Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pisterne på Černá Hora er bløde, brede og overskuelige. Det gør området perfekt for nybegyndere og familier.
Foto: Milos Salek

Pisterne på Černá Hora er bløde, brede og overskuelige. Det gør området perfekt for nybegyndere og familier.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det sorte bjerg er fyldt med venlige, hvide skibakker

I disse år satser Tjekkiet stort på skioplevelser for de små. På et af landets største steder, Černá Hora er faciliteterne moderne og priserne mildest talt imødekommende.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Godt 10 timers køretur fra København, 8 timer fra Sønderjylland eller bare 2 timer fra den tjekkiske hovedstad, Prag, befinder du dig i et af Tjekkiets største skisportsområder, Černá Hora.

Navnet betyder Det Sorte Bjerg, og selv om vejrguderne her på kanten af sæsonen er forholdsvis nærige med solen, og temperaturen balancerer faretruende tæt på den forkerte side af frysepunktet, er bjerget og de godt 41 kilometer pister hvide af sne. Bevares, måske med en lille smule kunstig hjælp fra de snekanoner, der flankerer pisterne, fortæller vores guide med en udtalt modvillighed i stemmen, men alligevel.

Černá Hora, der er Tjekkiets største skisportsområde, ligger i overskuelig køreafstand fra begge de store naboer Tyskland og Polen. Stedet har derfor i mange år været et eftertragtet udflugtsmål for endagsture fra storbyerne Dresden, Wroclaw og Prag, men de senere år har man satset på et bredere europæisk publikum – og dermed også udbygget både spise- og overnatningsfaciliteter, som der ikke tidligere har været behov for i samme omfang.

»Da vi kom her for nogle år siden, var der ikke nær så mange hoteller og spisesteder – og tingene stod heller ikke på engelsk nogen steder«, fortæller 40-årige Petr fra Prag. Han er af sted med kone og datter, og de har besøgt Černá Hora de seneste 10 år.

»Det gode ved stedet er, at der er masser af pister, så man ikke kører træt i det lige så hurtigt som mange af de mindre steder. Hverken hvis man er øvet, begynder eller barn. Og så er alting bare lidt bedre end de fleste andre steder i Tjekkiet – bare se på den opvarmede stolelift«, fortæller han med en snert af stolthed i stemmen.

Og Petr har en pointe, for faciliteterne i Černá Hora lever for det meste op til de standarder, man kender fra mere klassiske skiferiedestinationer.

Stedet har som det eneste i Tjekkiet en 8-personers gondollift samt en overdækket 6-personers siddelift med varme i sæderne. Havde man forestillet man sig knirkende lifte, slidte udlejningsski og østblokstemning, bliver man svært skuffet i Černá Hora.

Og så er området samtidig ikke større, end man ret hurtigt kan overskue det og eventuelt køre hver for sig for så ret hurtigt at løbe ind i hinanden igen, hvilket er praktisk, hvis nogle foretrækker blå pister, nogle sorte og nogle måske bare vil sidde og nyde en skål skoldhed suppe samt en Jägertee (Stroh Rom med te) til dessert.

God mod børn

Med et liftkort er der adgang til i alt 41 kilometer pister, den længste er 3 kilometer lang, som forgrener sig mellem i alt fem bycentre, der er forbundet af 11 busser, hvor der hvert sted er mulighed for at bo, spise, drikke og leje udstyr. Desuden er flere af områderne forbundet med snowmobiles, der transporterer gæsterne gennem smukke landskaber på bjergryggen.

Černá Hora brander sig som ’skiers paradise’, og selv om det måske er udtryk for lige rigelig tro på egne evner, har de faktisk noget at have det i, tjekkerne, når de hævder, at landet er et oplagt alternativ til de mere klassiske skiferiedestinationer. I hvert fald hvis spektakulære pister på nøgne bjergsider, afterskiingfester til den lyse morgen og tyrolermusik bragende ud af højtalerne ikke er det, man kommer efter.

Til gengæld kan man få sig en familieferieoplevelse, der på mange måder minder om Norge eller Sverige, bare til markant lavere priser og med rigtig gode forhold for børn og begyndere. Her er masser af skiskoler, småbørnspasning, sneaktiviteter for de små og venlige bakker i alle bredder og længder.

I Černa Horas hovedby, Janske Lazne, men også i de fire andre dale, der hører til området, findes børneparker med alt fra baderinge, bløde bakker, pasningsfaciliteter for de helt små, til skiskoler og et magic carpet. Når tjekkerne skriver »newly equipped kids park«, »ideal for families with children«, »kids ski park« og »ski slopes for beginners and families with children«, mener de det faktisk.

De blå bakker er dominerende, der bliver kørt viiiiiirkelig langsomt af både børn og voksne, og det eneste egentligt farlige er en eventuel kollision med de mange træer, der på norsk manér inddæmmer pisterne, som for de flestes vedkommende befinder sig en del hundred meter under trægrænsen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Lydkulissen domineres af lejlighedsvise forældrehvin og børnegrin, og flere steder kan man blive ramt af en helt zenagtig følelse ved fraværet af både dunkende musik, hensynsløse fartfanatikere og studieture, der allerede har tømt den første flaske shots før frokost.

Pisterne på Černá Hora er gode for familier, og hvis man er mange af sted, er det faktum, at et måltid inklusive drikkevarer på pisten koster nærmere 30 end 130 kroner, en ikke uvæsentlig ting, som kan have en dragende effekt på (betalende) forældre. Det var i hvert fald et stort plus for familien Johansson fra Malmø, som jeg delte sædeopvarmet stolelift med en formiddag.

De seneste år har familien på to voksne og to drenge på henholdsvis 11 og 14 været på ski i Østrig og Frankrig. Men da de gennemtrawlede nettet for interessante destinationer til dette års tur, faldt de tilfældigt over det i skimæssig sammenhæng ukendte Tjekkiet. De var ikke helt sikre på, hvad de gik ind til, men de har bestemt ikke fortrudt det atypiske valg af destination.

»Altså helt kort kan man sige: O.k. mad, fornuftige priser og rigtig gode øl«, fortæller far Per grinende.

»Og så var det let af finde en billig lejlighed tæt på løjperne, selv om vi var sent ude. Det er måske ikke verdens bedste mad, de serverer her, men til gengæld er det enormt billigt sammenlignet med for eksempel Østrig og Frankrig. Og Sverige, for den sags skyld. Og så er pisterne perfekte til sådan nogle som os, der gerne vil tage det stille og roligt. Så ja, vi kommer helt sikkert tilbage«, siger han.

Og hr. Johansson har en valid pointe, når det kommer til maden. I hvert fald hvis ikke man er til kartoffelsuppe, enorme blåbærdumplings, heftige kødretter og kilovis af svineskanke flankeret af sauerkraut og brændende stærk sennep. Placeringen mellem Tyskland og Polen sætter også sit præg på den kulinariske tradition, og er man vegetar eller fedtforskrækket, kan det godt blive nogle magre dage.

Bjørnemælk og vandland

Er man uheldig med vejret i Černá Hora – og det kan man hurtigt blive, når man er nede i 600-1.000 meters højde – eller måske bare træt af ski, er der dog rigeligt med alternativer. Foretrækker man at blive på bjerget, er der for eksempel mulighed for at prøve en 3,5 kilometer lang pist specielt designet til træslæder. Ruten – der er mere end 100 år gammel – snor sig ind og ud mellem træer og skipister, og selv om det måske lyder ovenud hyggeligt, er det er en god mulighed for at få et adrenalinkick, der vil noget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Er man mere til de flade distancer, kan man i stedet forsøge sig med fire eller seks slædehunde, der trækker én rundt i høj fart parallelt med nogle af områdets (i alt cirka 55 kilometer) langrendsruter. De lokale kalder det mushing u Svornoste, og for den utrænede slædehundefører er det mindst lige så adrenalinudløsende som den alpine slædetur.

En anden mulighed er at udforske Krkonose – den bjergkæde, som Černa Hora er en del af. Man kan tage en små fire kilometer lang kabelbanetur til toppen af bjerget Snezka og derfra gå korte eller lange – og udmærket afmærkede – vandreture med fantastisk udsigt. Et oplagt bud vil være at besøge den økologiske farm Decinska bouda, der producerer egne mælke- og kødprodukter og serverer hele molevitten iført traditionelle klædedragter fra området. Det er 10 procent kitsch, men 100 procent hyggeligt. Og er man ikke sulten, kan man nøjes med at smage den berømte bjørnemælk, der består af varm mælk, honning og et ordentligt skud rom.

Om man tager en uge, en forlænget weekend eller måske bare dagstur fra Prag til Černa Hora, kan man sagtens få tiden til at gå. Man skal ikke forvente en lightversion af Alperne, men er man til børnevenlige bakker og forældrevenlige priser, er Tjekkiet en skidestination, man gør klogt i at skrive sig bag øret.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden