Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Lis Fisker
Foto: Lis Fisker

Perler. Gallipello er en gammel græsk by. Den hvide by er forbundet med fastlandet via en smal bro.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ekspert: Her er Syditaliens fem skjulte skatte

Rejsebogsforfatter guider til det hemmelige gårdhotel, den hvide by, den lækre strand og den hyggelige bogcafé.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bjerge, strand og stor venlighed. Der er mange gode grunde til at elske Syditalien, mener Lis Fisker, der er forfatter til Turen Går Til Syditalien.

Hvert år rejser hun ned til Syditalien i hvert fald mindst tre gange. Helst flere.

»Som turist er der rigtig god plads i Syditalien, fordi der er færre turister end i Norditalien. Området er fantastisk at køre rundt i, fordi der er meget stor variation i forhold til bjerge, strand, by og natur«, fortæller Lis Fisker.

»Der er den store kontrast mellem tæt bymidte med et voldsomt temperament og de små landsbyer i bjergene, hvor livet er noget helt, helt andet«.

Rejsebogsforfatteren er desuden af den opfattelse, at man som turist oplever større venlighed fra italienerne, netop fordi området ikke er så mættet af turister som den nordlige del af støvlelandet.

Her er fem af hendes yndlingssteder i Syditalien:

Bondegårdsophold i Jovana

»Det er et af vores højt elskede steder. En ægte, skjult perle. Agriturismo Jovana, der ligger i Abruzzo, nær byen Scanno i Sagittariodalen, er der, hvor du skal tage til, hvis du ønsker at trække stikket ud og opleve stilhed.

Aften og nat er her et buldrende mørke, der giver en fantastisk stjernehimmel, og så er her fuldstændigt stille. Her kan man sidde hele dagen på terrassen, nyde duftene og kigge ud på dalen og familiens geder og får, der græsser foran.

I køkkenet regerer kvinderne i familien, og de er fantastiske til at lave mad. De serverer den lokale bondemad, eksempelvis den lokale egnsret Maccheroni alla chitarra, som laves som ragout med lammekød, med tomatsovs eller med sovs på svampe, som de selv samler.

Man skal være lidt eventyrlysten for at finde det. Fra Scanno køres op i bjerget, mod Napoli ad SS 479, ca. 7 km. Drej så til venstre, ved et skilt mod Jovana, og kør igen ca. 7 km ind i bjergets hjerte.«.

Agriturismo Jovanna, San Lorenzo, Scanno 67038, telefon 0864-747267.

Frokost ved Gran Sasso

»Ved det højeste bjerg i kæden Appenninerne, Gran Sasso, der er næsten 3 kilometer højt, ligger en stor højslette i godt 1900 meters højde.

Den hedder Campo Imperatore og er et dejligt sted at holde picnic. Hver sommer rykker en familie sin store slagterbutik derop, og her kan man købe mad og holde sit eget grillparty ved bordene og slagterens grill udenfor.

I butikken, Ristorio Mucciante, kan man købe pølser, lammekoteletter, lokale oste, brød, den gode landvin og den lokale olivenolie. Imens kan du nyde synet af højsletten, der er en gigantisk, bølgende græsplane omkranset af bjergkædens grønne, grå og hvide toppe. Om sommeren går heste, køer og får frit på græs deroppe.

Det sker, at der er en masse italienere, som holder selskab eller fåremarked, og så skifter sletten karakter fra øde naturrigdom til noget à la Roskilde Festival, men det er også sjovt«.

Ristoro Mucciante, Campo Imperatore, tlf. 339 8855751

Sejl og bad ved San Angelog på Ischia

»Vulkanøen Ischia i Napoli-bugten er meget skøn - særligt de naturlige varme kilder og grotter med varme og damp. Øen er kendt for sine fisk og skaldyr og alskens bade, hvor man kan komme på kur.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For mig er byen St. Angelo på sydsiden, der er en bilfri by, bare dejlig. Det er skønt at være fri for de italienske biler ind imellem! Byen er et forhistorisk, gammelt fiskerleje, som grækerne først overtog og efterfølgende romerne.

Jeg elsker at sidde og bare kigge på livet på havnen. Byen er stadigvæk aktiv som fiskerleje, men er primært et badested. Jeg anbefaler, at man tager de små bådtaxier på ture, for de vulkanske øer er tit svære at komme rundt på.

Med taxibådene kan man blandt andet sejle til Lido Maronti, der er en meget yndet badestrand. Andre steder findes strande, hvor der er varmt vand hele året rundt på grund af vulkanen. Prøv måske en tur til Grotta dell´Elefante, som er meget populær blandt snorklere og dykkere«.

Unik arkitektur på Salento-halvøen

»På støvlens hæl, Salento-halvøen, ligger en overset, arkitektonisk perle, Gallipoli, som er en gammel græsk by.

Byen er som en hvid krop, der slænger sig rundt om og hen over en lille ø, der kun forbindes med fastlandet via en smal bro. Fra øen er der en fantastisk udsigt over Tarantobugten.

Byen er helt unik. Gaderne er så smalle, at der i enkelte gader ikke kan køre biler større end en Fiat 100. Den er en organisme af mennesker, dufte og butikker, som tilsammen giver besøgende en meget sanselig oplevelse.

Der er flere gode fiskerestauranter, og fiskerihavnen hvor der sælges fisk på kajen er rigtig sjov at trave rundt i«.

Bogcaféen i Napoli

»Enten elsker man Napoli - eller også hader man den. Den kører på fuld gear med tryk på alle sanser. Byen var tidligere et kulturelt samlingspunkt for hele Middelhavsområdet og mere moderne end byerne nordpå, men efter Italiens samling i 1861, gik det på mange fronter ned ad bakke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men jeg elsker den. Byen har stadig et progressivt kulturliv og mange intellektuelle "lommer". Det får man en fornemmelse af midt i det historiske centrum, på Piazza Bellini, hvor blandt andre musikkonservatoriet holder til.

Her ligger også bogcaféen Caffé Letterario Intra Moenia, som har åbent til midnat. Intra Moenia er desuden et stort forlag. Der er en fantastisk stemning på bogcaféen, hvor byens kulturfolk ofte samles. Caféen er dertil en aktiv medspiller i Napolis kulturliv og står bag gode arrangementer, såsom oplæsninger m.v. På mange måder et overraskende, fredfyldt åndehul i det kaos, som Napoli er«.

Piazza Bellini 70, www.intramoenia.it

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden