hos Luxembourgs myndigheder, men ikke desto mindre havde de brudt loven, sagde han.

»Vi er her for at skabe retfærdighed. De må dømmes for det, de gjorde, og derfor bliver denne retssag nødt til at finde sted. Sagen er ubehagelig, men mit job er at beskytte samfundet mod alle slags lovovertrædelser«, sagde anklageren ifølge AFP.

Antoine Deltour, som lækkede de første og langt de fleste skatteaftaler, har under retssagen sagt, at han er stolt af at have afsløret de store skattefordele, som Luxembourg i hemmelighed gav til multinationale selskaber.

Dokumenterne blev i først brugt af Edouard Perrin i to franske tv-udsendelser i 2012, men blev til en verdensomspændende skandale, da flere end 30 internationale medier, blandt dem Politiken, fik de hemmelige aftaler i hænde, og i 2014 bragte en stribe afsløringer under titlen LuxLeaks.

De viste, hvordan selskaber som Apple, Ikea og Pepsi sparede milliarder i skat ved at flytte deres overskud fra andre EU-lande til Luxembourg.

Afsløringerne førte til en række politiske initiativer, som har til formål at svække interantionale virksomheders muligheder for at flytte rundt på deres overskud for at slippe billigt i skat.

Når EU-Parlamentet onsdag og torsdag behandler et forslag fra EU-Kommissionen om at kræve af multinationale selskaber, at de rapporterer overskud og skattebetaling for hvert enkelt land, som de opererer i, er det en direkte udløber af afsløringerne i LuxLeaks, som Antoine Deltour og Raphael Halet lagde grunden til, da de smuglede de hemmelige dokumenter ud.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden