1Plej den hellige fordøjelse. Fordøjelsen er et af de emner, som optager italienerne mest i hverdagen. Hvert måltid er komponeret efter nedarvet viden om, hvordan man bedst lemper maden gennem kroppen uden mavepine: Spis antipasti med citronsaft, bladselleri og fennikel – det forbereder mavesafterne, mens man bagefter adskiller kulhydrater og tunge proteiner ved at spise pastaen før kødet.
I din salat vil agurken altid være uden skræl og kerner, da begge dele anses for at være svagt giftige. En afsluttende kaffe stimulerer fordøjelsen og ’lukker maven’.
2Husk halsedisse og hårtørrer. Italienere har et forbløffende kendskab til deres egen krop og har fra barnsben kunnet skelne, om de har ondt i leveren, maven eller milten. De ved, at vejret kan fremprovokere lumske lidelser: Den mest frygtede er nok ’cervicale’ – smerter og hold i nakken og den øverste del af ryggen.
Det er især i de kolde måneder, at fugt og farlige trækvinde kan give cervicale, og i sidste ende ifølge syditalienerne være skyld i gigt. Af samme grund går mange italienere med dunjakker, halstørklæder og halsedisser til langt ind i foråret. Også vådt hår kan give feber og cervicale, og at gå udenfor med fugtig manke opfattes som tankeløst.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind