Da vi står på parkeringspladsen i 1.100 meters højde, er det ikke svært at forstå, at det kolossale fjeld Gaustatoppen gennem flere hundrede år har tiltrukket først malere og siden vandreglade turister – eller ‘lystrejsende’, som de blev kaldt tilbage i 1800-tallet. Det er ganske simpelt en imponerende tinde, der troner over os i sollyset, og som vi har kunnet iagttage gennem hele ugen, mens vi har fornøjet os på Gausta Skisenter.
Hvad der til gengæld er svært at forstå, er, at der inde i fjeldet befinder sig en flere kilometer lang togbane, Gaustabanen, der skal bringe os over 600 højdemeter op til toppen af fjeldet. Og det bliver ikke mindre spektakulært af, at den bane, som de lokale troede skulle booste deres turistmagnet, i stedet de første 50 år blev et uundværligt hjælpemiddel til at fragte udstyr og mandskab op til et tophemmeligt Nato-område, som menigmand den dag i dag ved ganske lidt om.
Aviserne kunne i 1950’erne berette om et fantastisk projekt med en bane midt i fjeldet, der skulle sikre yderligere turisme til Gaustatoppen og give de skiglade nordmænd mulighed for at stå på ski ned uden først at tage den lange gåtur op. Men forsvaret og Nato havde andre planer med projektet. I kraft af sin placering og højde er Gaustatoppen nemlig et fremragende sted for radiokommunikation, og det var ikke kun vejrvarslinger, fjernsyn og radio, som kunne få gavn af den høje placering.
I skyggen af den kolde krig og grundet Norges placering og fælles grænse med Sovjetunionen fandt det norske forsvar og Nato også fjeldtoppen attraktiv. Så attraktiv, at togbanen op gennem fjeldet gik fra at være et fællesprojekt, der skulle gavne både forsvar og turisme, til at blive et afspærret område for avanceret militærkommunikation uden adgang for turister.
Efter mere end 50 år og midtvejs i en afvikling af den kolde krig fik turisterne adgang. I 2010 åbnede banen for omverdenen, således at vi i dag kan stige om bord i de gamle originale vogne fra 1950’erne, der for kapacitetens skyld er suppleret med nyere kopier, så det er muligt at fragte 70.000 besøgende årligt gennem fjeldet op til den flotte udsigt.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Bliv en del af fællesskabet på Politiken
Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Prøv nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her