Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Du behøver blot en bil og god musik på anlægget, så ligger hele USA for dine fødder.
Foto: Maria Veras/Maria Veras

Du behøver blot en bil og god musik på anlægget, så ligger hele USA for dine fødder.

Bilferie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Top 10: Legendariske roadtrips i USA

Skal du på bilferie i USA, eller drømmer du om det? Se de mest fantastiske vejstrækninger i det store land.

Bilferie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med over 6,4 millioner kilometer vej er USA landet, hvor drømmen om en ægte roadtrip kan udleves. Det kræver ikke nødvendigvis en masse planlægning, blot en ordentlig bil og så tid - tid til at nyde turen.

Landet er så forskelligartet, at der findes strækninger, som kan tilfredsstille enhver. Dem, som vil have vejen for sig selv; dem, der vil se bjerge, dale eller søer; dem, der vil køre langs kysten, gennem landet, i støv eller gennem sumpområder.

Lad dig inspirere af 10 forskellige ture her, inden du planlægger sommerens bilferie.

Kilde: Lonely Planet

1. Route 66

Rute 66 er formentlig den mest berømte strækning i USA, og det er ikke uden grund, at den kaldes 'The motherroad'. Den legendariske øst-vest hovedvej mellem Chicago og Los Angeles fik sit navn i 1926, og kun dele af vejen er bevaret i dag. Undervejs kan man fristes til at gøre stop og spise på de fine gamle diners, tanke op på 1950'er-tankstationer, støve rundt i de små sovebyer og se nationalparker som Petrified Forrest National Park i Arizona. Vælg selv - det er jo friheden ved at have egne hjul.

2. Pacific Coast Highway

USA's smukkeste strækning? Den er i hvert fald ikke den længste. Pacific Coast Highway er kun godt 200 kilometer lang og skærer sig igennem landskabet mellem Dana Point og Oxnard i det sydlige Californien. Ruten langs kysten byder på spektakulære vues over vandet, frustrerende for den, der skal have blikket rettet mod vejen, fantastisk for den på passagersædet. Turen går også forbi Los Angeles, hvor man med fordel kan parkere øsen og bruge nogle dage.

3. Blue Ridge Parkway

Godt 750 kilometer skal man tilbagelægge for at køre hele ruten gennem Blud Ridge Parkway, som går fra Shenandoah National Park i Virginia til The Great Smoky Mountains National Park i North Carolina. Der findes mange miner, og man kan selv forsøge sig som minearbejder og se, om man har heldet med sig. Man kan også rafte, køre på mountain bike, vandre, ride og blive betaget af parkens 12 vandfald. Har man hang til det overnaturlige, kan man tage på spøgelsesjagt for eksempel på Southern Virginia College, som efter sigende skulle være hjemsøgt af en dreng, som døde her. Spøgelset skulle husere på fjerde sal - på gangene ved pigernes sovesal, nogle gange på mountainbike, siges det. Overnat i charmerende træhytter og slut aftenen af med en øl på en af områdets blue grass musik-steder.

4. Floridas Highway 1

Denne strækning servicerer USA's østkyst fra Maine oppe ved grænsen til Canada og hele vejen ned til Florida Keys. Med 3.800 kilometer, hvis man vil hele vejen igennem, skulle man nok få tilbagelagt en del timer på asfalten. Nogle strækninger kører man ved Atlanterhavet, mens man andre gange ledes ind i landet.

5. Great River Road

Tager man turen langs Great River Road passerer man 10 amerikanske stater. Så har man også tilbagelagt knap 5.000 kilometer midt gennem landet, som den kløver i øst og vest. En del af turen går gennem Mississippi-deltaet, og undervejs støder man på byer som Memphis, St. Louis for at ende i New Orleans. Er man den mindste smule interesseret i musik - jazz, blues, blue grass og rock - så er denne del af ruten et must. Turen er også rig på andre kulturelle oplevelser, og man mindes fortiden, når man passerer gamle bomuldsplantager.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

6. Columbia River Highway

Vejen ligger i skyggen af grønne træer, pludselig får man øje på et vandfald, og det giver et sug i maven, når man passerer broer, som krydser store slugter. Stejle og dramatiske bjergskråninger vidner om, at det bestemt ikke har været et let arbejde at lave en vej her i staten Oregon. Det tog ni år at konstruere vejen, som stod færdig i 1922, og i dag står 75 procent af den 112 kilometer lange strækning intakt.

7. Natchez Trace Parkway

714 kilometer strækker sig fra Natchez i Mississippi til Nashville i Tennessee. Ruten har udviklet sig fra at være en sti, som indianere brugte, og er ikke blot naturskøn, men også historisk. Undervejs passagerer man sumpområder, bomuldsplantager og store palæer, som er bygget af rige farmere før den amerikanske borgerkrig. Sulten kan få ben at gå på, når man holder ind ved de gamle 'roadhouses' til en omgang barbecue.

8. Road to Hana

Drømmen om et roadtrip kan bestemt også udleves på Hawaii. Er man på Maui, kan man med fordel leje en bil og køre de 109 kilometer, som er Hana Roads længde. Undervejs passerer man ikke mindre end 54 broer og tager 600 sving - og formentlig også en del andre turister, der har fået samme idé. Ananasmarker står side om side med andre lokale frugter, og de afløser regnskove med guava og papaja, eucalyptustræer for ikke at tale om orkidéer. Stop ved de små strande, eller hvis du er mere til ferskvandssøer og vandfald, så tag en dukkert der.

9. Seward Highway

Dette roadtrip har et noget andet klima end Hawaii og ligger en del længere nordligt. Seward Highway er en 200 kilometer lang strækning mellem Anchorage og Seward i Alaska. Træklædte skråninger, bjergtoppe og krystalklare søer og fjorde pryder ruten, og kører man her om vinteren, kan man være heldig at opleve Beluga-hvaler (ved Turnagain Arm-kysten) og hundeslæder. Man passerer små, charmerende byer som Girdwood og miner, og kører man til byen Seward, må man ikke snyde sig selv for at se Exit-gletsjeren, som man med det blotte øje nogle gange kan se bevæge sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

10. US Highway 50

Foretrækker man øde veje, er Highway 50 sagen. Den kaldes også for den mest ensomme vej i USA og strækker sig fra kyst til kyst tværs over landet. Landevejen skærer igennem Nevada, og på et stykke af vejen står casinoer og lokker folk til at spille, til der kun er lommeuld tilbage. Denne del af vejen har fem spor, så det er altså ikke hele stykket, som er øde. Man passerer små sovebyer og minebyer som eksempelvis Eureka, hvis mine stadig er i brug. Man passerer også Lake Tahoe, bjerge og dale, og det kan godt være, man har vejen for dig selv, men kedeligt bliver det ikke.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden