Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Guddommelig. Læserne tipper i denne uge om de mestfascinerende kirker rundt i verden. Her ses kirken i Lourdes.
Foto: Læserfoto

Guddommelig. Læserne tipper i denne uge om de mestfascinerende kirker rundt i verden. Her ses kirken i Lourdes.

Læsertip
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læserne tipper: Her er verdens mest fascinerende kirker

Underjordiske kirkerum og overjordisk religiøs skønhed findes over hele kloden.

Læsertip
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Verdens ældste orgel

I Valaisregionen i Schweiz ligger byen Sion med sine 30.000 indbyggere, og her kan man se kirken med verdens ældste brugbare orgel. Valeria Notre Dame Basilikaen ligger på toppen af en bakke og er en oldgammel kirke med fæstningsmure udenom.

De ældste dele går tilbage til omkring 1200, og stedet har altid spillet en rolle i byens historie. Mange af de tilstødende bygninger, der indeholder museer, er fra middelalderen. Kirken er bygget i romansk og gotisk stil og er meget smukt dekoreret.Kirken er stadig i brug, og her findes også det ældste kendte orgel i verden. Ved hjælp af billederne på hver side af selve orglet har man dateret det til at være fra det 15. århundrede. Ud af 376 orgelpiber er de 160 fra omkring 1435. Der bliver stadig spillet på det til gudstjenesterne, og den gamle originale lyd fra orglet tiltrækker mange berømte orgelspillere til stedet.

Frank Juel Pedersen, Hvidovre

Miraklet i Lourdes

Byen Lourdes og dens eventyrlige kirke ved foden af Pyrenæerne er et af katolicismens vigtigste valfartssteder med godt seks millioner pilgrimme årligt.

Det skyldes en vis Bernadette Soubirous, der i 1858 modtog åbenbaringer fra Jomfru Maria i en grotte, hvorover kirken opførtes i 1876. Syge og raske strømmer til for at drikke af de hellige kilder. Om det hjælper, vides ikke, men fascinerende er det.

Christian Møgeltoft, Gentofte

Dåbsenglen i Hakarp Kyrka

Vi besøgte Hakarp Kyrka fra 1694, lidt nord for Huskvarna i Sverige. Døren var åben, og kirkerummet henlå delvis uden belysning. På et panel var anbragt en opfordring til at trykke på en knap. Det måtte jo prøves, og hold da op for en oplevelse: Orgelmusik ledsaget af korsang strømmede ud fra to store højtalere i loftet, samtidig med at der langsomt blev skruet op for lyset i lysekronerne.

Herefter startede en 10 minutters gennemgang af kirkens historie, malerier, altertavle og ikke mindst dåbsenglen, en englefigur fra 1759, som hang i loftet. Den bliver hejst ned, når der er dåbshandling, og bliver så brugt som døbefont. Det er muligvis eneste sted i verden, at en sådan døbefont bruges.

Henning og Lone Hansen, Farum

Kirken i fæstningsdybet

Den ydmyge og nok så nødvendige kirke i fæstningsværket Maginotlinjen i Frankrig er den mest fascinerende kirke, jeg har oplevet. Det minimale kirkerum ligger to etager nede i et underjordisk fæstningsværk bygget af franskmændene i 1930'erne.

Fæstningsanlægget havde en besætning på op imod 1.000 mand, der i månedsvis skulle sove, spise, holde udkig og altså bede for, at deres kære havde det godt, og at fæstningen ikke blev løbet over ende af tyskerne i Anden Verdenskrig. Under disse forhold er der givetvis brug for en stærk tro.

Finn Gunst, Brønshøj

En eventyrverden

Absolut flotteste kirke er Tempelpladsens Kirke i Helsinki. Hugget ud i sten og klipper med kobber i taget. Magisk, dragende og mystisk, og helt uden sammenligning. Et skridt ind i en eventyrverden – både for børn og voksne. Og så er akustikken formidabel.

Tove Sporring, Frederikssund

Melk og ’Rosens Navn’

Stift Melk er et benediktinerkloster i Østrig ved Donau, et imponerende barokanlæg. Umberto Eco gav en af hovedpersonerne i ’Rosens navn’ navnet Adso fra Melk som hyldest til klosteret og dets berømte bibliotek.

Her i kirken har jeg flere gange sunget koncert som deltager i et østrigsk korstævne. Vi har bl. a. opført ’Stabat Mater’ af Dvorak. At stå i denne fantastiske, store og rigt dekorerede kirke og synge dejlig musik med fremragende solister og musikere er en oplevelse, man aldrig glemmer.

Torben Dahl Nielsen, København

Kirke midt i ingenting

Ta' Pinu i Gharb, Gozo, Malta, er en nyere kirke bygget på det sted, hvor en kvinde fik en åbenbaring. Kirken og stedet siges at opfylde mirakler. Inde i kirken vidner breve, billeder, proteser med mere om folks tro på miraklerne. Stedet, hvor kirken ligger, er i øvrigt meget smukt. Det føles nærmest i midten af ingenting.

Carlo Erik Pedersen, Valby

Af vejen i Paris

Institut de Théologie Orthodoxe Saint Serge i Paris. Der er måske nok så meget tale om et uddannelsesinstitut, men set udefra (og også indefra) får denne lille, russiskinspirerede træbygning utvivlsomt en til at tænke på en kirke.

Den kan være svær at finde, men gå ind gennem jernporten og til venstre. Et stykke oppe i baggården ligger bygningen. Spørger man pænt, får man lov til at tage et foto.

Mette Frobenius, København

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Russisk i Italien

På en bilrundtur i den østlige halvdel af Europa besøgte vi blandt andet Trieste – en by, man ikke så tit kommer forbi. Byen er interessant i sig selv, og den har blandt andet en meget smuk russisk kirke med et skønt loft.

Mette Lauritzen, Frederikssund

40.000 skeletter uden for Prag

En god udflugt fra Prag er den gamle sølvmineby Kutná Hora. Start lidt uden for byen i den lille kirke Kostnice v Sedleci, hvor en skulptør i 1870 fik lov at bruge 40.000 skeletter til at dekorere med. Et hårrejsende og imponerende syn. I selve Kutná Hora ligger den fantastiske St. Barbaras Kirke, bygget i gotisk stil, som Unesco har gjort til verdensarv.

Johan Mellerup, Frederiksberg

Detaljer i Mainz

Jeg opdagede denne smukke kirke på en studietur til Gutenber museet i Mainz, Tyskland. Den er nem at gå forbi, men stikker man hovedet indenfor, finder man en utrolig detaljeret, smuk og stemningsfuld kirke, som sikkert er endnu mere fortryllende til jul.

I øvrigt en hyggelig lille by med et lækkert konditori og mange små sjove butikker.

Maria Agergaard, Vanløse

Trompeter i Krakow

Den mest fascinerende kirke er Maria Kirke i Krakow, hvorfra der blæses i trompet hver time, hvilket tiltrækker manges opmærksomhed ude på det store torv. Indvendig er kirken overraskende og fascinerende med farver og mønstre, der får en til at tænke på de vise mænd fra Østerland.

Varme, brændte farver som kæmpe kelimtæpper pryder loftet sammen med smukke stjernehimle og fantastiske malerier. Man kan næsten dufte kaffe og krydderier og kan stå og gå i timevis og blive ved med at opdage nyt.

Endelig er der altertavlen, der under stor højtidelighed åbnes en gang dagligt af nonner, og som indeholder mange religiøse motiver, næsten som en tegneserie.

Jette Blicher Winther, Frederiksberg

Smuk – og helt sin egen

Uden tvivl Catedral Metropolitana de Sao Sebastiao do Rio de Janeiro. Smuk, farverig og helt sin egen.

Gry E. Thorsen, Frederiksberg

Med hundeguide i Kaukasus

I de høje bjerge i Kaukasus tæt på grænsen mellem Rusland og Georgien ligger kirken Gergeti Trinity Church. Den simple stenkirke og klokketårnet er fra middelalderen og ligger omgivet af bjerge og den imponerende udslukte vulkan, Kazbegi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kirken kan nås til fods fra landsbyen Stepantsminda. På stien på vej ud af landsbyen kan man opleve, at en af de lokale hunde følger én. De har lært at være vejvisere og forventer blot en godbid til gengæld.

Jens Flinch Jørgensen, Brønshøj

Pilgrimskirken i Spanien

Den mest fascinerende kirke er katedralen i Santiago de Compostela. Et fascinerende stykke arkitektur, der vidner om, hvor vigtig religionen har været i de forgangne tider. I katedralen findes apostlen Skt. Jakobs grav, og katedralen er slutpunktet for pilgrimsvejen Camino de Santiago.

Nanna Røes Dahl

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden