Storby og kultur

Intens kamp for at få hvalen Lolita ud af 45 års fangenskab

Heftig kritik af forlystelsesparker, der holder spækhuggere i alt for små bassiner.

Storby og kultur

En borgmester og en masse demonstranter har nu sat sig for at skabe bedre forhold for en stor spækhuggerhval, der i 45 år har levet under forhold, der minder om et hotels swimmingpool.

Det drejer sig om spækhuggeren Lolita, der siden 1970 har levet i parken Seaquarium i Miami, Florida. Her er den blevet tildelt et bassin, der er 6-7 meter dybt. Ude i havet dykker en spækhugger regelmæssigt 160 meter ned i jagten på føde.

I weekenden var der demonstration foran parken til støtte for Lolita. Borgmesteren i Miami Beach, Philip Levine, støtter kampen for at finde et bedre hjem til Lolita. Borgmesteren mødte ikke selv op til demonstrationen, men siger ifølge avisen Miami Herald:

»Miami skal være kendt som en smuk og moderne by, ikke som hjem for det mindste spækhuggerbassin i USA. Dette truede dyr skal løslades så hurtigt som muligt fra de forfærdende forhold i Seaquarium og flyttes tilbage til det farvand, hun stammer fra«.

Optræder med indlærte tricks

Lolita er en af de store attraktioner i Seaquarium-parken i Miami, Florida. Den optræder med forskellige indlærte tricks i bassinet, hvor den er eneste spækhugger. Kritikere siger, at forholdene er for ringe. Det er bl.a. ikke muligt for Lolita at søge skygge i den ofte brændende hede i Florida.

Seaquarium svarer kritikerne med, at Lolita er ved godt helbred og at det vil være grusomt at sætte hende på fri fod i havet.

På det seneste er der også rejst kritik af de forhold, den større hvalpark Sea World byder sine spækhuggere. Hos Sea World har det medført et fald i besøgstal og indtjening. Sea World må derfor afskedige 300 ansatte.

Endnu er der intet, der tyder på, at Seaquarium mister gæster på grund af balladen om spækhuggeren Lolita. Men der verserer flere retssager om hvalens ve og vel. Den er bl.a. sat på en liste over truede dyr, men indtil videre er der intet, der tyder på, at den er ved at blive flyttet fra parken.

Fanget som fireårig

Hvalen, der nu er kendt som Lolita, blev som fire-årig i 1970 indfanget i havet og derefter flyttet til et liv i parken i Miami. Den levede i en flok af spækhuggere i Puget Sound ud for Seattle. Fangstmetoden fra dengang er forbudt nu. Der findes flere hjemmesider, der fortæller om Lolitas liv. En af dem, Save Lolita, bringer en detaljeret beretning om, hvordan den blev indfanget.

Det skete ved, at en gruppe hvaljægere i speedbåde indkredsede en flok spækhuggere i Puget Sound. De brugte bl.a. sprængstoffer til at skræmme hvalerne ind i en vig, hvor jægerne kunne indfange ungerne. En voksen hval og fire unger døde under angrebet. Jægerne skar bugen op på de døde hvaler og fyldte dem med klippestykker, så de kunne synke til bunds. Hvalligene blev dog senere opdaget.

Lolita ankom til Seaquarium i Miami 24. september 1970 og har været der lige siden. Hjemmesiden 'Save Lolita' anfører, at spækhuggere er sociale væsener, og under normale forhold ville Lolita stadig have holdt sammen med sin familie. Desuden er spækhuggere følsomme over for støj, og hjemmesiden skriver, at det er tortur at lade en spækhugger leve i en bassin af beton, der reflekterer alle lyde.

Vil bringe den ud i havet igen

Aktivisterne, der kæmper for et nyt liv for Lolita, håber, at den kan overføres til en form for afspærring ude i havet, hvor den vil kunne opholde sig under lidt mere naturlige forhold. Efter så mange år i fangenskab vil den nemlig næppe være i stand til at klare sig helt frit i naturen.

Spækhuggeren er toppen af fødekæden i havet. Den har ingen naturlige fjender. Der findes ikke præcise data om deres alder i naturen. Men hunhvaler menes at kunne blive op til omkring 50 år, mens hanner normalt lever i op til 30 år, fremgår det af Sea Worlds hjemmeside.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden