0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jaime Reina/Ritzau Scanpix
Foto: Jaime Reina/Ritzau Scanpix

Selv om smittetallene er steget i Spanien de seneste uger, har det ikke hindret turister i at besøge øer som Ibiza og feste løs, men det er slut.

Nye rejsevejledninger: Danskere frarådes at rejse til hele Spanien

Udenrigsministeriet opdaterer hver uge sommeren igennem rejsevejledningerne for landene i EU og resten af verden. Torsdag meddelte ministeriet, at Spanien og Andorra nu er orange, og dermed fraråder ministeriet alle ikkenødvendige rejser til de to stater. Rumænien, Bulgarien, Luxembourg og Irland er fortsat orange.

Rejser

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Så er det slut med at feste på Ibiza, slikke solskin på Mallorca eller nyde et glas vin på Tenerife. Udenrigsministeriet har torsdag gjort Spanien orange og fraråder alle ikkenødvendige rejser til landet. Det samme gælder miniputstaten Andorra på grænsen mellem Spanien og Frankrig.

Spanien smittetal ligger langt over Udenrigsministeriets grænseværdi på 30 nye smittede per 100.000 på en uge. Smittetallene for de seneste to uger har ligget på 78.

Danske rejsebureauer har argumenteret for, at Udenrigsministeriet skulle regionsopdele Spanien, som man gjorde med Sverige, fordi det især er regionerne Aragonien, Catalonien og Navarra i det nordøstlige Spanien, som er hårdt ramt, og fortsat lade danske turister rejse til eksempelvis Balearerne med Mallorca og De Kanariske Øer.

Peder Hornshøj, direktør i Bravo Tours i Herning, sagde tirsdag til Politiken, at »hvis man (Udenrigsministeriet, red.) tager De Kanariske Øer med i puljen, svarer det til, at man ikke må tage til Sicilien, hvis der er udbrud et eller andet sted i Danmark. Det holder jo ikke«.

Allerede i sidste uge skrev Udenrigsministeriet i en mail til Politiken, at det ville være for administrativt tungt at lave en regionalt baseret ordning i Spanien.

Fortsæt ferien

Rejsebureauerne siger, at de danskere, som på nuværende tidspunkt er på ferie i Spanien, blot skal nyde resten af deres ferie og flyve hjem som planlagt. Myndighederne har bekræftet, at hvis vejledningen ændres under ens ferie, så »kan du blive, indtil din ferie er slut«.

Lisbeth Nedergaard, kommunikationschef i Spies, siger, at bureauet har omkring 800 gæster i Spanien:

»Folk kommer først hjem, når deres ferie er tilendebragt, for der er ikke tale om, at Spanien bliver rødt. Der er ikke tale om en evakuering. Man rejser hjem i god ro og orden som planlagt, og alle kan være sikre på, at de kommer hjem«.

Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og Sygdomskontrol (ECDC), som er et EU-agentur med hovedsæde i Stockholm og skal styrke forsvaret mod infektionssygdomme i EU, EØS-landene Island, Lichtenstein og Norge samt Storbritannien, har per 5. august optalt antal smittede og covid-19 relaterede dødsfald i ovennævnte europæiske lande. 1.768.393 er rapporteret smittede, mens 183.050 er døde af covid-19.

Foruden Spanien og Andorra fraråder Udenrigsministeriet fortsat alle ikkenødvendige rejser til Rumænien, Bulgarien, Luxembourg og Irland. Republikken Irland opfylder egentligt kriterierne for lave smittetal, men Udenrigsministeriet fraråder alle ikkenødvendige rejser til Irland, fordi der er 14 dages hjemmekarantæne for personer, der rejser til Irland fra udlandet.

Tunesien åbnet

Udenfor EU er et land gult – nemlig Tunesien, som vi nu kan rejse til. Georgien og Uruguay opfylder også kriterierne, men har ligesom Irland indrejserestriktioner for danskere. Derfor fraråder Udenrigsministeriet stadig alle ikkenødvendige rejser til de to lande.

Erik Brøgger Rasmussen, direktør i Udenrigsministeriet oplyser, at rejsevejledninger generelt er gældende fra det øjeblik, de er opdateret på ministeriets hjemmeside.

I begyndelsen af juli ændrede Udenrigsministeriet indrejsereglerne for seks lande uden for Europa, og her er situationen uændret. Det drejer sig om Australien, Canada, New Zealand, Japan, Thailand og Sydkorea. Det betyder, at personer fra disse lande godt kan rejse til Danmark. Disse seks lande har dog alle indrejseforbud eller karantænekrav for danske rejsende, og derfor fraråder Udenrigsministeriet stadig danskere at rejse dertil.

Åbent eller karantæneland

I slutningen af juni stoppede Udenrigsministeriet med at fraråde ikkenødvendige rejser til det meste af Europa. Resten af sommeren vil der i stedet blive lavet individuelle rejsevejledninger til hvert enkelt land i EU, EØS (Island og Norge) samt Schweiz. Ligesom der også kan komme ændringer på resten af verden. Rejsevejledningerne bliver opdateret hver torsdag.

Rejsevejledningerne baserer sig på en tabel, som Statens Serum Institut laver for de enkelte lande. Ud fra en række objektive kriterier, bl.a. smittetryk samt landenes teststrategier, får hvert land ugentligt en score og bliver på den baggrund enten klassificeret som ’åbent’ eller ’karantæneland’.


Annonce

Har landet under 20 smittede per 100.000 indbyggere per uge, sætter Udenrigsministeriet landet som ’gult’, hvilket betyder, at det er et åbent land, som danskere godt kan rejse til, men man opfordres dog til at være særligt opmærksom, ligesom man bør holde sig opdateret om landets smittesituation, lokale forhold og nationale påbud.

Stiger smitten til over 30 per 100.000 indbyggere, bliver landet igen lukket, et såkaldt karantæneland, hvor alle ikkenødvendige rejser frarådes (orange), og hvor man opfordres til 14 dages karantæne efter hjemkomst.

Hvis et land i Norden ikke overholder kriterierne, vil landet blive inddelt i regioner, og hver region vil få en individuel rejsevejledning.

Hver torsdag sommeren igennem vil de nye opgørelser blive offentliggjort på coronasmitte.dk og på Statens Serum Instituts hjemmeside.

Udenrigsministeriet udarbejder ikke rejsevejledninger for Færøerne og Grønland, men rejser til Færøerne og Grønland frarådes ikke.

Udenrigsministeriet fraråder for nuværende alle ikkenødvendige rejser til resten af verden til og med 31. august.

Læs mere:

  Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.