Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Klar. Restauranten WY er blandt de steder, som de senere år har været med til at forvandle madscenen i Bruxelles. Den er netop blevet tildelt en Michelin stjerne.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Denne hovedstad rykker på den europæiske madscene lige nu

En ny generation af kokke med høje ambitioner har åbnet en række spændende spisesteder i Bruxelles.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi har haft det nye catalanske køkken, vi har haft det nye nordiske køkken, og nu vil også Nederlandene og Centraleuropa være med.

I Holland og ikke mindst Belgien er en ny generation af kokke med høje ambitioner med til at profilere sig på den gastronomiske scene.

Flere af dem har stjernestatus, det gælder bl.a. en række kokke, der går under navnet Flemish Kitchen Rebels og brander sig under fællesbetegnelsen Flemish Foodies.

Den røde tråd er her, som så mange andre steder netop nu, at man fokuserer lokalt og årstidsbestemt og bestræber sig på at revitalisere eller genetablere den gastronomiske kulturarv.

Tom Nørgaard
Foto: Tom Nørgaard

Nogle gør det med store armbevægelser og haute cousine, andre søger en mere jordnær måde at formidle det kulinariske arvegods på. Selvom mange af de mest interessante navne opererer i mindre byer som Gent og Antwerpen er også hovedstaden vågnet op til dåd.

Vi viser vej til en række interessante spisesteder i Bruxelles lige nu.

Restaurant Alexandre – selvlært madkunstner

Kokken Alexandre Dionisio betragter mad som storytelling og råvarerne som kunstneriske udtryksmidler. Retterne på den enstjernede Michelin-restaurant, der er opkaldt efter iscenesætteren selv, er da også sjældent smukt og opfindsomt anrettet. Ikke et eneste blad er tilfældigt anbragt.

Dionisio studerede oprindeligt på kunstakademiet, men droppede uddannelsen til fordel for kogekunsten og lærte sig sit håndværk på en række af de bedste restauranter i Bruxelles.

På Rue du Midi, et stenkast fra Grand Place, er han blevet herre i eget hus - en smukt indrettet restaurant med plads til et par og tyve gæster. 'Tasting menuen' fås i en slankere udgave til frokost, hvor man kan spise tre gode retter med lige så mange amuse bouche (småretter) for omkring 40 euro (298 kroner). Alexandre Dionisio er en af de såkaldte Flemish Kitchen Rebels.

Restaurant Alexandre, Rue du Midi 164, +32 (0)25 02 40 55.

WY Restaurant – kreativ mad hos bilforhandleren

Hvis man både kan lide biler, smukt design og god mad, går tingene op i en højere enhed på WY Restaurant, der har til huse i Mercedes House mellem den tyske autogigants seneste nye modeller. Bag restauranten står Michelinstjernekokken Bart de Pooter, der dog har givet køkkenansvaret til kollegaen Guus van Zon. Og han og resten af holdet bag har gjort det så godt, at restauranten netop i foråret 2014 blev tildelt en Michelin stjerne.

Fokus er på regionale, økologisk producerede råvarer, der tilberedes med lige dele opfindsomhed og hommage til gamle, traditionelle retter i ny forklædning - en raffineret revitalisering af husmandskosten. Det er muligt at spise a la carte eller få en 5 retters menu for cirka 65 euro (485 kroner), mens man på CCTV-skærme kan følge kokkenes arbejde i det åbne køkken. Det er god kvalitet og meget mad for pengene.

WY Restaurant, Rue Bodenbroekstraat 2/4, +32 (0)24 00 42 63.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bouchery – dogmatisk brug af lokale grøntsager

Damien og hans hustru Bénédicte har en dogmatisk tilgang til lokale, grønne råvarer, og på deres Restaurant Bouchery i den sydlige forstad Ukkel er retterne bygget op omkring de spiselige, vildtvoksende urter og planter, som parret selv bruger en stor del af året på at plukke. Retterne på menuen skifter ikke blot i forhold til årstiden, men fra dag til dag og selvom fokus er grønt og lokalt, kan man også få både kalvekæber, iberisk sortfodsskinke og mange andre lækre ting.

Priserne ligger i det nedre mellemleje med en tre retters frokost menu helt ned til 25-30 euro (186-224 kroner). Indretningen er enkel og stilfuld med bl.a. Hans Wegners Y-stole.

Bouchery, Chaussée d’Alsemberg 812 A, +32 (0)23 32 37 74,

Bon-Bon – overraskelsernes madmarked

En af de kokke, der fører an i genrejsningen af det belgiske køkken i Bruxelles, er Christophe Hardiquest. Han har fået stor succes med sin Michelin-restaurant Bon-Bon. Restauranten ligger i en smuk art nouveau bygning på eksklusive Avenue de Terveuren, der bl.a. er hjemsted for udenlandske ambassadefolk.

Med en naturlig forkærlighed for friske råvarer, sammensættes menuen af udbuddet på det lokale marked. Det eneste man kan være sikker på at få er overraskelser. Kammusling carpaccio med gazpacho funderet på østers eller ål med fois gras og tempurastegt æble er nogle af de ting, som kan sætte smagssansen på prøve. Priserne ligger i den nedre ende af toprestauranterne med menuer fra 75-145 euro (cirka 560 til knap 1.100 kroner) og mulighed for frokost til omkring 370 danske kroner.

Bon-Bon, 453 Avenue de Tervueren, 1150, +32 (0)23 46 66 15.

Viva M’Boma- alt godt fra dyret

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

'Længe leve bedstemor' lyder navnet på denne restaurant, hvor opskrifterne byder på rustik fattigmandskost i en moderne, opdateret version. Med tunger, hjerter, lever, hjerne, nyrer og anden indmad fra svin, køer og får er der dømt nose to tail for alle pengene – her bliver hele dyret udnyttet i madlavningen.

Skulle man glemme, hvad det er der ligger på tallerkenen, minder de ophængte fåre- og grisehoveder én om det fra deres plads på vægge beklædt med hvide slagterfliser. Restauranten ligger på livlige og hyggelige Rue de Flandre, der er hjemsted for flere andre udmærkede beværtninger.

Viva M'Boma, Rue de Flandre, 17, +32 (0)25 12 15 93.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden