0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nordea i farlige forretninger

Nordea er en populær bank blandt firmaer, som hjælper med at etablere selskaber i skattely.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP

Våbenfly. Et russisk fragtfly af typen Iljusjin-76 blev i december 2009 afsløret i Bangkoks lufthavn med 30 ton våben, som skulle smugles fra Nordkorea til Iran. Flyet var leaset af et selskab, som Geoffrey Taylors familieselskab havde stiftet.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nordea er en stor bank. Størst i Norden. I top-10 i Europa.

Men en lille halv snes medarbejdere i bankens irgrønne bygning ved Vesterport i København gør Nordea til en kendt spiller på et område, som den ikke selv fortæller meget om: Lækkede dokumenter om offshoreaktiviteter viser, at særligt russere med selskaber i skattelylande går via Nordea i København, når de skal betale regninger for deres selskaber på for eksempel De Britiske Jomfruøer.

Det har bragt Nordea i nærkontakt med manden bag flyet på billedet. Det vender vi tilbage til.

Over 100 selskaber i skattely

Politiken har blandt 2,5 millioner lækkede dokumenter fundet mindst 100 selskaber i skattelylande – mange af dem med russiske ejere – som betaler regninger i skattelylande gennem Nordea i København.

På den måde stiller den store bank sit apparat til rådighed for en hemmelighedsfuld trafik, som blandt meget andetbruges til at skjule penge for myndigheder eller til at skjule pengenes virkelige ejer.

Politiken har fået adgang til et omfattende materiale om 100.000 offshore-selskaber. Alene i tekstdokumenter er der over 200 gigabyte. Redaktionschef John Hansen fra Politikens graverredaktion fortæller her, hvad vi gør med det. Kilde: Politiken.tv

Internationale regler, som skal hindre finansiering af terror og hvidvask af sorte penge, kræver, at banker undersøger, hvem deres kunder er, og hvor de har deres penge fra.

Men Nordea kender ikke ejerne bag de cirka 100 selskaber, som banken har betalt regninger for på blandt andet De Britiske Jomfruøer, og ved heller ikke, hvor ejernes penge stammer fra. Banken gør heller ikke noget for at undersøge det.

Nordea fritages for ansvar

Trafikken foregår nemlig på en måde, som fritager Nordea fra det ansvar: Russeren, som vil oprette et diskret selskab på Jomfruøerne, går til et firma i Moskva, som ordner den slags – Roche & Duffay. Dette firma bestiller et selskab til sin russiske kunde hos et selskab på Jomfruøerne – Commonwealth Trust Limited – som er specialist i at indregistrere selskaber der.

Betalingen for den service sender Roche & Duffay hver gang fra Rusland til Jomfruøerne via Nordea i København. Det samme gør i hvert fald to andre virksomheder i samme branche i Rusland og Ukraine: G.S.L. Law & Consulting og Hill Consulting Limited.

Disse tre selskaber er kunder hos Nordea, så banken er forpligtet til at kende ejerne, vide, hvor deres penge kommer fra, og hvad deres forretning går ud på.

Ved intet om de 100

Men de 100 offshoreselskaber, hvis regninger betales gennem Nordea i København, undersøger banken ikke, ud over at screene dem mod EU’s terrorliste, og loven kræver det ikke.

»Udgangspunktet er, at det er ikke ulovligt at være russer, og det er ikke ulovligt at etablere selskaber på Jomfruøerne«, siger Anders Jensen, bankdirektør i Nordea Danmark med ansvar for de 11 medarbejdere i den irgrønne bygning ved Vesterport, som varetager denne del af Nordeas forretning.

Udgangspunktet er, at det er ikke ulovligt at være russerNavnene på de cirka 100 selskaber, hvis regninger for offshoreservice på Jomfruøerne er blevet betalt via Nordea, findes i en bunke med 2,5 millioner dokumenter om offshoreselskaber, som International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ, i Washington er kommet i besiddelse af.

Via en samarbejdsaftale med DR, som har dansk eneret til materialet, har Politiken som det eneste andet danske medie adgang til databasen, kaldet OffshoreLeaks.

Undersøgte ikke Taylor

Et af navnene er Metz Investments Limited, og så er vi tilbage ved billedet af det russiske transportfly, som i december 2009 bl