Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

HVAR. Ferie- og badebyen er hyggelig og på inden måde en turistfælde. Læserfoto: Ole Kristensen

Læsertip
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læserne tipper: Her er de bedste oplevelser i Kroatien

Kroatiens smukke kyst men også dystre fortid giver gode oplevelser. Næste uge kan du tippe om sjove vejskilte. Husk at medsende et billede.

Læsertip
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

1. Mindesmærke ved Jasenovac

Midt på en mark uden for landsbyen Jasenovac skyder en gigantisk betonblomst op i landskabet. Blomsten er et mindesmærke for ofrene i de kroatiske koncentrationslejre under Anden Verdenskrig. Et par hundrede meter fra monumentet ligger et museum, der giver et godt indblik i Kroatiens dystre fascistiske fortid. I det omkringliggende område er der garanti for autentisk Balkan-landsbystemning med små cafeer, kirker og storkereder, ligesom det naturskønne område omkring de to floder Una og Sava, som skiftes til udgøre landegrænsen til Bosnien.

Søren Stenbøg, Frederiksberg

2. Privatkapitalisme i Tito-tiden

Da landet stadig var den del af Jugoslavien, holdt jeg ferie ved den dalmatiske kyst og boede på et statsdrevet hotel i den lille charmerende by Vodice. Til trods for Titos egen fortolkning af Lenins kommunisme var alt topstyret selv forplejningen på hotellet, der får danske plejehjem til at minde om 3-stjernede michelinrestauranter.

En aften sneg vi os uden om hotellets køkken og fandt en lille sidegade, hvor privatkapitalismen florerede. På en lille – måske illegal? – restaurant, nærmest en privat dagligstue, serverede de meget venlige og servicemindede ’ejere’ noget af det lækreste grillede lammekød, man kunne forestille sig, langt væk fra hotellets ensformige restaurant.

Thorkil Jensen, Værløse

3. Øhop i træskib

I september 2008 var jeg på en kombineret sejlads og ø-vandring i Kroatien med et mindre, ombygget træskib. 19 deltagere boede på skibet, som havde 10 dobbeltkahytter, og i løbet af en uge sejlede vi rundt i Adriaterhavet og gik i land på flere af de små øer – en utrolig god kombination, hvor man kommer tæt på naturen og hinanden. En del af dagen blev brugt til naturskønne vandringer, med pragtfulde udsigter over øhavet hele horisonten rundt. Resten af dagen hyggede vi os om bord eller gik på opdagelse i de små, idylliske havnebyer, vi lå i undervejs.

Det var et perfekt selskab, som vi havde det både sjovt og hyggeligt med, og der blev knyttet mange varige venskaber.

Erik Pontoppidan

4. Lavendeløen Hvar

Hvar ligger i Adriaterhavet et par times sejlads fra Split. Byen er en rigtig ferie- og badeby men på ingen måde en turistfælde. Hvar er hyggelig og afslappet på den italienske måde. På bjerget over byen ligger en gammel borg, som man kan trave op til. Herfra er en imponerende udsigt og by og bugt.

Derudover er øen Hvar berømt for om foråret at være fyldt, fra den ene ende til den anden, med lavendel.

Ole Kristensen, Valby

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden