0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nam Y. Huh/AP
Foto: Nam Y. Huh/AP

Forsinket? Og i tvivl om, hvad du har ret til? Det kan være svært at gennemskue reglerne og få penge tilbage fra flyselskabet.

940px
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forbruger Europa: Undgå klagefirmaer og klag selv

Firmaer som flyforsinkelse.dk kan være en dyr hjælp. Vi hjælper forbrugeren hele vejen, siger selskabet.

940px
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

De senere år er flere af de såkaldte klagefirmaer, der hjælper danskere med at få erstatning fra flyselskaberne, dukket op på markedet, og de har god luft under vingerne.

En undersøgelse, som Forbruger Europa har fået foretaget af Megafon, viser, at halvdelen af de adspurgte er villige til at betale 25 procent af deres kompensation til en virksomhed som flyforsinkelse.dk eller airhelp.dk.

TV:

Redaktør på Politiken Rejser,Tina Krongaard, guider dig til dine krav på erstatning i tilfælde af forsinkelse på din flyrejse. Kilde: Politiken.tv / Peter Vintergaard

Men Lars Arent, der er leder af det danske Forbruger Europa-kontor, mener, at man bør tænke sig om to gange og overveje, om man selv kan indgive klagen.

»Gider du ikke selv klage, eller har du forsøgt, og næste skridt nu er at gå til domstolene, kan det klart være relevant. Men med de muligheder, der er for gratis rådgivning hos f.eks. Forbruger Europa, bør man overveje selv at klage, for klagevirksomhederne tager 25-30 procent af kompensationen«.

Krumspring for at undgå at betale

Ved en flyforsinkelse kan man få op til 4.500 kroner i kompensation, og i det tilfælde ville 1.125 kroner gå til firmaet, hvis det tager 25 procent for at håndtere sagen. Dog er det hos flyforsinkelse.dk eks. moms, så i alt skal man trække 1.400 kr. fra sin kompensation. Hos airhelp.dk er moms inklusiv.

Johan Fugmann fra flyforsinkelse.dk påpeger, at det står folk frit for, om de vil klage gennem firmaet eller på egen hånd.

»Hvis folk vil bruge tid på det og har kræfter til det, skal de da have lov til det. Men selve budskabet om, at den gratis rådgivning kan være nok, synes jeg ikke passer. Vi har lige nu 4.700 sager, som vi har sendt i byretten på vegne af passagererne, og det tror jeg ikke, Forbruger Europa vil hjælpe med«.

Johan Fugmann oplever, at mange flyselskaber gør krumspring for at undgå at betale kompensation:

»Hos Ryanair koster det f.eks. et stort beløb at klage. Andre kræver at se boardingpass; en lille lap papir, som mange smider væk. Der er ingen rimelighed i, at man skal beholde det; flyselskabet kan jo tjekke passagerlisten«.

Få hurtigt overblik

Klagefirmaerne fungerer efter stort set samme skabelon. Er du blevet forsinket, eller mener du, at du på anden vis er berettiget til kompensation, indtaster du relevante oplysninger om rejsen på klagefirmaets hjemmeside. Herefter får du besked om, hvorvidt du er berettiget til erstatning. Er du berettiget, tager firmaet sagen; vinder du, skal du betale ca. en fjerdedel af erstatningen i sagsomkostninger til selskabet. Får du ikke erstatning, er hjælpen gratis.

Forbrugerne svarer i undersøgelsen også, at en alliance med et klagefirma virker som den sikreste måde at få deres krav igennem på, og at de ikke ved, hvordan de selv skulle håndtere en klage.

Ifølge Lars Arent kan det dog være uoverskueligt for forbrugeren, hvor meget de i alt skal betale til klagefirmaet, ligesom der kan være dele af flyforsinkelsen, der kan give kompensation, men som klagefirmaet ikke håndterer eller vejleder om. Forbruger Europa har lanceret beregneren flyregler.dk, hvor man kan taste sin forsinkelse og dertilhørende oplysninger ind og herefter få oplyst sine rettigheder.

»Vi vil give forbrugerne et redskab, der hurtigt giver et overblik over, hvad de har ret til ved problemer på en flyrejse. Vi kan se, at det er den type værktøj, de rejsende efterspørger mere end lange forklaringer med en masse forbehold og regelhenvisninger«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden