Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Byliv. Carlsberg-byen er under forvandling. Gå en tur og sug til dig af imponerende og forskelligartet arkitektur, snup en kaffe på Elefanten og tag så forbi et af områdets gallerier.
Foto: HANSEN LARS

Byliv. Carlsberg-byen er under forvandling. Gå en tur og sug til dig af imponerende og forskelligartet arkitektur, snup en kaffe på Elefanten og tag så forbi et af områdets gallerier.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Oplev København fra nye vinkler i påskeferien

Street food, byudviklingsprojekter og nogle af byens mest spændende gader. Få det bedste af hovedstaden lige nu med Turen Går Til København-forfatter Tom Nørgaard.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er næsten umuligt at runde et hjørne uden at se tunnelboremaskiner, gravkøer, byggepladser og store huller i jorden, der forvandles til nye boliger, museer, kontordomiciler, skoler, havnebroer, rekreative områder og metrostationer.

Et veritabelt byggeboom skal gøre det muligt for endnu flere at flytte til Skandinaviens hovedby, der også i den grad tiltrækker entreprenører fra resten af verden.

Unge iværksættere og kulturentreprenører søger ikke længere per automatik til Berlin og London for at realisere deres drømme. Der er nu langt flere, som flytter til hovedstaden, end der flytter væk.

Frem til 2025 vil der komme 100.000 nye københavnere, som skal bruge 45.000 nye boliger, forudser Københavns Kommune i en prognose.

København har fået vokseværk

Udviklingen er selvforstærkende, for hvem vil ikke gerne være del af denne spændende proces, hvor en storby vokser ud af provinsen. København har fået vokseværk, også mentalt, og det smitter af på de ting, som man kan opleve i byen – til hverdag og når man kommer som turist.

Senere års store nordiske madrevolution har skabt fornyet interesse for gastronomi i bred forstand, og foruden en fortsat knopskydning af topklasserestauranter sætter det sig positive aftryk i form af bl.a. ambitiøse cocktailbarer, madmarkeder og spisesteder, der i deres smagsunivers åbner sig mod resten af verden.

I nær fremtid kan man se frem til, at Christiansborg åbner restaurant i tårnet, at et par af byens gode Michelin-restauranter åbner spændende, nye aflæggere, at cykel- og gangbroer knytter byen endnu bedre sammen og at gamle industriområder og ubeboede arealer bliver taget i brug og udvikles til nye bykvarterer. Fra Carlsberg til området omkring Holmen.

Der er meget at glæde sig til, men her sætter vi fokus på en række af de nye, spændende ting, man allerede kan opleve i København i denne påskeferie.

På spa-ophold i storbyen

Hotel Kong Arthur har som det første hotel i København indrettet en hel værelsesgang eksklusivt til gæster på spa-ophold – et initiativ der skal gøre det smukke hotel ved Søerne til danske og udenlandske hotelgæsters foretrukne spa-hotel i hovedstaden.

På hele den nye spa-etage og de 10 flot indrettede værelser er spa-oplevelsen tænkt ind i alle detaljer med afslappende musik på gangen, lækre spa-produkter på badeværelserne, beroligende dufte mv. Samme velgørende sansebombardement får man i hotellets spa, Ni’mat Spa, der med sine 850 m2 er Københavns største og i øvrigt kan nydes og opleves uafhængigt af hotellet.

Her er sirligt indrettet med flotte møbler og buddhafigurer, som afspejler ejer Heidi Østerbys forkærlighed for Asien. Uanset om man har brug for et forlænget frikvarter fra arbejdet eller en romantisk oplevelse med sin partner, er her en fin palet af behandlinger og dygtige behandlere at vælge imellem, herunder sportsmassage, thaimassage, hot stone og detoxbehandlinger. Før behandlingerne er det muligt at benytte vandtemplets jacuzzi, sauna og aromadampbad, og skulle man få lyst til at blive stamkunde, giver et klippekort en klækkelig rabat på fem massager.

Hotel Kong Arthur. Nørre Søgade 11. w

Ni’mat Spa. Indgang Vendersgade 27.

Street food på Papirøen

Indtil for ganske nylig var Papirøen (Christiansholm) ukendt for de fleste – selv for dem som for længst har taget naboerne Holmen og Refshaleøen til sig. Med det forestående Melodi Grand Prix kommer den kunstigt skabte ø, der i mange årtier var hjemsted for Dagbladenes Papirlager, til at blive kendt over hele verden. Men det folkelige gennembrud kan komme inden da.

Skærtorsdag slår Copenhagen Street Food dørene op til trailere, food trucks og rå haller – et madmarked der skal medvirke til at fremme det globale street food køkken og stille folks sult for en 50’er. Det skal handle om meget andet end ny nordisk mad, og derfor inviteres alle talentfulde kokke til at slå forretning op, uanset om man er husmor fra Bangladesh eller en mester til burritos. Papirøen vil de næste år huse Experimentarium, mens hovedkvarteret i Hellerup får en overhaling, og så har designeren Henrik Vibskov netop åbnet kaffebaren, Den plettede gris. På den anden side af havneløbet er der i øvrigt udsigt til Nyhavn og Skuespilhuset, ligesom operaen er inden for synsvidde.

Copenhagen Street Food, Hal 7 & 8, Papirøen, Trangravsvej 14.

Carlsberg under forvandling

Et af disse års mest interessante byudviklingsprojekter foregår på Carlsberg Bryggeriernes gamle industriområde. Foruden opførelse af boliger og erhverv genanvendes de gamle tappehaller, garager og fabriksbygninger også til en lang række kulturelle formål. De nye lejere tæller bl.a. gallerier, fotomuseum, dansehaller, atelierer, tegnestuer og andre kreative virksomheder.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Med beliggenheden mellem Vesterbro og Søndermarken på Frederiksberg tegner det til at blive et af byens nye attraktive kvarterer. Lige nu kan man følge opførelsen af Byggeafsnit 8 – et 82.000 m2 stort byggeri der skal huse uddannelsesinstitution, detailhandel, erhverv og boliger, herunder et 100 meter højt boligtårn.

Der er også tænkt på infrastrukturen med cykelstier, parkeringsplads, en ny bro over jernbanen og Carlsberg Station, der forventes at stå klar i 2016. Den fredede del af bygningsværket De Hængende Haver, vender ud mod J.C. Jacobsens have – en lille, spændende storbyoase, som i den grad også er værd at gå på opdagelse i.

www.carlsbergbyen.dk

Sightseeing der feder – og slanker

En hotdog fra den økologiske pølsemand ved Rundetårn, en smagsprøve på bolsjerne fra Sømoeds i Nørregade, hjemmelavet kvædemarmelade skyllet efter med økologisk rabarbersaft fra Bornholmer-butikken i Torvehallerne efterfulgt af smørrebrød hos smørrebrødskongen Adam Aamann og smagsprøver på øl hos Nørrebro Bryghus.

Copenhagen Food Tours tager på en spændende rejse rundt i den københavnske gastronomis krinkelkroge med fortællinger om mad og seværdigheder undervejs. En anderledes måde at opleve hovedstaden på, og de mange smagsprøver gør det i øvrigt ud for et helt måltid.

Hvis der er luft i programmet, bør man også snuppe en kop kaffe hos The Coffee Collective i Torvehallerne – den fornemste repræsentant for specialkaffekulturen i Danmark. To timers rundtur koster 300 kr. Fire timer 600 kr. Turen bookes på forhånd på www.copenhagen.foodtours.eu. Vil man hellere af med nogle kalorier, skal man i stedet trække i løbetøjet og tage med www.running-copenhagen.dk på guidet, CO2-venlig tur til nogle af byens kanoniserede samt mindre kendte seværdigheder.

Der arrangeres ture til bl.a. Frederiksberg, Nørrebro og Christianshavn med Christiania, men den mest populære tur hedder City. Her får man med pulsen i vejret og hilst på bl.a. Christiansborg, dronning Margrethes Amalienborg og Den Lille Havfrue. Priserne ligger fra 195 kr. og opefter.

De gode gader

Hvor tager man besøgende med hen, hvis ikke man bare vil give dem adressen på en bar, anbefale en restaurant eller sende dem ned til den lille havfrue? Nogle gader er mere interessante end andre, og ind imellem formår iværksættere at puste nyt og overraskende liv i ellers henslumrende områder.

Det er bl.a. tilfældet med Borgergade. I mange år henlå gaden som en lidt anonym gennemfartsvej mellem Indre By og Østerbro, men en knopskydning af interessante spisesteder som bl.a. Pluto, Clou, Ché Fè samt bogcafeen Tranquebar har genoplivet de ellers lidt døde og uindtagelige karreer.

Arkitektonisk mest interessante er de monumentale, ni etager høje boliger i røde mursten, der går under navnet Dronningegården. Bygningerne, som i dag er fredet, blev brugt politisk som et socialdemokratisk prestigeprojekt og er skabt af arkitekterne Kay Fisker og Sv. Eske Kristensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En anden genopblomstret gade er Ravnsborggade, der har sit navn efter befæstningen Ravnsborg, som var en del af Christian 4.s fæstningsanlæg. Af mange københavnere er Nørrebro-gaden kendt for de mange antikforretninger, der lokker med rodekasser fyldt med nipsting og defekte badevægte, andre med art deco-skriveborde, empire-klaverbænke, rokokospejle og PH-lamper.

De senere år har antikvitets-forretninger imidlertid fået selskab af en lang række fine cafeer, spisesteder, whiskybarer og gallerier, og nu lever gaden også om aftenen. Også Jægersborggade som var herostratisk berømt som hashcentral, rockergade og åsted for bandeopgør er med knofedt, pionerånd og viljestyrke forvandlet til en gade fuld af joie de vivre - og specialbutikker fyldt med gourmetkaffe, god mad, vin og tøj. Nu følger nabogaden Stefansgade efter.

I indre by har en række glimrende cocktail- og vinbarer for alvor gjort området omkring Gammel Strand, Ved Stranden og Holmens Kanal til en ny. Lidt eksklusiv dødsrute.

Læs mere i den nye Turen Går Til København-bog

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden