Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vulkan. Catania på Sicilien med Etna lurende i baggrunden.
Foto: Andras Csontos/istockphoto.com

Vulkan. Catania på Sicilien med Etna lurende i baggrunden.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Storbyferie i foråret: Besøg byen i skyggen af vulkanen

Catanias indbyggere lever med truslen om udbrud fra vulkanen Etna. Alligevel er der liv og stemning på markeder og i gader.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Hun er urolig i dag«, siger en sømand, som jeg netop har slået en handel af med på det larmende fiskemarked, La Pescheria i Catania på Sicilien. Hvem? Hans kone?

Jeg følger hans blik over Catanias tage op mod Etnas hvide røgstribe, der er taget til i løbet af formiddagen.

Han taler naturligvis om vulkanen 25 kilometer væk, der velsigner oplandets marker med frodig jord, men som også kan sende glødende lavatunger ned mod byens 300.000 indbyggere.

Vulkanen Etna ligger også dybt i byens arkitektur, for efter jordskælv og udbrud bygger beboerne bykernen op igen med lavasten.

LÆS OGSÅ

Det giver det myldrende barokcentrum en både dyster og fascinerende atmosfære med sorte mure, gråt støv på bilerne og en sveden duft i næsen.

De lokale i Siciliens andenstørste by har lært at leve i nuet og tager Etnas og den moderne verdens trusler nonchalant ved at dyrke de nære ting: mødes med vennerne over en drink, spille et slag kort i parken eller lede efter de bedste grøntsager på markedet.

Ord som finanskrise og korruption er på manges læber, men håndteres også med humor: 'L'arte dell'incompiuto – det ufærdiges kunst' er for eksempel blevet et fast udtryk, der dækker byens nybyggede, men ubeboelige bygninger, hvor entreprenørerne selv er smuttet med EU-midler og kommunepenge.

Sømanden har for længst fjernet blikket fra vulkanen.

»Bare rolig, hun skal nok holde sig på måtten«, siger han kækt og rækker mig smilende byttepengene.

Men du skal også have øjnene med dig i Catania. Som mange andre storbyer i Sydeuropa har den sine bagsider.

Omkring togstationen skal du være på vagt over for fyre på scootere, der kan finde på at snuppe håndtasken, og gaderne syd for Piazza Federico skal helst undgås om natten.

FREDAG I CATANIA

Kl 15: Oplev 'Det ufærdiges kunst'
Et af byens hyggeligste bed and breakfast i centrum ligger bag Piazza del Duomo, hvor du kommer til at bo stateligt i et bygningsværk fra 1700-tallet.

Du bliver også vidne til det ufærdiges kunst. Udtrykket dækker de tusindvis af ufærdige huse og renoveringsprojekter, der står uvirksomme hen overalt på Sicilien, fordi entreprenørerne selv stikker penge i lommen eller bestikkes til at forlade byggepladsen.

Jeg skal ikke bedømme integriteten hos de håndværkere, som arbejder på bygningen, men som dansker er det en stor kontrast at tjekke ind i en bygning omgivet af stilladser og spande og siden slå døren op til et rent værelse, komplet med lysdæmpning, ny sanitet og douce farver.

B&B Amenano, Via Bicocca 24
B&B Amenano

Kl 16: Elefanten er byens beskytter
Som dansker trak jeg selv på smilebåndet, da jeg hørte, at Catanias vigtigste symbol er en antik elefant.

Men jo, den er god nok, og dyret, der tilmed er maskot for byens fodboldhold, er et godt billede på den sammenblanding af katolicisme og hedensk overtro, som man finder overalt på Sicilien.

Gå derfor direkte ned til Piazza del Duomo og nyd det spøjse syn af 'U Liotru'. Den cirka 5 meter høje statue i sandsten og sort lava er nemlig selve omdrejningspunktet for catanesernes religøse identitet, og elefanten menes at stamme helt tilbage fra romertiden.

I 1737 blev den sat her på sin piedestal med en egyptisk obelisk på ryggen, og siden da har den med sit grin spottet Etna, der gløder hen over hustagene, og som dyret ifølge legenden beskytter Catania imod.

Piazza del Duomo

Kl 17: Slentretur på Via Etnea
Fra Piazza del Duomo udgår Catanias centrale gader, og her i centrum går man langs de mange bygninger fra 1700-tallet, som blev bygget efter et katastrofalt jordskælv i 1693.

Dystre bygninger i sort lavasten stirrer på dig med vinduer omgivet af hvid sandsten, der synes at kaste frygtsomme blikke ned ad Via Etnea. I gadens nordgående retning har man smukt udsyn til vulkanen, der ligger og lurer med sin blålige silhuet.

Nyd synet ved at slentre op ad strøget, mens aftenen sniger sig ind mellem folk og gaden fyldes af velklædte herrer og fnisende teenagere.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Via Etnea

Kl 19: Gademad til folket

Længere nede ad Via Etnea på hjørnet af Via Umberto I har konditori Savia siden 1897 forkælet beboerne med både salte snacks og andre godbidder som cassata og cannoli.

Stil dog først den værste sult med øens mest berømte gademad, den såkaldte arancina: Her i Catania er den konisk og gerne fyldt med kødsauce eller pistacienødder. Fyldet omsluttes af ris og sprød brødkrumme.

Tørsten slukker du i 'Seltz, lemone e sale', en læskende drik lavet på frugtsirup, danskvand, friskpresset citron og godt med salt. Catanesernes besættelse med deres daglige Seltz startede for ca. 100 år siden, da fattige begyndte at tjente penge på at sælge koldt vand med citron og salt fra små, mobile boder.

Pasticceria Savia, Via Etnea, 302/304/Via Umberto, 2/4/6 Pasticceria Savia

ARTIKLEN FORTSÆTTER

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden