Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: ASTRID DALUM
Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Få skidt og fedt ud af dit køkken

Sæt noget god musik, din yndlings-podcast eller en spændende lydbog på anlægget og spring ud i det.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Køkkenet er et af de rum hvor vi sviner allermest.

Og da det også er her vi laver vores mad, skal der knokles for hygiejnen.

Tekstiler: Start med at samle alle beskidte tekstiler sammen og smide dem til vask. Brug kun rene klude og viskestykker til rengøringen.

LÆS GUIDE

Er dine viskestykker slidte og hullede, kan de klippes til klude.

Gardiner og gulvtæpper skal vaskes.

Skabe og hylder:
Tøm skabe og hylder, og vask med sæbevand. Også ovenpå skabene og nede i skufferne. Oplever du at der samler sig fedt og støv ovenpå skabene, så læg avispapir derop. Det er nemt at udskifte løbende, så slipper du for det genstridige snavs.

Står der ting fremme på hylder og skabe, som ikke bruges ofte og derfor bliver fedtede og støvede, så vask dem og overvej om de er værd at have stående.

I det hele taget er det en god ide at tage et kritisk blik på alle køkkentingene, nu de er fremme i lyset. Hvad er skåret, hvad bliver aldrig brugt og hvad er i stykker. Smid ud og reparér.

Har du mange ting stående, så tænk på dit køkken som en arbejdsplads, og skær alt det overflødige fra.

Mad og køleskab:
Nu kommer turen til mad og køleskab.

Gå alle madvarer og krydderier efter. Tjek udløbsdato og udseende, og smid ud. Luk alle åbne poser med klemmer eller knuder.

Køleskabet bør rengøres ofte. Indsatsen nu afhænger af hvor god du er til løbende at holde rent. Er der gået langt tid, bør alle løsdele som hylder og skuffer tages ud og lægges i blød. Herefter skal de vaskes grundigt.

Selve køleskabet vaskes med sæbevand, indeni og udenpå. Sluk eventuelt på kontakten inden du går i gang.

LÆS GUIDE

For at undgå øget energiforbrug bør alle tætningslister rengøres løbende. Særligt dørens nederste lister er udsatte grundet dørens vægt. Vask listerne og fladen hvor de sidder fast med rent vand uden sæbe.

Lugter køleskabet kan du efter rengøring stille en skål eddike derind et par timer eller natten over. Forsvinder lugten ikke, må rengøringen gentages grundigere.

Så er det fryserens tur. Det er vigtigt at afrime sin fryser minimum en gang årligt eller når rimlaget er ca. ½ cm tykt. Det er godt for fødevarer og elforbrug.

Tag alle madvarer ud. Tjek holdbarhed. Læg de frosne varer sammen i en dobbelt sort sæk eller en overdækket balje, så de ikke smelter.

Sluk for strømmen og placér en balje dampende varmt vand i fryseren. Luk døren og vent en halv times tid.

Åben fryserens afløb og stil en spand eller skål under. Findes intet afløb må smeltevandet tørres op med håndklæder og klude. Sidder der stadig rim på væggene kan det skrabes af, men undgå at brug skarpe og spidse genstande, der kan beskadige fryseren. Afrimningsprocedure aghænger af type. Tjek din manual for producentens tips til afrimning.

LÆS ARTIKEL

Når fryseren er afrimet, rengøres den med mildt sæbevand og en blød klud. Husk også at tømme og vaske isterningebakker.

Har dit køle-/fryseskab kondensator-ribber på bagsiden, samler der sig ofte en del støv her. Støvet kan nedsætte kondensatorens effektivitet, så el-forbruget stiger. Fjern støvet med støvsugeren.

Komfur, ovn og emhætte:
Rengøringen af dit komfur afhænger af hvilken type det er. Overordnet findes tre typer: Masseplader, glaskeramisk og gasbrændere. Derudover kan komfuret været emaljeret eller af stål.

Hos Idenyt findes en guide til rengøring af de forskellige typer komfurer. Her er også tips til rengøring af ovn.

Sørg for også at give riste, plader og bradepander en omgang.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL

Et gammelt tip anbefaler at det hele smøres ind i fast brun sæbe, lægges en sort affaldssæk med et skvæt salmiakspiritus. Luften presses ud af sækken, der lukkes godt til. Lad det stå i 24 timer. Bagefter vasker du det hele så sæben kommer af sammen med alt det fastbrændte snavs.

Emhætten vaskes med sæbevand (hvis den tåler det), både på yderside og trådfilter. Sørg for at få vasket sæben ordentligt af med rent vand. Er der kroge det er svært at komme til, så brug en forstøver med først sæbevand og bagefter kogende vand. Tør efter med et rent viskestykke.

Køkkenvask og afløb:
Da køkkenvasken er flittigt brugt i løbet af en dag, og tager imod meget snavs, kan den let komme til at se kedelig og slidt ud.

Frisk vasken op med en rengøring tilpasset materialet. Læs gode råd til forskellige typer køkkenvaske her.

Kalk i hanen fjernes nemt ved at skrue alle løsdele af hanen og lægge dem i eddike natten over. Dagen efter kan du bruge en tandbørste eller lignende til at frigøre kalken.

Afløbet tager i mod madrester, sæbe, kaffegrums og fedt hver dag. Der er derfor ikke noget mærkeligt i at det kan komme til at lugte grimt, og med tiden stoppe til. Den letteste løsning på et ildelugtende afløb er, at give det en ordentlig omgang kogende vand. Hjælper det ikke på problemet, er der gode råd at finde her.

Afløbsrens er både skidt for miljø og rør, der kan blive utætte. Brugen bør derfor være sidste udvej.

Diverse:
Skraldespand: Uanset om skraldespanden er placeret under vasken eller som fritstående element, så er det uundgåeligt at området omkring posen bliver ulækkert med tiden.

Vask låge, ophæng og skab eller skil spanden ad og vask alle delene grundigt. Husk også håndtag, inderside af låg, fodpedal og underlag.

Brødrister: Duften af frisk-ristet brød er lækker. Er risteren imidlertid fuld af gamle krummer, brænder de hver gang risteren tændes, og det lugter grimt. Tøm brødristerens bakke og brug evt. støvsugeren til at få krummer, der sidder fast inden i risteren, ud.

LÆS GUIDE

Elkedel/kaffemaskine: Elkedlen og kaffemaskinen fungerer bedst og bruger mindst strøm, hvis varmelegemerne holdes frie for kalk. Brug 1 del eddikesyre til 3 dele vand, hæld i og kog. Efterfølgende skylles kedlen grundigt, eller kaffemaskinen "køres" igennem 3 gange med rent vand.

Opvaskemaskine: Tøm filteret og brug eventuelt særligt rengøringsmiddel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Afslutning:

For at alle dine anstrengelser virkelig kan skinne i solen, kan du afslutte din køkkenseance med en omgang vinduespudsning (se tips under ).

Når alt inventar er rent og skinnende, bør hele køkkenet: gulv, bordplader, vindueskarme, håndtag osv. få en omgang.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden