Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

NATUR. Kirsten Bjerregaard er vild med de åbne vidder på højfjeldet i Norge.
Foto: Kirsten Bjerregaard

NATUR. Kirsten Bjerregaard er vild med de åbne vidder på højfjeldet i Norge.

Læsertip
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overraskende ski-destination sniger sig ind blandt læsernes favoritter

Norge, Østrig, Sverige, Frankrig og Nordsælland. Se her, hvad der er danskernes yndlingsdestinationer, når det kommer til at stå på ski.

Læsertip
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver uge beder vi læserne om tips til et emne. I sidste uge bad vi om tips til gode skisportssteder rundt omkring i verden.

Golsfjeldet i Norge

Langrend har været sagen for os om vinteren, siden vi var i begyndelsen af trediverne. Vi er nu begge 71 år. Stedet, der til fulde opfylder vores behov for velopkørte løjper og et varieret terræn, er Kamben Højfjelshotel i Golsfjeldet. Det var for år tilbage en fjeldstue, men er på forskellig vis opgraderet med bedre værelsesforhold og komfort.

En smuk rød bygning, skønt beliggende i ca 900 meters højde, og med løjperne lige uden for. Vi er så heldige i dag at være af sted tre generationer, og terrænnet opfylder alles behov.

Birte Als, Viborg

Rohrmoos i Østrig

I Rohrmoos i Østrig findes det lille hyggelige familievenlige Gasthof Götschlhoff. Herfra er der let adgang til de mange udfordrende pister, og det er det tæt på byen Schladming, en typisk østrigsk provinsby med mulighed for shopping og restaurantbesøg.

Her er der også adgang til langrendsløjper, som bringer skiløberen forbi mange østrigske Bierstuben. Er man i Rohrmoos i julen, kan det anbefales at tage med kane til katolsk midnatsgudstjeneste i Schladming kirke.

Thorkil Jensen, Værløse

Gribskov i Nordsjælland

Løjpenettet i Gribskov i Nordsjælland er helt unikt og uden tvivl det bedste i Danmark. Københavns Skiklub har i tæt samarbejde med Skov- og Naturstyrelsen igennem en årrække skabt et fantastisk langrendsløjpenet med omkring 25 km opkørte spor. Området er markeret med bånd og skilte og er kun åbent for skiløbere.

Når der er sne, bliver der dagligt kørt spor op af løjpemaskiner udstyret med gps tracking system, så man hjemmefra på computeren kan følge med i, hvor og hvornår der køres spor op, så man kan være blandt de første på løjpen.

Kirsten Hansen, Hillerød

Avoriaz i Frankrig

Mine bedste skiferier har fundet sted i Avoriaz. Det skyldes først og fremmest et upåklageligt terræn, der fungerer til både nybegyndere og garvede skiløbere, veludhvilede som tømmermændsramte. Sidstnævnte er mere reglen end undtagelsen, da nattelivet er af høj kvalitet og vigtigst af alt ikke centreret omkring kæmpediskoteker. Byen er desuden vanvittig hyggelig og bilfri.

Emma Fibiger Munch Nielsen

Serre Chevalier i Frankrig

Serre Chevalier har vi besøgt de seneste 18 år med byen Villeneuve, som udgangspunkt. Området emmer af atmosfære og charme, og her er den perfekte blanding af bjergskiløb og fredelige snoede pister gennem lærkeskove, i alt 250 km fint fordelt i alle fire farver i et velfungerende, sammenhængende liftsystem.

Man behøver ikke forlade bjergområdet for at spise frokost, for der er mange rigtig gode alperestauranter. Når dagens strabadser på pisterne er ovre, gør det godt med dejlig varm chokolade på Le Frog hos det hyggelige og imødekommende par, skotske Dee og franske Xavier, hvor man også finder det flotteste vægmaleri i baren.

Byerne i dalen byder på små, hyggelige restauranter, hvor ’mor og far’ hygger om gæsterne og laver den mest vidunderlige alpemad.

Mona West, Hvidovre

Zell am See i Østrig

Jeg er vild med skisportsstedet Zell am See i de østrigske alper. Området er for alle aldre, og er både for nybegyndere og garvede skiløbere. På pisterne findes små hyggelige restauranter, hvor man kan nyde en kop varm kakao inden turen går videre ned af de snebeklædte bakker. Og så er der jo ellers bare tyroler-stilen, som giver en helt særlig stemning.

Malene Hesel , København

Dorfgastein i Østrig

Helt afgjort Dorfgastein i Gasteinerdalen. Man kommer lidt væk fra turisterne i Bad Gastein samtidig med, at man bor tæt på det fine skiområde, som Dorfgastein og Grossarl tilbyder i fællesskab. Her er rigelig underholdning til flere dage og der er også helt fint byliv om aftenen.

Kasper Steffensen, Aarhus

Isaberg i Sverige

Isaberg er Sydsveriges mest komplette skiområde med syv nedfarter og seks lifter.Det er et meget familievenligt sted med børnebakker og grønne til sorte pister. Man føler sig tryg, da stedet også appellerer til begyndere og let øvede, og der er ikke de store ventetider ved lifterne.

Stedet ligger i et svensk kuldecenter, så der er oftest snegaranti, og hvis ikke, sætter man gang i snekanonerne. Tårnet på toppen byder på en suveræn udsigt og nede kan man grille sin medbragte frokost på de opstillede griller. Priserne på stedet er rimelige lige fra skilejen til den store restaurant, og man kan overnatte i skianlæggets fritidsby. Jeg skal sent glemme en jul på dette svenske skibjerg.

Finn Gunst, Brønshøj

Andorra med afstikker

Andorra kan evt kombineres med et par dage i Barcelona. Hvad er bedre end mægtigt skiløb både for nybegynder eller ekstremt øvede. Der er udelukkende ekspreslifter og færre mennesker end i eksempelvis Frankrig. Det er også væsentligt billigere at spise og bo. Prøv det omkring påske og nap så tre dage i Barcelona med skjorteærmer og cocktails og lækker kultur.

Jonathan Sales, Lundeborg

Sälen i Sverige

Sälen Lindvallen, som er skønt for os med mindre børn. Området hænger rigtigt godt sammen, ungerne kan selv finde rundt, og efter en lang dag på ski kan de tage i badeland. Området har det hele, men pisterne er ikke så lange og udfordrende for den kræsne skiløber.

Teddy, Hundested

Forårsski i Nordnorge

Nordnorge i april måned er en fantastisk oplevelse med høj sol og 17-18 lyse timer i døgnet. Masser af sne, hvad enten du er til alpint skiløb ned ad de stejle bjerge med Atlanterhavet som udsigt, eller er til langrendsturen fra hytte til hytte i det storslåede landskab.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Flyv til Bodø, Lofoten, Vesterålen, Narvik eller Tromsø og få oplevelser for livet. Søg evt. efter Stamsund på Googles billedsøgningsmaskine, og bliv bjergtaget af mulighederne.

Ole Aasmoe, Askov

Snekrystaller i Norge

Mange års skiture til Norge på langrendsski har efterladt utallige indtryk af den smukke, barske, til tider udfordrende norske natur.

Snekrystaller kan glimte som diamanter, hvad enten man befinder sig i højfjeldet på de store åbne vidder eller på de snepudrede skovstrækninger, og om man følger de opkørte løjper eller er off piste.

Kirsten Bjerregaard, Smørum

Zermatt i Schweiz

Den lille romantiske bilfri by Zermatt i 1.620 meters højde byder på skisport både vinter og sommer. På Matterhorn Glacier Paradise er der f.eks. over 21 km pister åbne, men om vinteren hele 350 km pister, der rækker helt til Italien. Zermatt ligger for foden af det smukke kæmpebjergmassiv, hvor Matterhorn, der iklædt sne og skyer, tårner sig op med sine 4.478 meter.

Vispa floden løber brusende gennem byen, ved siden af den charmerende hovedgade Bahnhoffstrasse, der er fyldt med butikker og restauranter. På Oberdorfstrasse i centrum af Zermatt ligger hyggelige ældgamle sorte træhuse bygget af store tykke bjælker og forsynet med skiffertage fra 1700 tallet.

De har været brugt som lader til korn og til beboelse. Mange er nu restaureret, og giver byen et meget autentisk schweizisk look, som man forestiller sig det har set ud førhen.Hestetrukne slæder sørger for den gode stemning sammen med gademusikanterne med panfløjte og lange alpehorn.

Man kan på Matterhorn Museum bl.a. få de dramatiske historier om de første 7 der besteg bjerget i 1865, hvoraf 4 af dem mistede livet på vej ned.

På byens kirkegårde ligger flere af dem, der til stadighed mister livet i forsøget på at bestige Matterhorn.

Frank Juel Pedersen, Hvidovre

Bliv bjergtaget af mulighederne

Nordnorge i april måned er en fantastisk oplevelse, med høj sol og 17-18 lyse timer i døgnet. Masser af sne, hvad enten du er til alpint skiløb ned ad de stejle bjerge med Atlanterhavet som udsigt, eller er til langrendsturen fra hytte til hytte i det storslåede landskab.

Flyv til Bodø, Lofoten, Vesterålen, Narvik eller Tromsø og få oplevelser for livet. Landskabet inviterer alle indenfor hvad enten du er nybegynder, øvet eller superdygtig skiløber. Søg evt. efter Stamsund på Googles billedsøgningsmaskine og bliv bjergtaget af mulighederne!

Ole Aasmoe, Askov

Godt med mindre børn

Sälen Lindvallen. Skønt for os med mindre børn. Området hænger rigtigt godt sammen. Ungerne kan selv finde rundt og hvis de skulle være i tvivl forstår folk omkring dem hvad de siger. Der er ovenikøbet badeland, som ungerne elsker efter en lang dag på ski. Området har det hele, men pisterne er ikke så lange og udfordrende for den kræsne skiløber.

Teddy, Hundested

Storby og ski

Tjek andorra kan evt kombineres med et par dage i Barcelona. Hvad er bedre end mægtigt skiløb både for nybegynder eller extremt øvet. udelukkende exspress lifter, færre mennesker end i eksempelvis frankrig. Væsentligt billigere at spise bo og ryge.Prøv det omkring påsks og nap så 3 dage i barcelona med skjorteærmer og cocktails og lækker kultur.YIR!!!

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jonathan Sales, Lundeborg

Væk fra turisterne

Helt afgjort Dorfgastein i Gasteinerdalen! Man kommer lidt væk fra turisterne i Bad Gastein samtidig med, at man bor tæt på det fine skiområde, som Dorfgastein og Grossarl tilbyder i fællesskab. Her er rigelig underholdning til flere dage og der er også helt fint byliv om aftenen.

Kasper Steffensen, Aarhus C

Område for alle

Jeg er vild med skisportstedet Zell am see i de østrigste alper. Området er for alle aldre, og er både for nybegyndere og garvede skiløbere. På pisterne findes små hyggelige restauranter, hvor man kan nyde en kop varm kakao inden turen går videre ned af de snebeklædte bakker. Og så er der jo ellers bare tyroler-stilen, som giver en helt særlig stemning.

Malene Hesel, København

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden