Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Midt på Costa Dorada-kysten ligger feriebyen Salou, hvis centrum består af en kilometerlang strandpromenade.
Foto: Anna Bølling-Ladegaard

Midt på Costa Dorada-kysten ligger feriebyen Salou, hvis centrum består af en kilometerlang strandpromenade.

Rejser

Ferrari-hestekræfter, god mad og historiske ruiner mødes på den gyldne kyst

På Costa Dorada syd for Barcelona kan badeferien kombineres med acceleration i forlystelsesparken Portaventura World, romerske ruiner i Tarragona og en sviptur til Barcelona.

Rejser

Costa Dorada. Den gyldne kyst, betyder det – og ikke uden grund. På den 240 kilometer lange kyststrækning syd for Barcelona strækker den ene finkornede sandstrand sig efter den anden.

Midt på kysten ligger feriebyen Salou. En by, der ligesom mange andre feriebyer på den spanske østkyst består af en kilometerlang strandpromenade plastret til med hoteller og restauranter med direkte adgang til det turkisblå Middelhav. Med rækker af høje palmer til at skygge på promenaden, hvor de mange feriebørn slippes løs på rulleskøjter og løbehjul. Standene kan blive som fluepapir i højsæsonen, men byen er alligevel det mere ukendt og derfor en anelse mindre overrendt end Costa Brava nord for Barcelona.

Salou inviterer med sine lavvandede strande og børnevenlige aktiviteter familier til at dase ferien væk. Men det er nu ikke derfor, at turisterne på stranden har valgt at tilbringe ferien netop i Salou, lyder meldingen fra strandstolene. Det er derimod, fordi det ligger som den perfekte base for dem, der gerne vil kombinere strandferien med udflugter og eventyr.

Byen huser nemlig en af Europas største forlystelsesparker, Portaventura World, hvis nyåbnede Ferra-riforlystelser kan få maven til at vende sig på selv granvoksne mænd. Tager man derimod toget et kvarter op ad kysten, byder nabobyen Tarragona på velbevarede romerske ruiner, og med Cataloniens hovedstad, Barcelona, kun halvanden times kørsel derfra kan strandferien også kombineres med kulturel storbyferie.

Smag dig igennem Barcelonas markeder

Duft og farver kæmper om opmærksomheden på Barcelona store madmarked.
Foto: Anna Bølling-Ladegaard

Duft og farver kæmper om opmærksomheden på Barcelona store madmarked.

På blot halvanden time kan man i en direkte togforbindelse langs kysten lægge de 113 kilometer fra Salou til Barcelona bag sig. Enten for at tilbringe et par dage i Cataloniens hovedstad – eller blot for at supplere strandferien med en dagtur til den pulserende storby.

Lader man smagsløgene føre an, kan det anbefales at gå på opdagelse i et af Barcelonas mange markeder. I den øvre ende af Ramblaen kan man besøge et af de bedste markeder i Europa, Mercat de Sant Josep (La Boquería).

Her har man siden 1836 kunnet købe sig til alt, hvad madhjertet begærer. Og markedet kan stadig stille sulten, uanset om det er sødt eller salt, der får mundvandet til at løbe. Så snart man træder ind i det overdækkede marked, oplever man den kildende fornemmelse i næsen fra markedets tørrede krydderier, stablet i bunker af dybrød, varm gul og brunlige nuancer. Men mindst lige så tilfredsstillende er synet af dekorativt stablet frugt og grønt, de mere end 80 forskellige spanske oste i blokke, skaldyr og de friskfileterede fisk.på bunker af is samt de velduftende chorizo-pølser og serranoskinker, der dingler fra loftet.

I slagterboderne står ældre kvinder i forklæder og afvejer okseudskæringer på sølvvægte, der hænger fra loftet, før de sirligt pakker kødet ind og langer det over disken til de handlende. Bliver sulten ikke stillet af markedets smagsprøver, byder Mercat de Sant Josep også på tapasboder, hvor man kan indtage catalanske småretter direkte i baren. Slår man sig ned i Pinotxo Bar, hvor den ældre ejer selv står bag baren, har man en glimrende udkigspost til at betragte de tusindvis af turister og lokale, der hver dag strømmer gennem det ikoniske marked i hjertet af Barcelona.

Historien lever endnu i Tarragona

De mange velbevarede ruiner og intakte bymure i Tarragona fra den romerske storhedstid har fået Unesco-status som verdensarv.
Foto: Anna Bølling-Ladegaard

De mange velbevarede ruiner og intakte bymure i Tarragona fra den romerske storhedstid har fået Unesco-status som verdensarv.

Man kan næsten høre de over 2.000 år gamle skridt fra romere, der i lædersandaler har betrådt de marmorbeklædte romerske veje. Så tydeligt står fortiden for en, når man besøger det historiske centrum af Tarragona.

Havnebyen blev erobret af romerne 200 år f. Kr. og blev så central en del af Romerriget, at kejser Augustus gjorde det til det administrative centrum for provinsen. I dag kan man gå på opdagelse i de mange velbevarede levn fra den romerske storhedstid, der har fået Unesco-status som verdensarv.

Fortidshungrende turister valfarter til den majestætiske akvædukt fire kilometer uden for byen og studerer de intakte romerske bymure, der omkranser den gamle bydel.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men Tarragona føles langt fra som et støvet udendørsmuseum uden kontakt til nutiden.

Side om side med resterne af romerske templer og det velbevarede amfiteater i havkanten snor sig nyere bebyggelse beboet af cataloniere. Som en naturlig sammenvævning af fortid og nutid. I de snævre gader hænger vasketøjet mellem husene, og under de mange altaner prydet af grønne planter drikker de smarte unge og de krumryggede gamle espresso på byens cafeer. Der er sågar lejligheder indbygget direkte i de romerske bymure, som vender ned mod havnen.

Fra vinduerne flagrer det catalanske gul- og rødstribede flag med en hvid stjerne, der lyser op på midnatsblå baggrund – som et symbol på drømmen om Cataloniens selvstændighed.

Uden for de romerske bymure folder resten af Tarragona sig ud med en charmerende havnepromenade, restaurantbesatte torve, overdækkede markeder med friskfanget fisk og pulserende hovedgader fyldt med high street-butikker.

Mærk hestekræfterne i Ferrari-forlystelserne

Rutsjebanen ’Red Force’ katapulterer passagererne af sted med voldsom kraft. Den accelererer fra 0 til 180 kilometer i timen på fem sekunder.
Foto: Anna Bølling-Ladegaard

Rutsjebanen ’Red Force’ katapulterer passagererne af sted med voldsom kraft. Den accelererer fra 0 til 180 kilometer i timen på fem sekunder.

Det slår luften ud af maven, når den røde vogn på blot fem sekunder accelererer fra 0 til 180 kilometer i timen og sender sine passagerer lodret op i 112 meters højde og lodret ned igen. Rædselsskriget og det efterfølgende lettere hysteriske grin af lettelse lyder næsten lige så højt som det slag i luften, der smælder, når rutsjebanen ’Red Force’ katapulterer forlystelsesparkens gæster op under skyerne med sine respektindgydende hestekræfter. Vovehalsene bliver betragtet fra et stort Formel-1 stadion, hvor deres mindre modige venner hepper, jubler og filmer flyveturen til evigt minde på deres telefoner og tablets.

Temaparken Ferrari Land slog for første gang dørene op i foråret med sine store, rødlakerede forlystelser iklædt det velkendte gule logo med den stolte, stejlende hest. Spredt ud over gader med imitationer af italienske facader og rekonstruktioner af historiske, romerske monumenter, hvor gæsterne mæsker sig i pasta, pizza og antipasti.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Her boltrer formel 1-entusiaster sig i Ferrari-simulatorer, bliver fotograferet i ikoniske Ferrari-modeller og oplever bilmærkets grundlægger, Enzo Ferrari, genopstå som hologram og byde velkommen til en verden, hvor racerlegender hyldes som guder.

Forlystelsesparken er en udvidelse af Portaventura World, Europas næststørste temapark. For at få adgang til Ferrari Land skal man derfor først igennem Portaventura World, som byder på forlystelser for både små og store adrenalinjægere i fem temaparker, der bringer deres gæster verden rundt.

Politiken var inviteret af Bravo Tours.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce