Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
ERSTATNING. Revisionsfirmaet PwC blev tilkendt en symbolsk erstatning på 1 euro for den skade, som LuxLeaks ifølge retten udsatte firmaet for.
Foto: Line Ørnes Søndergaard (arkiv)

ERSTATNING. Revisionsfirmaet PwC blev tilkendt en symbolsk erstatning på 1 euro for den skade, som LuxLeaks ifølge retten udsatte firmaet for.

Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Whistleblowere kæmper videre: Vil frifindes i LuxLeaks-sag

Domstolen i Luxembourg anerkender, at whistleblowerne handlede i offentlighedens interesse, men straffede dem alligevel.

Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Antoine Deltour og Raphael Halet vil ikke finde sig i det: Selv om de slipper for at komme i fængsel for at have lækket hermmelige skatteaftaler fra deres tidligere arbejdsgiver, revisionsfirmaet PwC i Luxembourg, er de kendt skyldige i en stribe alvorlige forbrydelser.

Og de bliver straffet af en domstol, som samtidig anerkender, at de gjorde samfundet en stor tjeneste ved at stjæle dokumenter fra deres arbejdsgiver og give dem videre til medierne for at afsløre de skljulte skattefiflerier.

Derfor vil de appellere onsdagens dom, i første omgang til en højere retsinstans i Luxembourg, men om nødvendigt helt til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, siger Me Colin, forsvarer for Raphael Halet, til Le Quotidien i Luxembourg.

Vil gå hele vejen

Begge de dømte er parat til at tage sagen hele vejen:

»Retten siger med dommen, at hvis du ser milliarder passere uden om skattebetaling, så skal du bare lukke øjnene. Det kan ingen borger være tilfreds med«, siger Antoine Deltour, som blev idømt 12 måneders betinget fængsel og en bøde på 1.500 euro.

Dommen over Raphael Halet lyder på 9 måneders betinget fængsel og en bøde på 1.000 euro.

En fransk journalist, Edouard Perrin, var også anklaget i sagen, men blev frifundet.

Tyveri og indtrængen

De tre dommere i kriminalretten i Luxembourg kendte begge whistleblowere skyldige i en stribe alvorlige forbrydelser: Tyveri fra deres arbejdsgiver, uberettiget indtrængen i datasystemer og videregivelse af forretningshemmeligheder.

Overtrædelser, som hver for sig kan koste op til 5 års fængsel.

Både Deltour og Halet har misbrugt deres arbejdsgivers tillid i meget alvorlig grad, fastslår de tre dommere i deres begrundelse for straffen

Men dommerne lader det veje til de dømtes fordel, at de ikke fik penge for at give dokumenterne videre til en journalist, og heller ikke havde økonomisk udbytte af det, da de stjålne papirer senere blev overdraget til den internationale organsiation for undersøgende journalister, ICIJ, og under fællestitlen LuxLeaks førte til omfattende afsløringer af skatteomgåelse i flere end 30 medier verden over, blandt dem Politiken.

I offentlighedens interesse

»Med de efterfølgende afsløringer i »LuxLeaks« og de betydningsfulde, globale politiske konsekvenser de fik, bidrog de (Deltour og Halet, red.) til større gennemsigtighed og fairness i skattesystemet. De to anklagede handlede dermed i offentlighedens interesse og imod moralsk diskutable skattearrangementer«, fremgår det af dommen.

Derfor burde de tre dommere som en logisk følge have frikendt de to whistleblowere, mener Me Colin, der forsvarede Raphael Halet i retssagen.

»Retten slog fast, at hverken Luxembourgs love, EU-direktiver eller retspraksis hos Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol giver mulighed for at beskytte whistleblowere. Efter vores opfattelse er det derimod klart, at retspraksis hos Menneskerettighedsdomstolen kan og bør føre til frifindelse af de to dømte«, sagde forsvarsadvokaten efter dommen til Le Quotidien.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Uden beskyttelse

Beskyttelse af whistleblowere har været diskuteret heftigt i forbindelse med vedtagelsen af et nyt EU-direktiv, som skal beskytte virksomheders forretningshemmeligheder, og derfor straffer lækager.

Direktivet, som nu skal gøres til lov i EU's medlemslande, beskytter journalister, som viderebringer den slags oplysninger, mod at blive straffet, men ikke de whistleblowere, som bringer oplysningerne frem, siger Mogens Blicher-Bjerregaard, formand for den europæiske journalistsammenslutning EFJ.

»Det er for sent at få det med i direktivet, derfor må whistleblowere beskyttes i de enkelte lande, når direktivet gøres til lov«.

Men virksomheder har også et legitimt behov for at beskytte deres forretningshemmeligheder?

»Ja, og jeg anerkender, at grænsen kan være enormt svær at trække. Men når det gælder en sag som Luxleaks, hvor det handler om oplysninger, som er så afgørende vigtige for offentligheden, må det stå over ethvert hensyn til behovet for forretningshemmeligheder. Det er meget vigtigt for os alle, at skattefiduser kommer frem i lyset, som de kom det her«, siger Mogens Blicher Bjerregaard.

Vestager: Vi burde takke dem

Den opfattelse delte Margrethe Vestager, EU's konkurrencekommissær, da hun i januar til mediet EurActiv om retssagen sagde:

»LuxLeaks var aldrig forekommet, hvis det ikke havde været for whistleblowerne og holdet af undersøgende journalister. Deres samarbejde forandrede momentum for diskussionen om selskabsskat i Europa. Efter min mening burde vi alle takke whistleblowerne og de undersøgende journalister, som lagde et stort stykke arbejde i dette«.

Margrethe Vestager har ikke ønsket at udtale sig efter dommen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

1 euro i erstatning

De lækkede dokumenter afslørede, hvordan et af verdens største revisionsfirmaer, PwC, havde skaffet multinationale selskaber som Ikea, Pepsi, Disney og Skype, hemmelige skattefordele gennem aftaler med Luxembourgs regering.

I en erklæring efter dommen siger PwC i Luxembourg, at »PwC Luxembourg står ved den rådgivning der er ydet til klienterne«, og at alt holdt sig inden for lovens grænser.

PwC havde krævet en symbolsk erstatning på 1 euro i sagen, og den blev de tilkendt af dommerne.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden