0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sune Højrup Bencke
Foto: Sune Højrup Bencke

ÖBB's nattogprodukt hedder NightJet og kører mellem en lang række byer i det sydlige og østlige Europa.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Østrigerne overvejer nattog til Danmark: »København kunne være en meget attraktiv destination for os«

De østrigske statsbaner vil gerne køre nattog til og fra Danmark. Men det kræver enten samarbejde fra DSB eller økonomisk støtte fra den danske stat.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I fremtiden kan danske togrejsende måske køre nattog fra København og ned i Europa.

Sådan forlyder det i hvert fald fra de østrigske statsbaner, ÖBB, der er førende på nattogskørsel i Europa.

»Vi har igangværende samtaler med DSB om en mulig nattogsrute fra Danmark eller endda en rute, der kører mellem Tyskland, Danmark og Sverige«, siger Kurt Bauer, der er leder af afdelingen for langdistancetog hos ÖBB.

Udmeldingen kommer efter, at transportminister Benny Engelbrecht (S) i weekenden endegyldigt begravede ideen om et fremtidigt dansk nattog.

»DSB’s analyse er, at der ikke er en umiddelbar forretningsmulighed i nattog. Det tror jeg sådan set er en relativ nøgtern gennemgang. Hvis ikke vi har materiellet (togvognene, red.) i forvejen, så bliver det rigtig vanskeligt og meget, meget dyrt«, siger Benny Engelbrecht.

Til gengæld er transportministeren meget positiv over for at hjælpe andre selskaber til at køre nattog til og fra Danmark eller igennem Danmark.

Tror på nattogstransport

Det kunne eksempelvis være svenske nattog, idet den svenske infrastrukturminister, Tomas Eneroth (S) for nylig har igangsat en undersøgelse af den mulighed.

Men det kunne også være en operatør sydfra. Og her er ÖBB den eneste reelle mulighed. For selskabet har igen valgt at satse på nattogskørsel, efter transportformen på det nærmeste lå i graven, da Deutsche Bahn i december 2016 helt stoppede sovevognskonceptet City Night Line (ruten til og fra Danmark stoppede i 2014).

Siden har ÖBB investeret omkring 30 millioner euro (cirka 224 millioner danske kroner) på blandt andet at købe og renovere 45 nattog fra Deutsche Bahn. ÖBB har desuden bestilt flere nye togsæt til levering i 2022 og pønser altså på nye, potentielle ruteåbninger. Og her kommer København ind i billedet.

»Generelt kunne København være en meget attraktiv destination for ÖBB. Hovedstadsområdet er tæt befolket og danskerne er positive over for klimavenlig transport«, siger Kurt Bauer.

Kræver samarbejde

Men en nattogslinje til og fra København er ikke bare noget, man lige smider i køreplanen. For nattogskørsel er en risikabel affære. Materiellet er dyrt at investere i, et nyt sæt med lokomotiv og vogne koster i omegnen af 185 millioner kroner, toget kan som oftest kun køre en enkelt gang i døgnet og med færre passagerer om bord end almindelige dagstog.

Og så er konkurrencen fra billige flyrejser benhård. Især fordi flybranchen ikke betaler afgifter på brændstof.

»Det skal ændres«, siger Kurt Bauer og fastslår, at en rute til og fra Danmark derfor ikke bliver en opgave, ÖBB løfter alene.

»Det skal ske i et samarbejde mellem DSB eller med økonomisk støtte fra den danske regering«, siger Kurt Bauer.

Til det svarer DSB i en kortfattet kommentar til Politiken, at »DSB har en dialog med ÖBB om drift- og markedsorienterede muligheder i nattogskørsel«, mens transportminister Benny Engelbrecht (S) i en mail skriver:

»Jeg synes, at det på alle måder er positivt, at der er interesse for at genoplive nattogstrafik. Jeg kender ikke detaljerne i ÖBB’s drøftelser med DSB – destinationer, antal afgange, billetpriser og så videre – men jeg synes, det er positivt, hvis de to selskaber ser et grundlag for et sådant samarbejde«.

Læs mere:

Annonce

  Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?