0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Rubjerg Knude Fyr skal flyttes – på rulleskøjter

Det 23 meter høje fyr vest for Hjørring flyttes 60-80 meter længere ind i landet i uge 43.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Morten Langkilde
Foto: Morten Langkilde
Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv om man snart er 120 år, kan man sagtens stå på rulleskøjter, især hvis man kun skal flytte sig 60-80 meter med otte meter i timen og har en kran til hjælp. Rubjerg Knude Fyr skal flyttes længere ind i landet, for ellers risikerer Jammerbugtens vartegn at styret i havet, og flytningen foretages ved hjælp af et rulleskøjtelignende transportmiddel.

14. august begynder murermester Kjeld Pedersen fra Lønstrup det forberedende arbejde med at forstærke fundamentet. Derefter sættes Rubjerg Knude Fyr på ’rulleskøjter’, mens selve flytningen er planlagt til uge 43.

Morten Langkilde
Foto: Morten Langkilde

Flytningen forventes at kunne klares på en dag i løbet af 10 timer. Inden ’rulleskøjterne’ påmonteres, er det nødvendigt at forstærke tårnets fundament med jernbjælker.

Skrider i havet

Når Rubjerg Knude Fyr skal flyttes, skyldes det, at havet hvert år rykker tættere på fyret, som er 10-15 meter fra kystskrænten.

Da Politiken i 2016 besøgte Knuden og det nærliggende sandflugtsmuseum på Strandfogedgården sammen med naturvejleder Jakob Kofoed fra Vendsyssel Historiske Museum, demonstrerede Kofoed ved hjælp af målinger og en model, at fyret ville styrte i havet »onsdag klokken 20 i 2020 – har I bestilt plads«.

Igennem årene har man diskuteret, hvorvidt man skulle flytte tårnet eller lade det falde i havet, men Rubjerg Knude Fyr er ikke alene den nærliggende by Lønstrups vartegn, men hele Vendsyssels, og fyrtårnet og Knuden besøges årligt af omkring 250.000 personer.

Morten Langkilde
Foto: Morten Langkilde

Da aftalen om flytningen faldt på plads, udtalte Hjørring Kommunes borgmester Arne Boelt i en pressemeddelelse:

»Rubjerg Knude Fyr har en uvurderlig betydning for hele området og for Hjørring Kommune. Flytningen vil sikre, at den enorme mængde turister, der hvert år kommer til stedet, vil fortsætte med at komme. Vi tager helt klart en risiko med flytningen af fyret, og mange ting kan gå galt. Vi er bare nødt til at turde, for hvis vi ikke gør noget, vil det styrte i havet«.

Samme holdning havde skovrider Jesper Blom-Hansen fra Naturstyrelsen, der ejer fyret: »Kysterosionen er nu så fremskreden, at alternativet til flytningen er, at fyret skal nedtages. Denne løsning bevarer fyret på Knuden, en enestående placering i et helt særligt naturområde«.

Kranier på strandbredden

Lidt længere nordpå kan man se, hvordan det går, hvis Rubjerg Knude Fyr ikke flyttes længere ind. Her lå Maarup Kirke, som efterhånden lå så tæt på kysten, at den ikke kunne reddes. Derfor blev den brudt ned mellem 2007 og 2015.

I dag er resterne af kirkegården ved at styrte i havet, og det sker, at forbipasserende finder kranier og knogler på strandbredden.

Læs mere:

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts