Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Det ville blive dyrt for danske pensionister, hvis ATP skulle undlade at være i lande, der bruges som skattely, siger ATP’s direktør, Christian Hyldahl.

Paradise Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

ATP's direktør: Det ville blive dyrt for danske pensionister, hvis vi forlod Cayman

11,7 milliarder kroner har ATP investeret i 21 fonde, som ligger på Caymanøerne. Minister åbner for indgreb og kræver redegørelse.

Paradise Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Caymanøerne er på alverdens ranglister over klodens største skattely, men det er også her, ATP har valgt at investere milliarder af de kroner, som næsten alle danskere automatisk sparer op via ATP-bidraget.

ATP har investeret 11,7 milliarder kroner i 21 fonde, som ligger på Caymanøerne, oplyser ATP. 9 af dem er oprettet af den kontroversielle amerikanske storbank Goldman Sachs. Her har ATP investeret 2,5 milliarder danske pensionskroner.

ATP understreger, at man betaler de lovpligtige 15,3 procents skat af pensionsafkastet fra fondene på øerne, og at virksomheder, som fondene investerer i, betaler selskabsskat lokalt i de lande, hvor deres aktiviteterne sker.

Caymanøerne har været i fokus i de seneste dages historier fra lækagen Paradise Papers, fordi skatteprocenten er nul for fonde og virksomheder, der har hjemme på øerne.

Resultatet af, at multinationale selskabers muligheder for at undgå skat på steder som Caymanøerne er, at verdens lande går glip af 1.400 milliarder kroner årligt. Investeringerne på Caymanøerne har tidligere i år skabt protester fra SF og Enhedslisten, som mener, at ATP ikke bør bidrage til en struktur, der tillader selskaber at undgå skat.

ATP forsvarede investeringerne med, at ATP er underlagt et lovkrav om at sikre danskerne størst mulig gevinst.

»Grundlæggende er vi klar til at investere, hvis der er tale om virksomhed, der ikke forbryder sig mod love og konventioner«, oplyste ATP til Ugebrevet A4.

Loven tvinger ikke ATP i skattely

Den forklaring huede imidlertid ikke regeringen. På et samråd om sagen i maj i år sagde beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), som har ansvar for ATP, at han undrede sig over ATP’s forklaring.

»Loven kræver ikke, at ATP’s investeringer skal optimeres på bekostning af alle andre hensyn, og loven tvinger ikke ATP til at investere i skattelylande«, sagde Troels Lund Poulsen.

Nu giver ATP’s øverste direktør, Christian Hyldahl, for første gang interview om de omstridte investeringer.

Christian Hyldahl, beskæftigelsesministeren siger, at ATP-loven ikke tvinger ATP til at investere i fonde og virksomheder, som er placeret i skattely. Hvorfor har I så alligevel investeringer i fonde på Caymanøerne?

»Det er vigtigt at sige, at ATP ikke investerer i skattely. Man kan ikke sætte lighedstegn mellem et skattely og en geografi eller en jurisdiktion. Så når vi investerer via Cayman ind i nogle virksomheder, så undgår vi ikke noget skat ved det«.

»Grunden til, at vi investerer via Cayman, er, at der har vi en mulighed for at få forvaltet vores penge af nogle dygtige forvaltere«, siger Christian Hyldahl.

Et argument i debatten er, at hvis man laver investeringer via steder som Caymanøerne, så er man med til at opretholde en struktur, som kan misbruges af andre. Hvad siger du til det?

Grunden til, at vi investerer via Cayman, er, at der har vi en mulighed for at få forvaltet vores penge af nogle dygtige forvaltere

»Jeg er overbevist om, at langt hovedparten af de medinvestorer, vi investerer med, er helt legitime, for eksempel andre store pensionskasser rundt om i verden«.

»Og så er det rigtigt, at der godt kan være en investor, hvor man ikke ved, hvor pengene kommer fra«, siger Hyldahl.

Hvis ATP investerer i et dansk, børsnoteret firma, kan der også være en aktionær, som har penge offshore, påpeger han:

»Vi har ikke ressourcer eller muligheder for at have fuld kontrol over, hvem vi investerer sammen med. Det gælder i alle investeringer og for alle investorer«.

Dyrt, hvis ATP forlod Cayman

Hvis manglende kontrol over medinvestorer skulle afholde ATP fra at investere på Caymanøerne, ville det koste:

»Det ville blive dyrt for de danske pensionister, hvis vi skulle undlade at være der af den grund, for så er der mange helt almindelige investeringer, vi ikke kan gå ind i«, siger Christian Hyldahl.

Der er dog en stopklods, påpeger han: ATP investerer kun via lande, der har tilsluttet sig ny lovgivning, som pålægger myndighederne på eksempelvis Caymanøerne at rapportere om investorernes formueforhold til skattemyndighederne i de lande, hvor investorer hører hjemme.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ikke alle i finansverdenen er enige med Christian Hyldahl i, at det bliver dyrt for pensionisterne, hvis man undlader at investere i lande, der bruges som skattely. Som Politiken skrev i onsdag, siger Alm. Brand Pensions ledelse, at den bevidst undlader at investere i nulskattelande – og det giver ikke lavere afkast, lyder det.

»Christian Hyldahl kan have et argument om, at det godt kan koste noget på afkastet, men mit svar vil være: Ikke nødvendigvis«, siger underdirektør Torben Frederiksen fra Alm. Brand.

Men Christian Hyldahl forklarer, at det er problematisk for ATP at gå så ideologisk til værks. I stedet forsøger ATP at måle, hvor stor risiko det giver, hvis der opstår skattemæssige eller miljømæssige problemer i selskaber, der investeres i.

»Man kan vurdere og kvantificere risikoen for, at en skattemæssig problemstilling vil give sig udslag i retssager eller bøder. Men det kan også bare være ting, som viser sig at udgøre en omdømmemæssig risiko for virksomheden og for ATP«, siger Christian Hyldahl.

Ved at sætte tal på risikoen bliver det muligt for ATP’s folk at sammenligne tingene og have en dialog om dem.

Går man i stedet meget ideologisk til værks, kan det blive meget sort/hvidt, og det er ikke altid så nyttigt. Hverken for samfundet eller os

»Går man i stedet meget ideologisk til værks, kan det blive meget sort/hvidt, og det er ikke altid så nyttigt. Hverken for samfundet eller os«, siger Hyldahl.

ATP-direktørens svar ærgrer SF.

»Beskæftigelsesministeren har sagt, at loven ikke tvinger ATP til at investere i skattelyland, men jeg kan nu forstå på Christian Hyldahls forklaring, at ATP selv vælger at gøre det alligevel. Dermed er ATP med til at undergrave skattesystemet«, siger SF’s erhvervsordfører, Lisbeth Bech Poulsen. Hun overvejer nu at foreslå at skrive ind i ATP-loven, at ATP ikke må investere i kunstige skattekonstruktioner.

Men måske kan regeringen overhale hende indenom.

ATP skal redegøre for minister

ATP-direktørens forklaring på investeringer i skattely får nu beskæftigelsesministeren til at kræve en redegørelse af ATP.

»Jeg vil understrege, at det er ATP’s bestyrelse, som lægger linjen i forhold til investeringer og sørger for, at man overholder loven. Men jeg vil samtidig understrege, at jeg og – som jeg forstår det – det meste af Folketinget er optaget af, at man ikke bare har fokus på afkast, men også, hvor penge bliver placeret, når man investerer på vegne af stort set alle danskere«, siger Troels Lund Poulsen og fortsætter:

»Derfor vil jeg bede ATP’s bestyrelse, som blandt andet består af arbejdsmarkedets parter, om en redegørelse for, hvorfor den tilsyneladende ser det som en nødvendighed at investere via selskaber på Caymanøerne. Der er behov for, at vi kommer et spadestik dybere her«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Troels Lund Poulsen åbner for, at redegørelsen kan føre til et decideret indgreb.

»Jeg vil efterfølgende drøfte redegørelsen med Folketingets partier, herunder også om den giver anledning til eventuelle ændringer«, siger Troels Lund Poulsen.

Hos Mellemfolkeligt Samvirke er Troels Børrild, som er ansvarlig for arbejdet med ansvarlige investeringer, begejstret.

»Vi er bekymrede for, at redegørelsen kan blive en syltekrukke om, at ATP ikke kan gøre det anderledes. Når det er sagt, ville det gøre en kæmpe forskel, hvis ATP var med til at ændre tankegangen hos Apple og andre, der udnytter lovens huller«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden