0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Her genskaber de paradis

Et projekt på Balis nordlige kyst skal redde det uddøende koralrev.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Biorock Pemuteran Baligh/Biorock Pemuteran Baligh
Foto: Biorock Pemuteran Baligh/Biorock Pemuteran Baligh
Sol og strand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Sol og strand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

»Bliv sponsor for en baby-koral«, står der på skiltet, der hænger på den lille murstenshytte på stranden mindre end tyve meter fra vandkanten.

Vi befinder os i Pemuteran på den nordlige side af øen Bali i Indonesien. Her har man de seneste 10 år arbejdet på et projekt, der skal genskabe koralrevet omkring den populære ferieø.

Projektet går ud på at sætte store metalstrukturer ned i vandet, binde nogle små afbrækkede koraller på, og så sende en lav strøm svarende til et helt almindeligt 12 volts batteri igennem metallet.

»På den måde får vi korallerne til at vokse tre-seks gange så hurtigt, som de normalt gør«, forklarer Rani Morrow-Wuigk, der er en af de tre ansatte i Biorock Coral Restoration-projektet på Nordbali.

Han fremviser stolt en model med en række metalringe sat sammen ovenpå hinanden med farverige fisk og koraller omkring. Det ligner mest af alt noget en gruppe skolebørn har lavet i formningstimen, men ikke desto mindre står der 58 af disse strukturer i mandshøjde under det turkisblå hav ud for Pemuteran.

LÆS OGSÅ

De i alt 500 meter metal i et område på to hektar gør projektet til det største biorock-projekt i verden, faktisk større end alle andre biorock-projekter i Stillehavet, Caribien og det indiske ocean tilsammen.

Målet er at brede projektet ud til det meste af Bali, hvor stranden flere steder er blevet ædt op af havet, fordi koralrevet ikke længere har været der til at beskytte strandene. For eksempel på Balis østkyst, hvor flere hoteller har måttet anlægge kunstig strand for ikke at miste hele deres eksistensgrundlag.

Bannerfører for andre rev
Der er tre grunde til, at koralrevene omkring Bali – og mange andre steder i verden for den sags skyld – lider gevaldigt. Fiskeri – enten ved at smide dynamit eller gift i havet og så indsamle de døde fisk – global opvarmning, samt turister, der enten har brækket stykker af revet eller trådt på det under svømmeturene. Mange koralrev verden over er nu så ødelagte, at de ikke vil kunne genskabe sig selv til fordoms stolthed. Derfor er projektet på Bali af stor betydning for alverdens koralrev.

Pemuteran bugten er det perfekte sted til projektet. I modsætning til den bølgefyldte vestkyst, som tiltrækker surfere fra hele verden til blandt andet den så berømte strand, Kuta Beach, så virker de rolige vande på Balis nordkyst samt det store område med lavt vand, hvor koralrevet ligger blot en-fem meter under havoverfladen, som madding for både dykkere og turister, der holder af at snorkle.

Og netop turister med interesse for havet, dets beboere og miljøet i det hele taget er der brug for til projektet, der er afhængigt af private donationer.

Derfor tilbydes folk at sponsorere en baby-koral, der bliver sat fast på et stykke metal formet som ens navn og så sat ned på metalstrukturerne på havets bund.

Efter en snorkeltur i området, hvor Turengårtil.dk ved selvsyn kan se, hvordan revet har taget skade og har mistet en del af sin farve og størrelse, sidder pungen meget løst i lommen, og jeg får skrevet mit navn i metal.

»Jeg sætter det ned på en af strukturerne den kommende uge«, siger Rani Morrow-Wuigk, »og så sender jeg dig et billede af det«.

Om et år får jeg ligeledes et billede tilsendt, så jeg kan følge med i, hvordan min lille baby-koral vokser.

Lokalbefolkningen skal uddannes
Men ikke kun støtten fra turister er vigtig. Rani Morrow-Wuigk og de to andre ansatte bruger meget tid på at ’uddanne’ lokalbefolkningen – lige fra skolebørnene til fiskerne. Mens skolebørnene synes det er sjovt at lære om revet og med glæde giver en dag ved skolebænken op for en dag på stranden, hvor de for eksempel samler skrald, så er fiskerne lidt sværere at omvende.

»Vi forsøger at forklare dem, at det er en ekstremt kortsigtet løsning at smide bomber i havet for at fange fisk. For bomberne ødelægger korallerne, og hvis korallerne er væk, så kommer fiskene ikke længere her, så søger de andre steder hen. De er nødt til at tænke langsigtet. Men det er jo langt nemmere at tænke kortsigtet end langsigtet, når man har en familie, man skal brødføde«, forklarer Rani Morrow-Wuigk.

Turister på Nordbali behøver til gengæld ikke bekymre sig om hverken mad på bordet eller et tag over hovedet. Selv om der sikkert ikke er mange, der kan indtegne Pemuteran på et kort over Bali, så er byen faktisk vokset d