Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kontrol. På grund af bortførelser i forbindelse med skilsmissesager er reglerne for indrejse i USA blevet skærpet.
Foto: Mette Dreyer

Kontrol. På grund af bortførelser i forbindelse med skilsmissesager er reglerne for indrejse i USA blevet skærpet.

Fly og lufthavne
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pas på: Børn kan komme i klemme på USA-rejser

Voksne, der rejser alene med børn, bør udfylde særlige dokumenter på forhånd. Ellers kan de blive afvist ved indrejse til USA.

Fly og lufthavne
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En USA-rejse kunne være sluttet for Ulla Bloch, næsten inden den begyndte. Hun var af sted med sit barnebarn på en rundrejse, der var arrangeret af et rejsebureau.

Den kombination af to generationer, der rejser sammen, kræver nemlig en omfattende papirgang, og hvis dokumenterne ikke er i orden, er der risiko for, at både bedstemor og barnebarn bliver afvist ved indrejsen til USA og sat på første fly tilbage til Danmark.

LÆS OGSÅ

Den erfaring gjorde Ulla Bloch sig i forbindelse med en USA-rejse i begyndelsen af april, og hun har egentlig kun sig selv at takke for, at papirerne var i orden. I den forbindelse fik hun nemlig ingen hjælp af rejsebureauet Albatros Rejser, der havde arrangeret turen, og som ellers kunne diske op med alverdens vigtige informationer før rejsen.

Fuldmagt fra forældrene
»Da jeg bestilte rejsen, gjorde jeg opmærksom på, at jeg er en farmor, der skulle rejse med et barnebarn i konfirmationsalderen, men det var der ingen reaktion på. Der kom en regning, jeg betalte et depositum, og alt så ud til at være i orden. Albatros Rejser ville dog sikre, at vi havde den nødvendige Esta-forhåndsgodkendelse til indrejse i USA og en rejseforsikring. Jeg var inde hos dem med papirerne, og samtidig spurgte jeg dem, om jeg skulle have særlige papirer med, når jeg nu rejste med mit barnebarn. En ansat på bureauet kunne ikke lige svare på det, men undersøgte sagen hos en kollega og kom så tilbage og sagde, at det vidste de ikke noget om, og de ville ikke have noget med det at gøre og kunne ikke tage ansvar i den situation«, fortæller Ulla Bloch.

Hun har tidligere rejst i østlandene, før Muren faldt, og hun var sig meget bevidst, at det kan være en god ide at rejse med en samling papirer med alle nødvendige stempler.

Derfor mailede hun den amerikanske ambassade i København, som svarede, at de i høj grad kunne anbefale – »we strictly recommend ...«, at hun fik en fuldmagt fra forældrene om, at det var i orden, at hun rejste med sit barnebarn.

Hjælp fra ministerium

»Og hvad skal mon stå i sådan en fuldmagt, tænkte jeg så. Det må Udenrigsministeriet kunne hjælpe med«, fortæller Ulla Bloch.

Her fik hun fat i en person, der var godt inde i reglerne, og som kunne forklare hende følgende:

»Du skal få skrevet et brev fra forældrene, der fortæller, at du gerne må rejse med barnebarnet. Og så skal du i byretten for at få det skrevet under af en notar, og derefter skal det legaliseres i Udenrigsministeriet«.Efter en del søgen forskellige steder fandt Ulla Bloch de nødvendige oplysninger om, hvordan sådan et dokument skal udformes – disse oplysninger fandt hun på den amerikanske Esta-hjemmeside, hvor man elektronisk skal søge om forhåndsgodkendelse inden rejsen til USA.

Både i byretten og i Udenrigsministeriet mødte Ulla Bloch op uden at have aftaler i forvejen. Hun kom i deres åbningstider og kom begge steder til ret hurtigt. Gratis er det dog ikke at få de ønskede dokumenter – 300 kroner i byretten og 185 kroner i Udenrigsministeriet.Med alle papirer på plads kunne Ulla Bloch og barnebarnet tage til lufthavnen i Kastrup og derfra videre til USA:

»I lufthavnen er der ingen, der spørger om noget. Vi ankommer til Washington, D.C., som var udgangspunktet for rundrejsen, og vi stiller os i kø ved Immigration, hvor den vagthavende ved skranken opførte sig på en måde, som mit barnebarn synes var lidt ubehageligt. Han krævede, at hun svarede på engelsk om, hvor gammel hun var, og hvad hun skulle lave under sit ophold«, fortæller Ulla Bloch.

Undersøg reglerne

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Både bedstemor og barnebarn blev bevilget indrejse, og derefter trak Ulla Bloch de medbragte dokumenter frem, som dokumenterede, at bedstemoderen var barnebarnets værge. »Inden vi gik videre, spurgte jeg ham, hvad der ville være sket, hvis jeg ikke havde haft de nødvendige papirer. Han svarede, at vi ville have været i alvorlige vanskeligheder, og han kunne have nægtet vores indrejse«.

LÆS OGSÅ USA er ikke alene om at have særlige regler, der gælder, når børn rejser uden deres forældre – eller blot med en af dem. En lang række lande kan kræve dokumenter som beskrevet her i artiklen.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden