Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Museum. I 2013 kan du ved Checkpoint Charlie se en fotoudstilling der viser en fiktiv dag ved Muren i 1980'erne. I 2015 åbner et museum om den kolde krig.
Foto: Morten Langkilde

Museum. I 2013 kan du ved Checkpoint Charlie se en fotoudstilling der viser en fiktiv dag ved Muren i 1980'erne. I 2015 åbner et museum om den kolde krig.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det vrimler med turister på gadehjørnet, der engang var livsfarligt

Området omkring Checkpoint Charlie er viet til historien om Berlins verdensberømte mur.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Faktisk vandrer turisterne rundt på et bestemt gadehjørne i Berlin, hvor det slet ikke var muligt at gå frit rundt i årene fra 1961 til 1989 - for her stod Muren, der delte Berlin i øst og vest.

Det er på hjørnet af Friedrichstrasse og Zimmerstrasse, at historien om Muren fortælles på plancher og udstillinger, hvoraf nogle er gratis og kan opleves på gadeplan, mens andre kræver, at man går indendørs og betaler entre for at få et godt indblik i fortiden.

LÆS OGSÅ I dag er alt tjekket og relativt nybygget i området, og det er svært at forestille sig, at det hele var en dødszone. Men det var vitterlig dødelig alvor, hvis man dengang vovede sig ind i ingenmandslandet mellem Øst og Vest. Døde i ingenmandsland Store fotoplancher viser, hvordan der så ud, dengang området var delt. Og der fortælles historier om folk, der satte livet på spil i forsøget på at flygte fra DDR. For nogle lykkedes det - andre døde under forsøget, f.eks. den 18-årige Peter Fechter, der prøvede at flygte sammen med en kammerat i august 1962.Kammeraten undslap til Vestberlin i en sky af kugler fra de østtyske grænsevagter, men Peter Fechter blev ramt og lå alvorligt såret i ingenmandsland. DDR-vagterne kunne have hjulpet ham, men lod ham ligge i næsten en time.

Det vestberlinske politi råbte til Peter Fechter og smed forbindinger ind til ham, men de turde ikke gå ind og trække ham i sikkerhed. Amerikansk militærpoliti ved det nærliggende Checkpoint Charlie skulle heller ikke nyde noget af at provokere DDR ved at gå ind og hente flygtningen og foretog sig derfor intet. Omsider blev Peter Fechter hentet af østtysk politi og erklæret død kort tid senere.Peter Fechters historie er fortalt i den åbne gård til den lille udstilling i Black Box, en lidt interimistisk bygning, der i 2015 vil blive erstattet af et regulært museum, der skal fortælle om den kolde krig.

Fantasifulde flugtforsøg

En anden midlertidig udstilling på dette gadehjørne har fået sin helt egen bygning, Asisi Panorama. Indenfor venter en fotoudstilling i stort panoramaformat, der viser, hvordan der ser ud ved Muren på en fiktiv efterårsdag i 1980’erne. Vi kan godt røbe, at det ser lidt dystert ud. Udstillingen kan ses 2013 ud.

LÆS OGSÅ Den mest fotograferede bygning her på gadehjørnet er nok Checkpoint Charlie – et lille skur, som symboliserer, at Friedrichstrasse var en af de vigtigste grænseovergange i det delte Berlin. Det er dog så som så med ægtheden i det nuværende Checkpoint Charlie og de soldater, der står på vagt. Den lille barak er en rekonstruktion, og ’soldaterne’ har næppe nogen militær baggrund, men er studerende og andre, der blot er hyret til jobbet.

Det er nok også så som så med ægtheden af de souvenirs fra krigens tid, der falbydes i boder på fortovet: pelshuer, militærkasketter og gasmasker, som skal forestille at være fra Anden Verdenskrig eller årene derefter.Derimod kan man regne med at se mere autentiske effekter i Haus am Checkpoint Charlie. Her kan man f.eks. se fantasifuldt ombyggede biler, der havde hemmelige rum, hvor en flygtning kunne skjule sig på vej mod vest.

Flugtforsøg fandt også sted i luftballoner, ubåde - fantasien kendte nærmest ingen grænser, men langtfra alle flugtforsøg blev kronet med held.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden