Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Screendump fra YouTube
Foto: Screendump fra YouTube

Ged. Delta Airlines har for nylig lanceret en sikkerhedsvideo, der udelukkende består af referencer til internet-fænomener.

Fly og lufthavne
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Katte på støvsugere og skrigende geder: Kække sikkerhedsvideoer er kommet for at blive

Flyselskaber kæmper for at få passagerne til at følge med i sikkerhedsprocedurerne.

Fly og lufthavne
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er referenceer til skrigende geder og Gangnam Style. Til internetklassikerne 'Charlie bit my finger' og ice bucket challenge. Og der er katte på støvsugere, skægge hamstere og dansende babyer.

Flyselskaberne bliver mere og mere kreative i deres forsøg på at få passagernes opmærkomhed, når der skal informeres om sikkerhedsprocedurerne inden afgang.

Seneste skud på stammen er en sikkerhedsvideo fra amerikanske Delta Airlines, der bringer en lang række af internettets greatest hits-fænomener frem i seks minutters sikkerhedsvideo.

Og den slags kan vi lige så godt vænne os til, mener Anders Mark Jensen, der er næstformand i Flyvebranchens Personale Union.

»Jeg tror, det er kommet for at blive. Flyselskaberne kæmper en hård kamp for at få passagernes opmærksomhed, når de skal præsentere sikkerheden ombord. De bliver mere og mere kreative. Der skal ske noget nyt for at få budskabet igennem«.

Se videoen her (eksternt link).

Det er blandt andet de liberaliserede regler for, hvornår og hvordan elektronik må være tændt ombord, der er en udfordring for sikkerhedsinformationen. For passagerne kigger ikke længere bare i en avis, et magasin eller en bog; nu sidder de også og stirrer ned i tablets eller mobiltelefoner, når der fortælles om redningsveste, nødudgange og iltmasker.

Markedsføring eller sikkerhed

Fænomenet er ikke udbredt i Skandinavien endnu, men Anders Mark Jensen tror, at nok bare er et spørgsmål om tid. Og når det sker, er det vigtigt at kække videoer altid har mest fokus på sikkerheden.

»Når jeg kigger videoerne godt igennem, er alt umiddelbart som det skal være. Men begynder det at blive mere underholdning, så fjerner det opmærksomheden fra den nødvendige sikkerhedsinstruktion. Det skal ikke være urealistisk fiktion, så folk sidder og griner og ikke fanger de vigtige budskaber om sikkerhed. Lige nu er vi på grænsen for, hvad du som passager får ud af det. Finder de ud af, hvor nødudgangen ligger, eller husker de et sjovt egern?«, siger Anders Mark Jensen.

Han er opmærksom på, at flyselskaberne også kan have markedsføring i baghovedet, når de kreerer sjove sikkerhedsvideoer.

»Og det er farligt. Flyselskaberne bør ikke konkurrere på underholdende videoer, men udelukkende fokusere på sikkerhed«.

Delta Airlines er langtfra det eneste selskab med alternative sikkerhedsvideoer. Blandt andre har Air New Zealand, Virgin America, Air France og Thomson Airways dyrket det.

Herhjemme er det Trafikstyrelsen, der skal godkende indholdet af en sikkerhedsvideo, før den kan ryge i rotation hos et flyselskab.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden