0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Rejsen der ændrer dig for livet

En rundvisning i koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau i Polen er en dannelsesrejse til helvede.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
MORTEN LANGKILDE
Foto: MORTEN LANGKILDE

FOLKEMORD. Nazisternes brutalitet og menneskeforagt opleves overalt i kz-lejren Auschwitz-Birkenau.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

To ton menneskehår til brug i bl.a. tekstilbranchen - hovedbunden og resten af ejerne er for længst brændt. Stakkevis af briller til genbrug - ejermændene blev gasset ihjel. Kunstige lemmer hevet af deres ejermænd for at undersøge, om der var skjulte værdier i dem - de handikappede blev ført direkte i gaskamrene. Tusinder af sko i store bunker - ejerne gik barfodede i døden. En stor bunke kufferter - også her blev lejren endestation for kufferternes ejere.

Koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau eller Oswiecim-Brzezinka, som den hedder på polsk, var Nazitysklands største udryddelseslejr og blev et symbol på holocaust. Kz-lejren i det sydlige Polen 30 km vest for byen Krakow bestod af tre enheder: Auschwitz, Birkenau og Monowitz også kendt som Buna-Monowitz samt 45 satellitlejre eller udekommandoer, hvis fanger ydede tvangsarbejde i omegnen.

Jøder, romaer, homoseksuelle, krigsfanger og politiske modstander blev i hundredtusindtal transporteret til Auschwitz og myrdet. Lejrens første kommandant, Rudolf Höss, tilstod ved Nürnberg-processerne, at op mod tre millioner døde i Auschwitz, men siden er tallet blevet nedjusteret. Ifølge lejrens egne tal anno 2012 blev 1,3 millioner transporteret hertil, hvoraf 1,1 million døde i Auschwitz.

Valget kan også falde på Jonas Siegfried Israel fra Wien, som står i nazisternes minutiøse optegnelser og blev indsat i Auschwitz, fordi han var medlem af det østrigske socialdemokrati. Og så var der lige en ekstra årsag, fortæller Beate Klos.

»Jonas var jøde, men i stedet for at opføre jøder som jøder fik mændene tilføjet navnet Israel og kvinderne Sara«.

Bente Klos har også selv haft det personlige tæt inde på livet i sin egen familie:

»Min grandonkel blev arresteret af nazisterne i marts 1943. Han var kun 17 år, og hans forbrydelse bestod i, at han var ude efter spærretiden. Først tilbragte han tre uger i fængsel, derefter tre uger i Auschwitz, inden han blev overført til kz-lejren Mauthausen nær Linz i Østrig. Han blev befriet af de allierede i maj 1945. Min grandonkel talte aldrig om sit ophold i lejrene. Endnu et stort slag fik han, da hans svigersøn udvandrede til netop Tyskland. Svigersønnen var medlem af fagbevægelsen Solidaritet«.

Dannelsesrejse til helvede
Selv har Beate Klos arbejdet i Auschwitz-Birkenau i 11 år, og hun fortæller, at »det er ikke så nemt at guide i Auschwitz som i Krakow, men det er vigtigt. De fleste arbejder her, fordi de som mig har en personlig forbindelse til stedet i andet eller tredje led. Jeg er her både på grund af min grandonkel og min interesse for historie. Jeg var oprindelig lærer, men kom til Auschwitz efter en barselsorlov og besluttede at undervise på museet i stedet for i skolen. Her er det bare en anden type elever«.

Klos' dannelsesrejse til helvede begynder allerede ved indgangsporten med de famøse ord 'Arbeit Macht Frei'. Det originale skilt sidder imidlertid ikke længere over indgangen. Det blev stjålet 18. december 2009 på ordre af en svensk nynazist, Anders Högström, som muligvis kun var mellemmand. Högström er siden idømt to år og otte måneders fængsel, og fem polske hjælpere er ligeledes idømt fængselsstraffe.

»Skiltet blev senere fundet skåret op i tre dele i en skov 600 km herfra. Skiltet I ser nu, er en kopi. Det originale er samlet igen, men bliver ikke opsat. Originalskiltet bliver hængt op i museet, når der er skabt faciliteter til det«, oplyser Klos.

Når fangerne ankom til Auschwitz første gang eller forlod lejren om morgenen på vej til tvangsarbejde og kom tilbage 12 timer senere, blev de modtaget af lejrorkestret, som spillede marchmusik lige uden for køkkenregionerne ved porten. I dag er her ikke noget orkester, men et stort, smukt og skyggefuldt træ. Alt ånder fred og ro, men alligevel gribes de fleste besøgende af uhyggestemningen, uanset om der er tale om israelske skolebørn, unge tyskere, jøder fra alle verdensdele, overlevende fanger, slægtninge til tidligere fanger, som nummer 36377 der har anbragt en rød blomst med sløjfe i porten, eller os turister.


Nutidens indmarch er uden musikledsagelse og uden fare, men selv optællingen var den rene tortur for de indsatte i Auschwitz. Fangerne blev talt to gange - først på vej ud af lejren til 10-12 timers tvangsarbejde og på tilbagevejen om aftenen. Nogle gange kunne optællingen vare op til 18 -19 timer. Fanger, som døde udenfor lejren af udmattelse eller underernæring, skulle bæres tilbage og tælles med, så nazisterne kunne sikre sig, at ingen var flygtet. Fangerne risikerede også at blive skudt, selv om de ikke havde overtrådt de strenge regler, siger Beate Klos:

»SS-vagterne kunne finde på at smide deres kasket på jorden og beordre en fange til at løbe hen og samle den op, hvorefter SS-vagten skød fangen. Hvis SS-vagten fortalte sine overordnede, at fangen var skudt under flugt, blev vagten bevilget tre dages orlov«.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere