Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Soul food. Scott Fitzsimons (th) fra gadekøkkenet 'A little bit of smoke' afslører ingredienserne for Brett Burmeister i sydstatsretten Hogpile: sortøjede bønner, coleslaw, pulled pork og rød barbecuesauce.

Soul food. Scott Fitzsimons (th) fra gadekøkkenet 'A little bit of smoke' afslører ingredienserne for Brett Burmeister i sydstatsretten Hogpile: sortøjede bønner, coleslaw, pulled pork og rød barbecuesauce.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nordamerikansk by er ét stort øl- og madtempel

Portland vælter sig nærmeste i mikrobryggerier og er den amerikanske by med flest restauranter per indbygger.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Storbyen i den amerikanske vestkyststat Oregon er især kendt for sine gadekøkkener, men har blandt andet også godt øl og masser af roser.

Vi guider til 5 oplevelser i en af USA’s mest populære byer.

1. Smagsprøve på hele verden

Cyklisterne kører lige så vildt som i København og Amsterdam. Indbyggerne sorterer samvittighedsfuldt deres affald.

Det offentlige transportsystem er i en klasse for sig og var indtil for få år siden gratis i centrum. Politisk ligger beboerne til venstre for midten, og så spiser de deres mad på gaden.

Portland i staten Oregon på USA’s vestkyst ligner ikke andre amerikanske byer, og det skyldes ikke mindst madkulturen.

Byen har flest restauranter per indbygger i USA, blandt andet fordi det er langt billigere for unge kokke at etablere sig i Portland end i byer som New York og Los Angeles. Men det er byens gadekøkkener, der har gjort Portland til et sandt madtempel.

»Det hele begyndte i 1984-1985, og i dag har byen 550 gadekøkkener. De er så populære, at du ikke kan finde en McDonald’s eller Taco Bell i centrum«.

Det fortæller Brett Burmeister, som står bag Food Carts Portland, der rådgiver gadekøkkener. Derudover arrangerer han rundvisninger til gadekøkkenerne og tager os med til cirka 60 vogne, der står ved SW 10. Avenue og Alder.

For at etablere et gadekøkken kræves en årlig tilladelse til 4.085 kroner, og så koster det 4.765 kroner(700 dollars) om måneden i ’husleje’. Burmeister anslår, at det koster mellem 100.000 og 200.000 at etablere sig med vogn, som dog ikke behøver at være mobil, og kogegrej, inden man er parat til at lange mad over disken.

Gadekøkkener bliver ifølge Burmeister kontrolleret endnu grundigere af sundhedsmyndighederne end Portlands restauranter. Gadekøkkenerne skal også afspejle, at USA er et multikulturelt samfund, og derfor prøver man at undgå, at der bliver for mange mexicanske og thailandske madboder.

Et par smagsprøver blandt gadekøkkener på SW 10. og Alder dokumenterer mangfoldigheden, og at det ikke er nok at banke en pølse ned i et hotdogbrød og sprøjte lidt ketchup på. The Dump Truck er ikke en skraldebil – her serveres ikke alene traditionelle, kinesiske dumplings. De små lækre dejboller er også blevet amerikaniseret og fås med bacon og ost.

Caspian Kabobs formål er at »fremme kulturel forståelse gennem kulinarisk smag«. Det forstår Majid Victor Darchini, som udvandrede fra Iran i 2000 for at være sammen med sin amerikanske hustru, at gøre med sine persiske retter. Ikke mindst hans marinader med safran og olivenolie og saucer med granatæble, valnødder og hvidløg får tænderne til at løbe i vand.

Hos El Taco Yucateco serverer Estella en af ejeren Elloy Martins mayainspirerede tacosalater med sorte bønner, salat, tomat, ost, cremefraiche, koriander og kylling eller oksekød En herlig og mættende spise til 48 kroner.

Amerikansk er der også plads til, og typisk sydstatsmad får man hos Scott Fitzsimons i A Little Bit of Smoke. Retten Hogpile består af sortøjet bønner, coleslaw, pulled pork og Scotts røde barbecuesauce til 48 kr.

Og hvad kan være mere amerikansk end at afslutte med vafler hos The Gaufre Gourmet. Charlene Wesler serverer vaflerne med alle mulige tilbehør lige fra salater til svinekød, men vi vælger The Original med lidt sukker på toppen til 20 kroner(3 dollars).

www.foodcartsportland.com

2. Ølhunden glammer

Ølhunden glammer på mikrobryggeriet Lucky Lab i Portland. Eller rettere øldrikkernes hunde udstøder af og til et utålmodigt bjæf, for på Lucky Lab må gæsterne tage deres firbenede venner med. Adskillige kunder har også fulgt etablissementets opfordring og sat et billede op på opslagstavlen af deres hund.

For år tilbage har Lisa Buckley også sat et foto op af sit lille gadekryds Willa. Efter at have konstateret, at billedet stadig er der, bestiller hun en smagsprøve bestående af seks små glas øl.

»Jeg kan godt lide at begynde med smagemenuen og så vælge en pint, når jeg har fundet min foretrukne øl. På Lucky Lab er min favorit deres Alt Beer (Crazy Ludwig’s Alt, red.), og lige i hælene på den kommer Stumptown Porter«, fortæller Lisa Buckley, der har et godt kendskab til ølscenen i Portland. Hun har boet i byen i flere omgange; denne gang siden 2006.

Oregons største by nærmest vælter sig i mikrobryggerier – 65 ifølge hjemmesiden portlandbeer.org.

Lisa Buckley har svært ved at udpege sin favorit, men hun kan godt lide at komme på Upright Brewery, som har »fantastiske belgisk inspirerede øl i en kølig kælder, hvor der er gammeldags bluesmusik søndag aften. Green Dragon har over 50 øl på fad, så man kan altid finde en øl, man synes om«.

Hun fortsætter med at anbefaler Delirium Tremens, der også har et stort udvalg af belgiere. Base Camp har ikke alene godt øl, men man kan også bestille god og billig mad fra to nærliggende gadekøkkener.

Lisa Buckleys sidste anbefaling er Bailey’s Taproom, som har smagslokale på første sal, mens man både kan købe øl og mad nedenunder.

www.luckylab.com

3. Rosernes by

Farverne går fra bleggul over lyserød til mørkerød.

Et sandt farveflor, som enhver hippie ville elske. Det gør de tilbageværende hippier muligvis også, men det er først og fremmest haveelskere, som valfarter til International Rose Test Garden i Portland. Haven har også givet Portland dens kælenavn: ’Rosernes by’.

Med over 500 forskellige slags roser er der en farve og en rose for enhver smag. På 18.000 m2 er der over 7.000 roser.

De bliver passet af en helårsgartner, som får assistance af endnu en gartner i sommerperioden. Gartnerne får hjælp af lokale frivillige, lokale rosenelskere, som er med til at sikre, at haven er et populært udflugtsmål for både portlandere og turister.

Rosenhaven blev grundlagt i 1917, men allerede inden den første rose var plantet i haven, blev Portland kaldt ’Rosernes by’. Da USA i 1905 med en kæmpeudstilling markerede hundredåret for de to opdagelsesrejsende Lewis og Clarks ekspedition fra St. Louis til Stillehavet, plantede man roser 32 kilometer langs gaderne.

Under Første Verdenskrig frygtede rosenelskerne, at mange sjældne roser ville gå til i Europa.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det var en af årsagerne til, at haven blev grundlagt, og at vi i dag ikke alene kan glæde os over farvefloret, men også udsigten over Portland til Cascade-bjergkæden med det imponerende Mount Hood.

Det koster 75 kroner (11 dollars) at besøge haven, og under besøget må man ikke snyde sig for et kig ind havens butik.

www.rosegardenstore.org/rose-gardens.cfm

4. Læsehestens paradis

Skal det være afrikanske studier, landbrug, bøsser & lesbiske, østlig filosofi eller science fiction? Powell’s City of Books i W. Burnside-gaden nummer 1005 har det hele.

Ja, sågar et eksemplar af ’Frøken Jensens Kogebog’ er det lykkedes at finde på hylderne med skandinaviske bøger.

Powell’s har fire butikker i Portland, men City of Books er flagskibet og en af verdens bedste boghandler. Butikken fylder en hel blok og består af fire etager med i alt 6.500 m2, hvor der er over en million bøger. Personalet kender ikke det nøjagtige antal.

For at finde rundt blandt de 30.000 emner har Powell’s trykt et kort i forskellige farver, så det bliver nemmere at orientere sig og skyde sig ind på netop den bog, man er på jagt efter. Hvis man ikke kan finde den ønskede bog, må man spørge en af de 400 ansatte.

I nutidens bogverden, hvor boghandlerne er truet af supermarkedssalg og internettet, har Powell’s fundet på det geniale at blande nye og brugte bøger, paperbacks og indbundne værker. Hver dag køber boghandlen 3.000 brugte bøger, som andre kan få glæde af.

Bogeventyret begyndte i Chicago i 1970, da Michael Powell efter endte universitetsstudier åbnede sin første boghandel. Faren Walter, pensioneret maler, hjalp til en sommer og blev så begejstret, at han åbnede en boghandel i Portland. Resten er historie.

Og dog. På hjørnet af af NW Couch-gaden og NW 11th Aveny markerer en søjle formet som en bogstøtte indgangen til Powell’s. Det siges, at en afdød læsehest har fået indstøbt sin aske i søjlen, og det skulle være ganske vist.

www.powells.com

5 Køb en Stetson eller løbesko

Brad Popick ved lige nøjagtig, hvilken Stetson-hat eller Pendleton-skjorte kunden skal have, uanset om der er tale om en arbejdende cowboy fra en ranch eller en dansk skabscowboy.

»Jeg tror, at du skal vælge en Rockmount-skjorte, og den skal absolut ikke være slimfit«, konstaterer Brad Popick, der har arbejdet i Portland Outdoor Store i 38 år, og lader blikket glide ned over Deres udsendtes trinde krop.

Har man ikke en indre cowboy eller -girl, har Portland mange andre tilbud til shopaholics. Man kan selvfølgelig køre de 30 kilometer sydpå til Woodburn Premium Outlet, men den ligner alle de andre outlets.

Langt sjovere er det at gå i nogle af de lokale butikker og indkøbscentre i Portland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Nike har sit hovedkvarter i Portland-forstaden Beaverton, hvor der også er en outlet, hvor de løbelystne kan gøre et godt køb.

Sidste nyt finder man i butikken i centrum. REI (Recreational Equipment, Inc.) har stort set alt i fritids- og sportsudstyr. REI blev oprindelig grundlagt som et kooperativ i Seattle i 1938 og er nu repræsenteret i 34 stater, men alle vi andre kan også handle i Portland-afdelingen på Johnson-gaden.

Indkøbscentret Lloyd Center har 178 butikker lige fra boghandlen Barnes & Noble over H&M til stormagasinet Macy’s, som også har en stor butik i centrum. Udlændinge får 10 procent rabat, hvis de fremviser deres pas i Macy’s Customer Service.

Staten Oregon har heller ingen moms, så her sparer man cirka otte procent ekstra.

www.portlandoutdoorstore.us

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Poul Husted eller Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden