Dyrskue. Lewa Wildlife Conservancy i Kenya er et af de steder i det Østlige Afrika, hvor du kan komme helt tæt på dyrene.
Foto: Tina Krongaard

Dyrskue. Lewa Wildlife Conservancy i Kenya er et af de steder i det Østlige Afrika, hvor du kan komme helt tæt på dyrene.

Sikkerhed og forsikring

Kritik: Udenrigsministeriets rejsevejledninger er for generelle

»Vores vurdering afspejler det reelle sikkerhedsbillede«, lyder det fra ministeriet.

Sikkerhed og forsikring

I er på vej på den store safaridrømme-rejse til Kenya. Og så ser I kortet på grafikken her til venstre. Risiko for terror: Høj. Risiko for kidnapning: Ja. Måske en tur til Knuthenborg Safaripark er en meget bedre idé?

Men sådan behøver I ikke at tænke. For selv om kortet ser dramatisk ud, er sandheden en lidt anden, når man dykker ned i de enkelte risikovurderinger. Det fortæller Adam Schrader, analysechef hos Riskline, der blandt andet leverer information til den danske app MySafeTravel, der supplerer de officielle rejsevejledninger fra Udenrigsministeriet.

LÆS OGSÅ

Han nævner eksempelvis, at selv om Riskline vurderer Kenya som en 4’er på en skala, hvor 5 er det farligste niveau, er det, fordi det blandt andet er ekstremt risikofuldt at befinde sig ved grænseovergangene til Sydsudan, Etiopien og Somalia. Og det har betydning for den overordnede vurdering.

»Er du på pakkerejse – f.eks. safari – eller bevæger du dig rundt med en lokalkendt guide, er risikoen væsentligt lavere end 4«, siger Adam Schrader.

Burde hedde vildledninger

Også Lars Gundersen, stifter og indehaver af Kipling Travel, der har rejser til 10 afrikanske lande, mener, at Udenrigsministeriets rejsevejledninger skal tages med forbehold – han er decideret kritisk over for dem.

»De burde omdøbes til rejsevildledninger. Groft sagt er Udenrigsministeriets rejsevejledninger så generelle, at de er svære at forholde sig til, og så ukonkrete, at de kun er et betragtningsbillede«, siger Lars Gundersen.

I forhold til Kenya er Lars Gundersens vurdering, at det generelle trusselsniveau er meget lille, hvis man holder sig fra de nordlige grænseområder.

»Hvis ikke det var det, var vi der ikke som rejsebureau. Det er ikke i vores interesse, at vores gæster får en dårlig oplevelse«, lyder det.

Hos Udenrigsministeriets Borgerservice mener centerchef René Dinesen ikke, at rejsevejledningerne er for generelle.

»Vores vurdering afspejler det reelle sikkerhedsbillede, som vi baserer på informationer fra mange kilder – og niveauet svarer til det niveau, som en række andre lande har. Vi er faktisk meget præcise på de områder i Kenya, hvor vi fraråder alle rejser og de områder, hvor vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser. Derudover gør vi specifikt opmærksom på, at rejsende bør benytte velansete rejsearrangører i visse navngivne områder og naturparker«.

Foruden MySafeTravel-appen kan danske rejsende også bruge Udenrigsministeriets app UM Rejseklar.

Herunder ses en overordnet grafik over ting, man skal være opmærksom på, ved rejser til de enkelte lande i Afrika.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Sune Højrup Bencke eller Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce