Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sygdom. Vil du undgå at blive syg på rejsen er ordentlig hygiejne en nødvendighed.
Foto: Webphotographeer/iStockPhoto

Sygdom. Vil du undgå at blive syg på rejsen er ordentlig hygiejne en nødvendighed.

Sundhed og sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Sådan undgår du at blive fældet af bakterier på ferien

Det er surt at bruge dyrebar ferietid i en sygeseng. Her er en guide til de værste risikozoner.

Sundhed og sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

AAAATJU.

Du har lige sat dig tilrette i flysædet ved vinduet, da personen i sædet ved siden af nyser en potentiel sygdomsbombe af sted i din retning.

Ubehøvlede medpassagerer, der ikke holder sig for munden, er der desværre intet at gøre ved. Men når du rejser, er der flere ting, du kan gøre for at undgå at blive syg, uanset hvor rejsen går hen.

Turengårtil.dk, har talt med en bakterieekspert og en rejseleder, der deler ud af deres bedste råd.

Flyrejsen

»Jeg står altid og kæmper på det meget lille toilet«, siger Michael René, der er hygiejneekspert.

»Der er en risiko for, at man har rene hænder, så trykker man på håndtaget og samler en bakterie op der«.

Hans bedste råd er, at åbne døre med den modsatte hånd end den, man normalt bruger - er du højrehåndet, åbner du døren med venstre, samt at du altid vasker hænder lige inden du spiser.

En undersøgelse foretaget af den amerikanske tv-station ABC viste, at det lille bord, du klapper ned foran dig, er et af de mest bakteriefyldte steder på et fly.

»Sprit, sprit, sprit. Brug håndsprit til lige at tørre bordet af«, er rådet fra Henriette Hansen, der er rejseleder hos Apollo.

På flytoilettet fandt tv-stationens udsendte bakteriolog e-coli-bakterier på toiletsædet, på håndtaget, der skyller ud i toilettet og på håndvasken.

Hotel

På hotellet frygter mange rejsende med god grund tv'ets fjernbetjening med de mange knapper og revner, hvor snavs og bakterier kan gemme sig.

En undersøgelse af overflader på hotelværelser foretaget af forskere fra University of Houston har dig vist, at der er flere knapper at frygte, for kontakterne til lys, stik og natlamper er nogle af de mest bakteriebefængte overflader. Sandsynligvis fordi, de ikke er på personalets standardliste over daglig rengøring.

Rejseleder Henriette Hansen har også helt specifikke rutiner, når hun ankommer til et lidt tvivlsomt hotelværelse.

»Jeg kan godt finde på, at tage en serviet med sprit på og lige spritte værelset af – håndtag, fjernbetjening, toiletknappen, kontakter – de berøringsflader man har«.

Derudover tager hun skoene af lige inden for døren, så snavs ikke kommer med ind og op i sengen.

»Rydder jeg op i min kuffert, eller har jeg penge ude, gør jeg det altid i fodenden af sengen. Og så spritter jeg hænderne af, når jeg har haft berøring med penge«.

På restaurant

De fleste rejsende til Indien hører udtrykket 'Delhi-Belly', også kaldet roskildesyge eller diarre, der siges at være uundgåelig på en rejse til det befolkningsrige land. Og netop Indien er Henriette Hansens arbejdsplads, og hun har forskellige ting, hun altid anbefaler gæsterne at gøre, når de er ude at spise.

»Hvis man kan, så tag en lille dråbe håndsprit i en serviet, tag så diskret bestikket i skødet og tør det af. Du kan også lige give glasset en tur. Tjek også tallerkenen – jeg tørrer den gerne over med en sprittet hånd«.

Når du drikker vand, så gør det direkte af flasken, men husk at sikre, at den ikke har været åbnet og blot er blevet genfyldt.

»Inderne synes i øvrigt, at det er ulækkert, når vi sidder og sutter i flasken og på glasset. De rører aldrig glas eller flaske med læberne, når de drikker – men det kræver øvelse at kunne hælde ind på den måde uden at blive halvkvalt«, fortæller Henriette Hansen, der med tiden selv har lært kunsten.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mad

Michael René ser buffeten som den absolut største risikozone når det gælder mad på en rejse.

»Ved en buffet er der simple fixpunkter, du kan kigge efter. Er der lange tagredskaber, på de forskellige retter? Med lange tagredskaber er der længere fra dine fingre til maden, og dermed mindre risiko for at overføre noget snavs. Er tagredskaberne små eller er de faldet i maden, kan du med fordel gå uden om den ret. Typisk ligger der viskestykker, når man skal skære brødet, brug det«, siger han.

Når du rejser i lande med andre fødevaremæssige hygiejnestandarder end herhjemme, kan det være en god ide at holde sig fra salater og frisk frugt, der kan være uvasket eller vasket i snavset vand, hvilket kan ende med at sende dig en tur på hospitalet. Bananer kan du roligt spise, for de kan åbnes uden at du rører ved selve frugten, fortæller Henriette Hansen.

»På gode hoteller i Indien spiser jeg også ananas og skrællet, udskåret frugt, fordi de her skyller i mineralvand og ikke hanevand«, siger hun, og afviser selv at give sig i kast med at snitte og skylle frugt, for det kræver for meget vand.

Uanset hvor i verden du ferierer, kan kyllingekød og æg også sende dig en tur på hospitalet. Og der ligger da også en stor salmonellarisiko i morgenmadens frisklavede omelet.

»Jeg sørger altid for, at den er gennemstegt - man skal kunne se en brun stegeflade, så jeg kan være ret irriterende at stå bag i køen, for jeg rækker den tilbage indtil, jeg er tilfreds«, fortæller Henriette Hansen.

Offentlig transport

Når du rejser i vestlige storbyer er du heller ikke sikker, for alle steder, der er mange mennesker samlet, er det let for bakterier og virus at spredes. En undersøgelse fra University of Arizona viser, at offentlig transport er et af de mest bakterie- og virafyldte steder. Og at rulletrapper og gelændere er en af de største risikozoner.

I øvrigt vurderer forskerne bag undersøgelsen, at der er kropsvæsker og/eller patogener som bakterier eller vira på en ud af fem overflader, du rører i løbet af en dag.

»Smittekilder er altid der, hvor folk har deres hænder - dørhåndtag, knapper man trykker på, gelændre på rulletrapper, blade og aviser som andre har kigget i”, fortæller Michael René.

»Når du bliver udsat for Norovirus, der giver Roskildesyge, er der 30-80 procent risiko for, at du bliver syg. Den smitter rigtigt hurtigt. En person, der har været syg et par dage på grund af norovirus, føler sig rask, og tager så på arbejde igen. Man kan bære virussen op til to dage efter, man er blevet rask, så når han trykker på knappen i toget, og du trykker lige bagefter, er der stor sandsynlighed for, at du bliver smittet«, advarer han. Der går typisk mellem 1 til 2 dage før smitten bryder ud hos dig.

Et godt råd er, at vaske hænder, så snart du er tilbage på hotellet, eller inden du skal spise på en restaurant.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Aircondition

Det er ikke bakterier på selve aircondition-anlæggene, der er den største risiko. Her er problemet i stedet, at du bliver overafkølet, og dermed mere modtagelig over for virus og bakterier.

Det bedste råd er, at slukke for aircondition på dit hotelværelse når du skal sove, så du undgår træk og afkøling, som kan gøre dig forkølet. Lad i stedet aircondition køle rummet ned i timerne op til sengetid, skriver Tjek.dk.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden