EGYPTEN. De få turister, der besøger landet kan nyde at have turistattraktionerne (næsten) for sig selv.
Foto: AP Photo/Khalil Hamra

EGYPTEN. De få turister, der besøger landet kan nyde at have turistattraktionerne (næsten) for sig selv.

Sundhed og sygdom

Nu kan du få pyramiderne næsten for dig selv

Revolutionen i Egypten har skræmt turisterne væk. Men du kan trygt rejse tilbage til landet, mener to eksperter, som Turengårtil.dk har talt med.

Sundhed og sygdom

Store dele af Mellemøsten med især Egypten, Tunesien og Yemen i spidsen har været en smeltedigel af oprør og demonstrationer siden årets start.

I Egypten, som i de andre lande, har de demonstranter rettet deres vrede over arbejdsløshed, dårlige levevilkår og tyranni mod styret. I Egypten forsøgte den tidligere præsident, Hosni Mubarak, at lappe hullerne i den synkende skude, men vandet fossede ind, og til sidst måtte han gå af.

Samtidig forlod turisterne landet. Rejsebureauer evakuerede sine gæster, og den 30. januar skærpede Udenrigsministeriet sin rejsevejledning og frarådede alle ikke-nødvendige rejser til Egypten.

LÆS OGSÅ

I dag er der gået fem måneder, siden optøjerne startede, og kun få turister er kommet tilbage. Billedet af en urolig region hænger fast på manges nethinder, selv om rejsevejledningerne til Egypten og flere andre lande for længst er slækket .

Eventyr at komme tilbage efter revolutionen
Og det er da heller ikke nu, man bør besøge Bahrain, Libyen og Yemen, som Udenrigsministeriet helt fraråder rejser til. Men i flere andre lande er der igen ved at være ro på, så man ikke skal frygte for sin sikkerhed, hvis man ellers blot undgår demonstrationer.

Det gælder eksempelvis for Egypten, der i første kvartal af 2011 oplevede et fald i turismen på 45 procent i forhold til året før.

Rasmus Bøgeskov Larsen, som er Politikens korrespondent i Mellemøsten, befinder sig i øjeblikket i Kairo. Han fortæller, at det primært er backpackere, der har fundet vej tilbage til det ellers populære ferieland.

»Jeg besøgte for nylig et hostel i Kairo, og her var der næsten fyldt. Så backpackere er begyndt at vende tilbage. De ser, at forholdene er ok, og det er et eventyr for dem at komme tilbage til et land, der har haft en revolution«.

Men, tilføjer Rasmus Bøgeskov Larsen, det er bare ikke dem, der spytter en masse kroner turistkassen.

'Business is down'
Ellers vælger mange turister, der kommer tilbage til landet, primært at besøge badebyerne. Det siger den danske ambassadør i Egypten, Christian Hoppe.

»Der er ikke fuldt ud belagt, men det er blevet bedre. Men i byer som Kairo og Alexandria er turismen ikke rigtig kommet tilbage. Guider og dem, der driver museer og anden forretning i turismebranchen, klager over, at 'business is down'.

Rasmus Bøgeskov Larsen tror ikke, de manglende turister kun er betinget af situationen i Egypten, men at det også påvirkes af, at hele regionen er i oprør. Tv-billederne har været dramatiske, og selv om der er ro i Egypten, kan de afholde folk fra at rejse dertil.

Politikens korrespondent har ikke oplevet nogle problemer med at opholde sig i byen, selv om der stadig er demonstrationer mod militæret. Den opfattelse deler ambassadør Christian Hoppe, der bor i Kairo.

»Jeg mærker ikke nogen væsentlig forskel efter revolutionen i forhold til før, bortset fra at der ikke er så mange turister i gadebilledet. Turismen har en stærk økonomisk betydning for landet, og den har været en stor arbejdsgiver, ikke mindst for unge mennesker. De arbejdede for eksempel som tjenere og i køkkener, men mange af dem er blevet afskediget, og det har ledt til større arbejdsløshed«.

De svære økonomiske tider skaber frustration blandt befolkningen, og samtidig vil alle efter revolutionen sige åbent, hvad de mener. Det er positivt, mener Christian Hoppe, men:

»Det har også ført til yderligere strejker om højere løn, og så bliver det hele lidt selvforstærkende«.

Mere kriminalitet
Netop arbejdsløshed er en af de faktorer, der har været med til at få kriminaliteten (primært berigelseskriminalitet) til at stige i million-byen, der trods sin størrelse har haft meget lidt kriminalitet. Hverken Christian Hoppe eller Rasmus Bøgeskov Larsen har hørt, at det er gået ud over turister, men derfor skal man alligevel passe på taske og punge - som man ville gøre i enhver anden storby.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Selv om man altså ikke vil mærke den store forskel på Kairo før og nu, er der nu mulighed for at få en god oplevelse i byen - og i resten af landet -, mener Rasmus Bøgeskov Larsen:

»Kom endelig. Man kan opleve pyramiderne uden en stor sværm af turister eller sejle en stille tur ned af Nilen, uden at den er fyldt af folk. Desuden er her en speciel stemning efter revolutionen. Man mærker det først og fremmest til de fredelige demonstrationer, hvor folk udtrykker stor optimisme om deres land. De har en stolthed, de gerne vil formidle«.

Få overblik over situationen og rejsemuligheder i Tunesien, Marokko og Jordan på næste side.

ARTIKLEN FORTSÆTTER HER

SIDE 2

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce