Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Emma Sejersen
Foto: Emma Sejersen

Danmarks største lufthavn har lanceret en ny klimastrategi, der skal skabe fremtidssikrede løsninger på luftfartsbranchens klimaudfordringer.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Store planer for 2050: Ros til lufthavn for nyt klimavenligt tiltag

Københavns Lufthavn vil være CO2-neutral. God og vigtig udmelding, lyder det fra Det Økologiske Råd.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Med en ny klimastrategi har Københavns Lufthavn skemalagt sine CO2-planer frem til 2050. Første skridt er at være CO2-neutral i 2019 på de områder, som lufthavnen selv har kontrol over. Det er energi- og brændstofforbrug samt medarbejdernes forretningsrejser. Samlet set udgør det 7 procent af Københavns Lufthavns CO2-udledning.

Dernæst skal lufthavnen i 2030 være udledningsfri, når det kommer til transport til og fra lufthavnen. Til slut er det store mål, at lufthavnen i 205o skal være helt CO2-neutral. Det betyder blandt andet, at der til den tid skal være fundet en løsning for bæredygtigt brændstof som afløser for den fossile brændstof, der benyttes i dag.

Planerne får ros i Det Økologiske Råd.

»Det er en god udmelding. Måske er der nogen, der tænker, at det er banalt, at en virksomhed melder ud, at den vil være CO2-neutral i 2050, men når det kommer fra flybranchen, er det et meget vigtigt signal«, siger Jeppe Juul, der er energi- og transportmedarbejder i Det Økologiske Råd.

Han mener, at luftfartsbranchen i alt for mange år har dukket sig, når det kommer til at arbejde på løsninger, der kan være med til at mindske CO2-udledningen.

»Det er inspirerende, fordi man nu kan lægge pres på andre dele af luftfartsbranchen og nu har et perspektiv på, hvordan fremtidens luftfartsbranche skal se ud«, siger Jeppe Juul.

Vil klimakompensere

Pressechef i Københavns Lufthavn Kasper Hyllested fortæller, at man i første omgang vil prioritere at gøre lufthavnens omkring 300 benzinkøretøjer eldrevne. Da det ikke er noget, man kan gøre på et enkelt år, vil 2019-planen for CO2-neutralitet i høj grad være drevet af klimakompensation.

»Vi reducerer hele tiden vores CO2-udledning så meget, vi kan. Men det er også vigtigt at signalere, hvad vi vil gøre fremover«, siger Kasper Hyllested.

CO2-kompensation går ud på, at man som privatperson eller virksomhed investerer i projekter, der kan være med til at reducere global CO2-udledning med lige så stor en mængde CO2, som der er blevet udledt.

Ifølge Kasper Hyllested har Københavns Lufthavn endnu ikke besluttet sig for, hvordan lufthavnens CO2-kompensation skal foregå, men sammen med den grønne tænketank Concito er man i gang med at afsøge markedet.

»Vi er i dialog med forskellige projekter om, hvad vi skal. Det skal være noget, der kan kontrolleres, måles og vejes. Vi har ikke lagt os helt fast på det endnu. Det vigtige er, at vi vil det her«.

Læs mere:

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden