0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

De smed affald, stjal et juletræ og raserede moteller: Britisk familie hærger New Zealand og får lokale til at hade turister

12 briter stjal og svinede sig igennem ferien og har fået newzealænderne til at tale om overturisme.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jürgen Schwenkenbecher/AP
Foto: Jürgen Schwenkenbecher/AP

New Zealand markedsfører sig på sin smukke natur som broen Kawarau ved Queenstown.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De efterlod en masse affald på Takapuna Beach på Nordøen i New Zealand. De stjal et juletræ på en tankstation. De efterlod masser af affald på en Burger King-restaurant. De har stjålet Red Bull-drikke og solbriller. De har raseret motelværelser. De har parkeret ulovligt, og de bander og svovler over newzealænderne.

Familien fra helvede, som newzealandske medier har døbt gruppen på 12, eller rettere sagt fra East Midlands i England har i en måneds tid hærget New Zealand og skabt en protestbølge mod turister og en diskussion om, hvorvidt New Zealand er ramt af over- eller masseturisme.

De 12, hvoraf flere er børn, tilhører det rejsende folk, travellers, som er en nomadisk gruppe i Storbritannien og Irland. Familien bor normalt på forskellige campingpladser i East Midlands, men har tilbragt julen og det meste af januar i New Zealand, indtil myndighederne gav fire af dem besked på at forlade landet.

Mark Baker/AP
Foto: Mark Baker/AP

Ved Matamata kan besøge kulisserne til 'Ringenes Herre' filmene og se, hvordan hobbitterne boede.

Myndighederne udstedte en deportationsordre for de fire, efter at familien havde hærget Burger King-restauranten, og et af familiemedlemmerne var anholdt og idømt en bøde på 55 newzealandske dollars (245 kroner) for at have stjålet forskellige genstande på en tankstation. Noget af familien forlod New Zealand tirsdag, men det er uklart hvor mange, skriver avisen Daily Mail.

Ødelægger miljøet

Ferien er ikke gået stille af sig. Både familiens talsmand, Joe Doran, og hans mor, matriarken Barbara Doran, siger til Daily Mail, at familien bliver forfulgt og nærmest er blevet »torteret«, og Barbara Doran tilføjer, at hun har ligget »søvnløs« af angst.

Både Barbara og Joe Doran fastholder, at de ikke har gjort noget galt og er helt uskyldige. Sådan forholder det sig imidlertid ikke ifølge de sociale medier, som fulgte familien tæt. Newzealandske aviser og tv-stationer tog hurtigt familiesagaen op, og det har fået kommentatorer og menige newzealændere til at spørge, om New Zealand er ramt af over- eller masseturisme og modtager for mange oversøiske gæster.

Simon Milne, professor og turismeforsker på Auckland University of Technology og leder af New Zealand Tourism Research Institute, siger til New York Times, at familiesagaen har fået mange newzealændere til at overveje, om man modtager for mange turister, og om turismen vil ødelægge landets grønne og rene miljø.

AP
Foto: AP

Instruktøren Peter Jacksons filmatiseringer af 'Ringenes Herre' har øget turiststrømmen voldsomt. Her er det turister på balonfærd ved Christchurch.

New Zealand markedsfører sig netop på sin natur og ikke mindst som kulissen til ’Ringenes Herre’ filmene. Det har medført et turistboom. Indtil oktober sidste år havde New Zealand modtaget 3,8 millioner besøgende. En stigning på 1,2 millioner i forhold til samme periode for fem år siden.

Den newzealandske turistindustri forventer fem millioner turister årligt i 2024, og det er flere end New Zealands nuværende befolkning på 4,8 millioner.

Konfrontationer

Lokale turistfolk siger, at infrastrukturen allerede har problemer med at klare den nuværende tilstrømning. Regeringen har lyttet til kritikken og har indført en turistskat på 35 newzealandske dollars (156 kroner), som træder i kraft senere på året.

Jim Boult, borgmester i Queenstown, som er populær blandt skifolket, siger til New York Times, at turistskatten slet ikke udligner de udgifter, som turisterne påregner Queenstown. For hver indbygger i Queenstown besøger 34 turister byen.

Bruce Smith, borgmester i Westland på Sydøen, er lidt mere ligefrem. Han siger, at han »ikke har et problem med lokale, som smider turister i en sø, hvis de lader deres affald ligge og flyde eller smider det ud af et vindue«.

I årenes løb har der været flere konfrontationer mellem newzealændere og turister. I 2015 fratog newzealændere en række turister deres bilnøgler, fordi turisterne kørte råddent. I 2017 blokerede 200 vrede beboere på Waiheke Island en dobbeltdækkerbus, som de mente, var for stor til øens små og snoede veje.