RESPEKT. Kinesiske turister får nu besked på ikke at spytte og harke overalt i udlandet og i det hele taget respektere lokal skik og brug.
Foto: Jacob Ehrbahn (arkiv)

RESPEKT. Kinesiske turister får nu besked på ikke at spytte og harke overalt i udlandet og i det hele taget respektere lokal skik og brug.

Nyheder

Nu skal det være slut med kinesiske turisters dårlige opførsel på ferien

Kina har fået endnu en sag om kinesiske turister, der ter sig uheldigt i udlandet.

Nyheder

Kabinepersonalet var ved at miste tålmodigheden. Det havde flere gange forsøgt at forklare de kinesiske charterturister, at de skulle have bestikket tilbage, fordi det ikke var engangsbestik. Kineserne var ligeglade.

De havde fået at vide af familie og venner, at man godt måtte beholde den slags, når man var ude at flyve.

»I skal ikke behandle os som bønder, og bare fordi I tror, at vi aldrig har fløjet før, skal I ikke udnytte os ærlige mennesker«, lød beskeden fra de kinesiske turister, der kom fra en lille landsby i det østlige Kina, til personalet på flyet fra Singapore Airlines.

Det skriver flere kinesiske medier, der fortæller om gruppen af charterturister, som var på rundrejse til Singapore, Malaysia og Thailand.

Det var først efter en længere og ophidset diskussion, at den kinesiske turguide fik overbevist sine landsmænd om, at de skulle levere de 15 sæt stålbestik tilbage.

»Hold op med at skade det kinesiske folks omdømme. Lad nu være med at lade kinesere tabe ansigt, okay?«, sagde den pinligt berørte guide.

Optrinnet har skabt overskrifter i Kina og titusinder af kommentarer på de sociale medier, for det er blot det seneste af utallige eksempler på, hvordan kinesiske turister har opført sig dårligt i både ind- og udland.

Onsdag citerede den anerkendte avis Nanfang Ribao i en stor artikel om kinesiske turisters uheldige opførsel, hvordan hun »får hovedpine«, når hun ser en gruppe kinesere, der »er så højlydte, at andre gæster ikke kan spise«.

Der er stor debat i Kina om, hvordan de rejsende landsmænd opfører sig især i udlandet. Det fik endda ’Xinwen Lianbo’, der er det statslige CCTV’s mest kendte nyhedsprogram, til i sidste uge over fem dage at sende en serie om, hvordan man opfører sig som turist. Programmet beskæftiger sig normalt med økonomi og politik.

Et af indslagene kom blandt andet med gode råd og '16 ord, der gør turisme mere civiliseret'. Og det bør kineserne lytte til. For fra 1. oktober får Kina sin første lov om turisme, oplyser nyhedsbureauet Xinhua.

Her bliver det »juridisk bindende at opføre sig ordentligt og respektere lokale skikke og traditioner«, skriver Xinhua.

Når kinesere køber en rejse og underskriver en kontrakt, vil den fremover indeholde gode råd og guidelines om opførsel, som kan medføre bødestraffe for turister og rejsebureau, hvis de bliver overtrådt.

Den nye lov og megen medieomtale er et tegn på, hvordan de kinesiske ledere tager den dårlige opførsel alvorligt. Blandt andet, fordi det handler om Kinas nationale image i udlandet.

Selv den kinesiske vicepremierminister, Wang Yang, har beklaget sig over de kinesiske turisters dårlige opførsel og sagt, at »de spytter overalt« og »er højlydte«, hvilket »ødelægger det kinesiske folks omdømme«.

Udtalelsen kom, efter at en 15-årig kinesisk dreng i maj skar sine initialer ind i et 3.000 år gammelt tempel i Egypten.

De seneste måneder har der været vrede kommentarer på de sociale medier i Kina, hvor der har været eksempler på kinesiske turisters dårlige opførsel uden for landets egne grænser.

For eksempel hvordan de smider slik efter nordkoreanske børn, »som om de fodrede ænder«, skrev avisen South China Morning Post for nylig. Eller hvordan en mor for nyligt lod sit barn sidde og tisse på gulvet i en lufthavn i Taiwan.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden