Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

VARIATION. Alle aldersklasser kan finde et passende skiterræn i franske Les Gets.
Foto: Per Munch

VARIATION. Alle aldersklasser kan finde et passende skiterræn i franske Les Gets.

Sne og ski
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skiferie: Her får du ro og plads til hele familien

Landsbyen Les Gets i Avoriaz giver adgang til 650 kilometer toptunet skiløb.

Sne og ski
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alle vil gerne have masser af pister i højden, hvor sneen er bedst. Og mange vil gerne have autentisk alpehygge bagefter. I Les Gets (udtales Lé Sjæ) i 1.200 meters højde i det sydøstlige Frankrig kan man få begge dele.

Les Gets er en af tre mindre franske byer, der hænger i skørterne på skiresortet Avoriaz i 1.800 meters højde. De andre to er Morzine og Chatel, der også ligger i 1.000-1.200 meters højde i dalene neden for satellitbyen Avoriaz. Alle byerne er en del af Portes du Soleil, der også strækker sig ind i Schweiz. Lufthavnen i Genève ligger således kun en times kørsel væk.

LÆS ARTIKEL Hvor Avoriaz er arkitekttegnet og nyopført fra begyndelsen af 1980'erne, har de 1.300 indbyggere i Les Gets haft deres egen lift siden 1936, og det var Frankrigs første med afkobling. Det vil sige, at stolen bliver koblet af, mens skiløberne sætter sig til rette, hvorefter den bliver hægtet på kablet og kommer op i fart, når alle er på plads. Les Gets har været en rigtig by siden 1100-tallet. Med landmænd, køer og osterier - som kaldes fruitière, da man betegner ost som koens frugter. Og i over 100 år har man vænnet sig til at leve af turister fra det nærliggende Genève. Det mærker man. Man er ikke i hænderne på tilfældige sæsonarbejdere, men på generationer af familier, der virkelig ønsker at se gæsten igen og igen. Fra byen er der ca. 45 minutter inklusive lifttid, hvis man vil til Avoriaz via nabobyen Morzine. Men faktisk behøver man slet ikke forlade sin 'egen' dal, især ikke, hvis man har børn eller begyndere med. I Les Gets har man udviklet sine egne pister, så det virkelig er sjovt og sikkert for børn og mindre befæstede skisjæle. Det store børneland ligger halvvejs op ad hovedpisten. Hvilket er en kvalitet, for det er ret kedeligt at skulle stå og sjoske rundt nede i dalen ved bunden af pisten, som det ellers er mange steder.

LÆS ARTIKEL

Her er masser af transportbånd, hvor børn og voksne blot skal stille sig op for at blive trukket op ad den lille begynderbakke. Og her er et virkeligt imponerende indianerland, hvor de lidt mere øvede børn kan stå slalom mellem tipier, lave mad på bål og blive malet i ansigterne.

Og det allerbedste er selvfølgelig, at man - fordi Les Gets ligger i en slags blindtarm - slipper for fartbøllerne, der foretrækker at bo i Avoriaz og holder sig til de højtliggende pister derovre.

Fræs en tur til Schweiz
Men er man en habil skiløber, kan man glæde sig over adgangen til det store Avoriaz-område og de højtliggende og stejle pister derovre - blandt andet 'Muren', der fører næsten lodret ned til Schweiz.

Fra Avoriaz i 1.800 meter og op er der goldt højfjeld og gode pister af alle hældningsgrader. Men er man til hygge og skovskiløb, kan man tage på udflugt ned ad bjerget til for eksempel Chatel, der ligner en rigtig Asterix-landsby med masser af små bondehuse, og det mere mondæne Morzine, hvor der er masser af dyre chalet'er og restauranter.

Unge vovehalse vil nyde, at der omkring Avoriaz er lavet rigtig mange gode snowparker og skicrossbaner af forskellige sværhedsgrader.

Det bedste ved hele området er, at alle skiløbere, der kan klare en rød piste, kan komme rundt overalt. Man kan altid finde et alternativ til de stejleste pister.

Tilbage til fortiden

Når man har fået luftet den indre carving-djævel, er det helt rart at kunne vende næsen hjem til sin lille rolige by Les Gets. Her er der kommet lys i vinduerne i de små og mellemstore hoteller og i gågaden. Hvor man kan stille den lille sult med en crêpe salé, en pandekage med skinke og ost, og få sig en afterski-øl blandt modne mennesker. For her er ingen gymnasieelever, ingen diskoteker, ingen pubcrawl. Til gengæld er der ro og stemning, skønne delikatessebutikker, slagtere og rigtige indbyggere, der slentrer gennem byen med deres børn og baguettes under armen. Lidt ligesom dengang før verden gik af lave.

LÆS ARTIKEL Det er også en oplevelse at besøge museet for spilledåser, Musée de la Musique Mécanique, i det grønne hus lige bag kirken. Her har man en af verdens største samlinger af automatiske klokkespil, lirekasser, banjoer, klaverer og hele orkestre, der bliver spillet af musikere fra fortiden, der har programmeret melodierne på valser, ruller eller hulkort. Den største spilledåse af dem alle er kirken selv, som har et orgel, der kan spille salmer og værker, som er forudindspillet på flere hundrede år gamle ruller. Kort sagt: Les Gets er et godt bud, hvis man vil hurtigt på ski tæt på en lufthavn i et fuldblods fransk skisystem, men foretrækker hyggen på et mindre sted, hvis man har børn med eller flere med behov for lette pister og trygge omgivelser - og hvis man sætter pris på god standard på lejligheder og hotel. Til gengæld må man affinde sig med, at der ikke er noget natteliv, og at man bruger en del kostbar skitid på at komme op i højderne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden