0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tag på meditativ vandring på Madeira

En kombineret vandre- og meditationsrejse til Madeira er både aktiv og afstressende.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

afgrund. Vi går på en smal klippehylde med en lodret afgrund til den ene side og til den anden en lodret klippevæg, som græder og oversvømmer vandingskanalen og den smalle sti.

Togrejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Togrejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Luk øjnene. Prøv at visualisere dagens vandretur. Visualiser, at vi nu sidder trygt på et højt plateau med udsigt over havet.

I læ for vinden. Genkald lydene – bølgerne slår mod klipperne, fuglene kvidrer. Genkald duftene – de vilde blomster og den salte luft fra Atlanterhavet. Send en venlig tanke til din krop, som tager dig med på eventyr til nye steder«.

Ordene kommer næsten hviskende og med lange pauser mellem sætningerne fra vores meditationslærer Peter Lykkehus.

Vi sidder 12 mennesker i en rundkreds på et hotel. Med håndfladerne opad prøver jeg at styre mine tanker.

Jeg sender min krop en venlig tanke. Og det er ikke svært at visualisere dagens vandretur på Madeiras blindtarm, Ponta de Sao Lourenco. Ved første øjekast kunne man tro, at man var landet på Færøerne med de stejle, grønne bjergsider, der møder havet med en voldsomhed.

Men med 16-18 grader i skyggen i januar og en sol, der varmer helt ind i sjælen, er stedet Madeira, som deler breddegrad med Marokko.

Den nøgne, vulkanske halvø er et atypisk landskab på det ellers frodige Madeira. Halvøen er præget af størknede lavastrømme i gule og røde nuancer, hvor der ikke desto mindre titter blomster frem i sprækkerne. Havet har taget godt for sig af tuffen og basalten, og flere steder truer de lodrette klippevægge med at give efter for havet.

Udfordrende meditation

Vi er på en rejse med fokus på meditation og vandring kyndigt anført af Kirsten Brandt og med Peter Lykkehus som meditationsunderviser. Dagens vandring over halvøens højderyg har trods enkelte seje trappestier en distance, som kan klares af de fleste. Min iPhone påstår, at jeg går syv kilometer og bestiger 69 etager på dagens vandring.

I løbet af ugen kommer vi til at vandre cirka 60 kilometer – inklusive turene ned til stranden, den lokale café og aftenens jagt efter de bedste og mest charmerende restauranter med friske fisk fra havet.

»Luk øjnene. Tag tre dybe indåndinger.

Sid en stund og væn jer til lydene. Lad tankerne komme – og giv slip på dem uden at vurdere dem. Flyt fokus til fødderne. Slap af i benene. Lårene. Ballerne. Læg opmærksomheden i lænden. Lad afslapningen brede sig op ad ryggen til nakken. Og skuldre. Prøv at slappe af på toppen af hovedet. Panden. Øjnene. Næsen. Munden. Kæben. Slap af i hele ansigtet. Brystet. Og lad det brede sig til hænderne. Prøv at slappe af i hele kroppen«.

Sådan indledes alle vores meditationer. Klokken er 8, og vi mediterer en halv time inden morgenmaden. Man mediterer bedst på en tom – eller i hvert fald ikke fyldt – mave.

Uøvet i meditation har jeg svært ved at følge rejsen rundt i de enkelte dele af min krop. Afslappet bliver jeg dog, og behagelig, monoton meditationsmusik er med til at jage forstyrrende tanker på flugt.

Dagens vandretur er en typisk Madeira-vandring og går langs øens vandingskanaler, levadaer. Kanalerne bringer vand fra øens mere regnfulde midte med næsten 2.000 meter høje bjerge og vildtvoksende skove til sydkystens terrasser med masser af bananpalmer og eksotiske frugter som mango, annona og passionsfrugter.

Madeira har over 1.500 kilometer vandingskanaler, og på en stor del af strækningen er der bygget stie