Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Krigsskueplads. Det ser fredeligt og uskyldigt ud, men kysten her har været skue for et mægtigt søslag.
Foto: Eckernförde Touristik & Marketing GmbH

Krigsskueplads. Det ser fredeligt og uskyldigt ud, men kysten her har været skue for et mægtigt søslag.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ferieby gemmer på hemmeligheden om et grusomt søslag

I bugten ved Eckernförde led Danmark et smerteligt krigsnederlag i 1849. Få historien rullet op på en rundtur i byen ved Østersøen.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I den østlige ende af strandpromenaden langs den halvmåneformede Eckernförde Bugt, går en lille gangbro ud til et krigslegeskib.

En legeplads hævet over stranden med ror, udsigtspost, to trækanoner og en høj mast.

Men det er nok de færreste børn, der ved, hvad der egentlig er foregået af grusomheder få meter fra stævnen på det uskyldige krigslegeskib den 5. april 1849.

LÆS OGSÅ

Underligt nok er datoen ikke én de skilter med i Eckernförde - en by på 23.000 indbyggere cirka 70 kilometer syd for Flensborg. De lokale kunne ellers roligt gøre det. For datoen fortæller historien om en stor tysk dag på slagmarken.

Godt nok findes der enkelte mindesmærker samt to originale kanoner, der kun står ude om sommeren, ved byens store svømmebad, Ostsee Wellenbad. Ellers forsvinder den spændende historie om nedslagtningen af de stolte, kongelige danske skibe, Christian VIII og Gefion, i byens maritimt-nuttede ydre.

For det virker som om Eckernförde har valgt at koncentrere turistinformationen til de hyggelige, brostensbelagte gader i Altstadt, den livlige gågade Kieler Strasse, med dens imponerende mange bagerier og konditorier, og den 2,5 kilometer lange promenade med tilhørende strand, hvorfra de fleste begivenheder og attraktioner udspringer.

Museum for nørder
Men spørger man ind til historien om Die Seeschlacht von Eckernförde, som danskerne måske mest af alt kender til igennem Carsten Jensens bog, 'Vi, de druknede', så nikker både butiksejere og den søde værtinde på Kieler Strasses turistkontor anerkendende.

Faktisk har værtinden ganske meget materiale liggende om søslaget, men det ligger ikke fremme. Den søde turistdame peger også videre østover af Kieler Strasse, til venstre og skråt over pladsen, hvor Museum Eckernförde ligger for foden af den smukke Sct. Nicolai Kirche.

Museet rummer flere flotte lokaludstillinger og særudstillinger. Ligesom det også er her man finder ud af, hvor overlegen den danske flåde var i antal af kanoner og soldater ved slaget om Eckernförde.

Allerbagerst i det store museum ligger rum 1.10, hvor man endelig kan nørde igennem med udstillingen '5. April 1849 - Tag von Eckernförde'.

Den danske flådes rolle denne dag var at uskadeliggøre Eckernfördes to kanonbatterier, og derved forberede en landsætning af danske tropper.

Manøvren skulle være en del af et større dansk felttog, hvor hæren skulle angribe fra Als og Kolding ned i det østlige Slesvig, mens soldater fra landsætningen ved Eckernförde skulle drage mod Rendsburg.

GUIDEDet skal du opleve i Nordtyskland

Det majestætiske linjeskib Chr. VIII førte an med sine 84 kanoner, efterfulgt af Gefion med 48 kanoner samt et følje af flere mindre fartøjer. Tilsammen 132 kanoner og mere end 1.000 mand mod to tyske forsvarsbatterier med 10 kanoner og 91 mand.

En dansk katastrofe
Klokken 06 om morgenen sejlede Gefion og Chr. VIII ind mod den halvmåneformede strand.

Omkring 14 timer senere var en uheldig vindretning, dårligt sømandskab og en grundstødning skyld i, at danskerne blev bombet i smadder. Gefion var kommet under tysk herredømme og Chr. VIII var sprunget i luften.

134 danske søfolk blev slået ihjel, 38 såret og 936 taget til fange. Tilmed blev der indledt en krigsret mod kommandørerne Paludan og Meyer fra de to skibe. Tyskerne mistede fire mand og fik 18 såret.

»Slaget var en katastrofe for den danske flåde. Alt gik galt, og Chr. VIII gik på grund tæt på det sydvendte batteri uden at kunne gøre modstand«, fortæller museumsleder Dr. Uwe Beitz og beretter om de gamle, særdeles informative søkort, skibsmodeller og miniature-kampscener, så man får en fornem oversigt over slagets gang, planlægning og krigsgrundlag, fra start til slut.

Gudinden Gefion

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Dr. Beitz ville gerne have haft lidt mere action ind i modellen midt i rummet med bevægelse på skibene, kanonskud eller brand på modellen af Chr. VIII, men han stiller sig dog tilfreds med udstillingen i rum 1.10.

Det kan han også roligt gøre.

For selvom den ikke er stor, så indeholder den blandt andet glasmontrer med rekvisitter fra skibene, en flot modeludgave af Chr. VIII, et fantastisk, dystert maleri af Johann Heinrich Sander og af eksplosionen på Chr. VIII - ligesom flere skitser og tegninger viser, hvor tæt på stranden, de brave, tyske soldater kæmpede mod den danske flåde.

LÆS OGSÅ

Som et fornemt punktum på turen guider Dr. Beitz mig til byens rådhus på naboadressen, hvor den imponerende galionsfigur fra Gefion står i forhallen.

Desværre er den smukt udskårne træfigur placeret i en intetsigende, murstensrød trappeskakt.

Gudinden Gefion med sine fire sønner ville have gjort uendeligt meget mere gavn på museet eller på det søde legetøjsskib på stranden, hvor den ville komme til sin ret ved at minde børn og historisk interesserede sjæle om, hvad der egentlig foregik ud for stævnen på træskibet den dag i 1849.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden