Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
ARKITEKTUR. Hotel Cinema er et af eksemplerne på de mange Bauhaus-bygninger i Tel Aviv.
Foto: Cinema Hotel

ARKITEKTUR. Hotel Cinema er et af eksemplerne på de mange Bauhaus-bygninger i Tel Aviv.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Besøg byen der er et levende Bauhausmuseum

Tel Aviv ved Middelhavets østlige kyst blev skabt i 30'erne og huser nogle af verdens fineste eksempler på design- og arkitekturretningen Bauhaus.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tel Aviv lever op til sit kælenavn, The White City, allerede fra luften.

Tusindvis af hvide huse strækker sig fra den østligste kant af Middelhavet og ind i ørkenlandet kun afbrudt af enkelte mørkegrå skyskrabere i glas og stål.

Resten af byen er holdt i det traditionelle, lyse murværk, som har kastet solens stråler tilbage, siden første sten blev lagt i begyndelsen af 1920'erne.

LÆS OGSÅ

Indtil da havde araberne i Jaffa levet i fred med de første jøder, som indvandrede til Israel, men da fjendskabet blussede op i 1921, besluttede jøderne sig for at skabe verdens første moderne, jødiske storby. Det skete med mindre, luftige et- eller toplansboliger blandt andet i det område, som endnu i dag står tilbage som et af de 'gamle', nemlig Neve Tzedek.

Lige linjer, rette vinkler
Hurtigt blev pladsen dog for trang i de små bungalower, da der i 1925 allerede boede 34.000 mennesker i Tel Aviv. Den store jødiske indvandring krævede, at der blev bygget i etager.

Stilen var fra begyndelsen en blanding af lokal orientalsk byggestil med den moderne. Eksemplerne på det er især omkring indkøbsområdet Nachalat Benyamin, hvor man også kan fange de lokale kunsthåndværkere i boder på vejen hver tirsdag og fredag.

Men fra 1931 til 1937 var det eksisterende etagebyggeri ikke længere nok, og der blev bygget 2.700 nye huse i Tel Aviv. Stilen var den samme langt hen ad vejen: lige linjer, rette vinkler, ingen unødvendig pynt - 100 procent funktionelt. Den hed Bauhaus.

Bauhaus kommer
Bauhausskolen var oprettet i Tyskland af Walter Gropius og var industrialiseringens arkitektoniske udtryk. Nu skulle det være slut med kunstnerisk håndarbejde og fine detaljer. Det nye var fabriksfremstillet, som var et udtryk for modernitet, hygiejne, menneskeligt fremskridt, kvalitet. Nu kunne beboelseshuse også være et industrielt fremstillet produkt på linje med tallerkner og biler. Skolerne for denne retning blev lukket af nazisterne i 1933.

Mange af Bauhaus-skolens elever, blandt andre arkitekten Arieh Sharon, var af jødisk afstamning, og det var derfor naturligt for dem at bygge i den nye, jødiske storby. Det blev til de første rene Bauhausinspirerede områder, som man i dag finder i Tel Aviv ved gaderne Dizengoff, Rut, Yael og Tel Hai, samt langs Rothschild Boulevard længere sydpå.

Bauhaus blev også kendt som International Style, idet den var gangbar i hele verden i kraft af, at den er renset for lokale ornamenter og kendetegn. Stilen er kubistisk inspireret, men er ofte kendetegnet ved afrundede hjørner, som man også ser overalt i Tel Avivs arkitektur. Dertil skulle bygningerne gerne være asymmetriske.

Kulturel tilpasning
Alle de originale beboelseskvarterer er holdt i de lyse nuancer, altanerne er rene, lige og uden dikkedarer. Dertil kommer et lokalt touch, som man ser i byens gader.For nok var Bauhaus udviklet i Europa, men det skulle tilpasses ørkenklimaet i Israel. Derfor er vinduerne små. De skal lukke luft ind - ikke sol og dermed varme. Altanerne er nok store og allestedsnærværende, men de er ikke til solbad, men derimod overdækkede.

Balkonerne er et eksempel på den kulturelle tilpasning, som Bauhaus også undergik i Tel Aviv. Oprindeligt vendte de ind mod husets gård eller have, men israelere er kommunikative og ekstroverte folk, så de fik hurtigt flyttet balkonerne ud mod gaden. Man skal jo følge med.

Husene er tilpasset de varme og fugtige somre, som Tel Aviv er kendt for, men netop klimaet ender også med at ødelægge dem, for der findes ikke mange huse, som kan modstå den kombination af fugt og varme. Det skulle da lige være Bauhaus' anden banemand efter nazisterne, nemlig de stålgrå siloer i byens sydlige halvdel, hvor forretningsmænd arbejder på 50. etage uden skelen til bygningen, de arbejder i.

»De fjernede alle de smukke, gamle huse, da de skulle bygge deres siloer«, siger lokale Miriam Or, som har boet i Tel Aviv siden 1950. Dengang hvor man ikke behøvede at låse døren, som hun siger.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Husene i Tel Avivs beboelseskvarterer - eksempelvis omkring Rothschild Boulevard midt i byen - har som regel tilhørende haver. Men i modsætning til i Europa, hvor haver er til pynt og skabt, for at haveejere kan komme ud i klimaet, så er Tel Avivs haver snarere en flugt fra klimaet eller en måde at skabe et bedre klima inde i huset.

Bauhausarkitekterne byggede haverne med springvand og store skyggende træer, ikke som pynt, for det var jo mod principperne, men som en måde at svale sig på i den kvælende varme, israelske sommer, hvor temperaturen kan nå 50 grader midt på dagen.

Efterhånden som pladsen blev trang i den voksende storby, flyttede man dog haverne op på taget af husene. Her kunne de bruges til både tøjvask og fester, som man kan se på huset, der ligger på Schlomo Hamelech 20. Man starter i midten


Dizengoff Square er et af de områder i Tel Aviv, som har de fineste eksempler på Bauhausbyggeri. Arkitekten bag hed Genia Averbuch, og hun var indvandret fra Østeuropa som barn. Selv om hun ikke var elev af Bauhaus, så har hun tegnet nogle af de fineste eksempler på Tel Avivs Bauhaus.

Man skal da heller ikke gå mange meter nord ad Dizengoff Street, før man kommer til The Bauhaus Center. Huset er en hyldest til den byggestil, som Tel Avivs turister ser beundrende på. I underetagen af huset kan man købe alt fra bøger til kuglepenne, krus og magneter med Bauhausstilen indlejret, ligesom man kan booke plads på den ugentlige, guidede byvandring.Det er dog også en mulighed at tage vandringen på egen hånd bevæbnet med kort og audiosæt, som fortæller Bauhaus’ historie og sammenholder med de eksempler, som guiden tager en forbi.

4.000 Bauhaus-inspirerede huse
Det er ingen hemmelighed, at The Bauhaus Center har forelsket sig i de huse, som ligger øst for Dizengoff Street og i det område. Men også længere ude mod Middelhavet findes fine eksempler på Bauhaus, og her finder man også det lille Bauhausmuseum på Bialik Square, som har åbent hver onsdag og fredag.

Museet er dog ikke kun møntet på arkitektur, men også på den store mængde af industrielt design, som Bauhaus’ designere kastede af sig i 20’erne og 30’erne. Men hele området omkring museet på Bialik Street er sået til med Bauhausbygninger plus de mange huse, som ikke er bygget i ren Bauhausstil, men har taget elementer af den populære stilart.

Siden 2003 har Tel Aviv været på Unesco's liste over bevaringsværdige steder i verden, og det skyldes netop den koncentrerede andel af Bauhaushuse i byen. Med 4.000 helt eller delvist Bauhausinspirerede arkitekthuse i byen er det et museum i sig selv. Storstilet og innovativ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»The White City er et enestående eksempel på storstilet og innovativ byplanlægning fra begyndelsen af det 20. århundrede. Byggeriet repræsenterer nogle af de mest signifikante tendenser i arkitekturens modernisme, som blev udviklet i Europa. The White City er også et enestående eksempel på, at implementeringen af disse tendenser tager højde for de lokale, kulturelle og klimatiske forhold«, skrev Unesco (egen oversættelse, red.) i sin begrundelse for at udnævne Tel Aviv i 2003.

LÆS OGSÅ Desværre kom titlen som bevaringsværdig ikke med midlerne til at vedligeholde husene, som er hårdt præget af det hidsige klima. Derfor har Tel Aviv allerede sagt farvel til en række af sine bevaringsværdige bygninger. Et af de steder, hvor det alligevel er lykkedes at restaurere sig ud af begyndende forfald, er på Frug Street, som også indeholder andre fine eksempler på Bauhaus. I nummer 32, 34 og 36 har en privat entreprenør skudt hvad der svarer til 1,5 millioner danske kroner i renoveringen af de gamle Bauhaushuse. Hans betingelse var, at han fik lov til at udbygge huset med to ekstra etager, og resultatet er i dag et fint eksempel på den gamle Bauhausstil, som har fået en tiltrængt makeover.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden