Romanen vækker store følelser hos anmelderne. Politikens egen anmelder, Lilian Munk Rösing, beskriver, hvordan »romangenren udfordres på det vildeste og smukkeste«, Erik Skyum-Nielsen fra Information kalder den både »Helvedesskrift« og »Himmeldagbog«, mens Weekendavisens anmelder, Lars Bukdahl, beskriver romanen som et »mageløst monstrum« og »et lyngennemblitzet tordenvejr«.
Kærlighed og økonomi hænger sammen helt fundamentalt. Det handler om hvad der er noget værd
Ursula Andkjær Olsen
Det mageløse monstrum er netop centrum for denne uges udgave af Bogfolk, hvor Jes Stein Pedersen har inviteret Ursula Andkjær Olsen i studiet. ’Krisehæfterne’ bliver af Andkjær Olsen selv beskrevet som »en bog om kærlighed og økonomi«. Selvom den kobling for mange måske ikke fremstår helt oplagt, giver det god mening, når forfatteren uddyber: »Økonomi og kærlighed er jo forbundne helt fundamentalt. De handler om, hvad der er noget værd«.
Undervejs i interviewet står koblingen mellem økonomi, kærlighed og voldsomme følelser endnu mere klar, når Andkjær Olsen forklarer, at hævn for eksempel grundlæggende handler om at betale noget tilbage. Hævn er en de centrale følelser, der er til stede i værket.
Interviewet bevæger sig også ud over selve romanen til en snak om, hvordan grådighed er en del af det at være menneske, og hvordan man ikke kan undgå at være grådig, når man lever i en tid, hvor markedet konstant stikker et nyt ’ønskeobjekt’ frem, som kortvarigt kan udfylde det tomrum – eller tab – som findes i mennesker.
Til sidst i Bogfolk kommer Mikkel Krause Frantzen forbi for at fortælle om ’Til stranden’ af Peter Højrup. Med afsæt i romanen, som Krause for nyligt anmeldte til Politiken, bevæger samtalen sig videre til en diskussion om, hvad der skal til for, at en roman med et politisk motiv, er vellykket.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter