Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

En såkaldt 'junk' båd sejler i Victoria Harbour mellem Hongkongs to bydele.
Foto: Jacus/iStockPhoto

En såkaldt 'junk' båd sejler i Victoria Harbour mellem Hongkongs to bydele.

Hele Kina
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Få det bedste af både østen og vesten

Hongkong er kontrasternes slaraffenland – fra spejlblanke skyskrabere og grandiose shoppingarkader til nudelbikse, røgelsesskyer og smukke naturområder.

Hele Kina
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et øjeblik føler du dig lillebitte. Omringet af himmelstræbende bygninger, mens et hav af sort- og gråklædte forretningsfolk pibler frem og tilbage mellem hinanden i et lyskryds i Central, Hongkongs businesscentrum. Du er i slow motion, mens Hongkong er fast forward.

Det næste øjeblik tørrer du luftfugtigheden af panden, den krydrede røg fra en jungle af røgelsespinde i det taoistiske tempel svier i øjnene, mens Buddha-figurerne kigger roligt på dig fra toppen af alteret, og stengulvet køler fødderne gennem de asfaltslidte såler.

Hongkong er duften af røgelse og stegt and. Det er Rolls-Roycer og Rolex-ure, gyder med stinkende dragefrugter, billig nudelsuppe og high class businessliv – et unikt sammensurium af øst og vest, som er meget svært ikke at lade sig fascinere af.

Tjek også vores Asien-guides: For eksempel Hanoi, Ko Samui, Krabi eller Bali

Fredag

Kl. 16: Tissepause med vue

På Hongkongs fastland med udkig mod Hongkong Island ligger byens ældste og mest kendte hotel, The Peninsula (halvøen, red.). Hotellet, der blev bygget i 1928, er flere gange kåret som et af verdens bedste og kan bryste sig af at have huset alverdens superstjerner gennem tiden.

Selv om pengepungen måske ikke ligefrem tillader en overnatning i de luksuriøse gemakker (fra 2.000 kroner for en overnatning), bør du alligevel aflægge det historiske hotel en visit – enten for at drikke ’afternoon tea’ i koloniale omgivelser i The Lobby eller for at nyde en cocktail eller et måltid i baren og restauranten Felix.

Felix er ud over sit futuristiske Philip Starck-interiør berømt og berygtet for sine pissoirs, der placeret op ad et panoramavindue tilbyder de tissetrængende en mageløs udsigt over Hongkongs skyline fra intet mindre end 28. etage.

Har du brug for at hvile benene lidt imellem power-shopping og sightseeing, er det generelt muligt at drikke eftermiddagste eller kaffe til en ikke alt for uoverskuelig pris i det fleste af byens fine hotellobbyer. Som oftest udgør de fremragende udkigsposter ud over byen – både nat og dag.

The Peninsula, Salisbury Road, Kowloon.

Kl. 18: Historisk bådtur

Drop undergrundens asen og masen for en stund og tag i stedet den 10 minutter lange bådtur med de berømte Star Ferries fra Tsim Sha Tsui i Kowloon over til Hongkong-øen. Færgerne er et billigt og behageligt alternativ til de ofte overproppede metrotog og giver samtidig et pusterum fra det hektiske byliv. Og så er færgeoverfarten placeret på The National Geographic Travelers hitliste over verdens 50 største rejseoplevelser.

For omkring 2 kroner bliver du ikke alene transporteret over Victoria Harbour, men kan også nyde en helt unik udsigt i begge retninger. Turen giver dig alle tiders indtryk af den geografiske positionering af byens mange opsigtsvækkende bygningsværker.

Færgerne, der har krydset Victoria Harbour siden 1880, transporterede hele 26 millioner mennesker frem og tilbage årligt, før der var noget, der hed vejtunneller og undergrundstog. I dag er der en overvægt af turister blandt passagererne.

Tsim Sha Tsui Star Ferry Terminal.

Kl. 19: Shopping, Part One

Hvis ikke Hongkong-kineserne var så berømte for deres spillelidenskab, kunne man fristes til at kalde shopping for deres nationalsport. Hongkong er med sine mange shoppingcentre, markeder, eksklusive mærkevarer og vilde tilbud et rent mekka for shopaholics, som har rig mulighed for at svinge Visa-kortet døgnet rundt.

Butikken Shanghai Tang i Central vækker shoppelysten gevaldigt til live og har tiltrukket alverdens supermodeller og filmstjerner med sit smagfulde shanghai-decor og lækre varer. Butikken sælger elegant indbundne fotoalbum, puder, T-shirts, porcelæn og traditionelt kinesisk silketøj i moderne fortolkning. Alt sammen pakket ind i fine æsker og silkepapir – helt perfekt til eksklusive gaveindkøb eller selvforkælende luksussouvenirs.

Shanghai Tang, Pedder Street, Central.

Kl. 21: Pagnepiger og ølfyre

Lan Kwai Fung er betegnelsen for et område med en høj koncentration af vestligt orienterede barer og restauranter i midten af Hongkong. Området er især kendt for sit livlige natteliv, hvor masser af britiske ølmaver, backpackere og lokale hipsters fester side om side. En af Lan Kwai Fungs mest populære barer bærer navnet ’1997’ med reference til året for Hongkongs overdragelse til Kina. Her sipper it-piger og hjemmedrenge champagne og cocktails i eksklusive loungemøbler, mens lokale dj’s vender plader.

1997, Lan Kwai Fung 9, Central.

LÆS OGSÅ:

Lørdag

Kl. 11: Te og kylllingetæer

På en liste over absolutte musts i Hongkong ligger et besøg på en dim sum-restaurant helt i toppen. Det er på en gang en mageløs kulinarisk oplevelse og en af de bedste måder at komme tæt på Hongkong-kineserne, der dagligt strømmer ind på byens kæmpestore dim sum-spisesteder i hobetal. Dim sum, som spises ved brunch-tid, kan bedst beskrives som en kinesisk form for tapas og består af et væld af dampede og friterede retter serveret i små bambuskurve.

Tjenere transporterer retterne rundt på restauranterne på små rulleborde, hvorfra du kan udpege dig de mest appetitvækkende af slagsen – for eksempel ’har gau’, små pakker af risdej med rejer og bambusskud indeni, eller – er du mere modig – dampede kyllingetæer. Traditionen tro skylles lækkerierne ned med spandevis af te.

En af de bedste dim sum-restauranter finder du på anden sal i Hongkongs rådhus med en udsigt over Victoria Harbour. Men kom endelig, før maven for alvor begynder at rumle, for du risikerer at skulle trække et nummer og stå i kø.

City Hall, Maxim’s Palace, Edinburgh Place 5, 2. sal, Central.

LÆS OGSÅ:

Kl. 13: Åndelig føde

Hongkong-kineserne bærer Chanel-tasker og Rolex-ure, taler i iPhones og spiller Playstation. Og så tror de på spøgelser. Spøgelserne figurerer i form af deres forfædre, som bringer ulykke over deres efterkommere, hvis ikke de ærer mindet om dem tilstrækkeligt i deres efterliv. Derfor besøger de fleste lokale jævnligt deres afdøde familiemedlemmers gravsted i et af byens mange templer, hvor de ofrer mad og drikke og brænder papirudgaver af mobiltelefoner, manchetknapper og kondisko af til forfædrene.

På grund af pladsmangel bliver stort set alle Hongkong-kinesere brændt, hvorefter deres urne placeres på en gravplads eller på en hylde i et tempel bag et fotografi af den afdøde. Og det er ikke usædvanligt at finde hele kyllinger, dåseøl, slik og lignende for foden af gravstederne. Oplev forfædredyrkelsen på nært hold i et af Hongkongs mest berømte og stemningsfulde templer Man Mo på Hollywood Road i Sheung Wan.

Man Mo Temple, Hollywood Road 124-126, Sheung Wan.

LÆS OGSÅ: Verdens mest besynderlige ritualer

Kl. 15: Grønt åndehul

Midt i Central omringet af højhuse ligger den frodige Hongkong Park, som rummer alt, hvad hjertet begærer, hvis du har brug for en pause fra byens travle forretningsliv. Her kan du tage en slapper på en bænk ved den store kunstigt anlagt sø, der er prydet af både vandfald, springvand, skildpadder og karper. Der er intet naturligt over parken, som kostede i omegnen af 300 millioner at anlægge, men de frodige omgivelser omringet af en skov af højhuse skaber et sært fascinerende og futuristisk parkområde, hvor kakaduer flyver frit omkring.

I parken kan du betragte de mange lokale, der dagligt dyrker kampsporten Tai Chi, eller gå på opdagelse i en jungle af sjældne træer, blomster og fuglearter i en kæmpestor voliere midt i parken. Ofte vil du også støde ind i lokale brudepar, der bruger de idylliske omgivelser som baggrund til deres bryllupsbilleder.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hong Kong Park, Cotton Tree Drive 19, Central.

Kl. 18: Toppen af toppen

The Peak er for Hongkong, hvad Empire State Building er for New York. Men ikke alene er The Peak Hongkong-øens højeste bjerg, det har gennem mange år også været byens dyreste beboelsesområde, hvor rige briter oprindeligt slog sig ned på grund af de mere skånsomme temperaturer i de højere skylag.

Den stejle tur med sporvogn op og ned ad bjerget er en oplevelse i sig selv, ligesom udsigten fra toppen slår benene væk under de fleste. Men hader man horder af turister, souvenirbutikker og overpriser, skal man holde sig langt væk.

Peak Tram Lower Terminus, Garden Road 33, Central.

Kl. 20: Det største lysshow

Den perfekte afslutning på en lang dags sightseeing er en lun aftentur langs havnefronten i Tsim Sha Tsui med udsigt til Centrals skyskrabere, der med hver deres aftenbelysning kæmper om opmærksomhed. Hver aften kl. 20 lyser hele molevitten op i et bombastisk virvar af laserlys, som af Guiness’ Rekordbog er blevet kåret som ’Verdens største permanente lysshow’. Millioner af Hongkong-kinesere samles årligt ved havnefronten, når det stort anlagte nytårsfyrværkeri bliver fyret af, og også i julen byder havnefronten på rigeligt af guf for synssansen, når bygningerne ved havnefronten prydes med spektakulære juledekorationer.

Lysshow, hver aften kl. 20, havnefronten, Tsim Sha Tsui.

Søndag

Kl. 10: Svævetur til Buddha

En af Hongkong nyeste og mest omtalte turistattraktioner hedder Ngong Ping 360 grader og er en kæmpestor svævebane, der fører dig 5,7 kilometer over øen Lantau. Turen er ikke for folk med højdeskræk, for den 25 minutter lange tur giver rigelig tid til at kigge ned undervejs gennem kabinernes glasgulv. Hvis du under turen rent faktisk formår at abstrahere fra, at du befinder dig en hel del meter fra jordens overflade, er det hele oplevelsen værd. Tag en dyb indånding, nyd stilheden og den fantastiske udsigt over den frodige Tung Chung-bugt og det turkisblå hav, der strækker sig i det uendelige.

Ser man gennem fingre med den oplagte turistfælde af spisesteder og souvenirbutikker på destinationsstedet, er belønningen stor, når du når frem. Kun fem minutters gang fra ankomstterminalen, for enden af en meget lang trappe, ligger den kæmpestore bronzestatue Tian Tan Buddha, der med sine 34 meter er af en af verdens største udendørs Buddha-statuer. Bevæger du dig en smule væk fra turistsporet, kan du spise frokost på en gaderestaurant i en lille, nærliggende landsby.

Ngong Ping 360, Tung Chung svævebaneterminal ved Tung Chung Station.

Vild med Asien? Læs også vores guide:

Kl. 15: Storby-kvidder

Hongkong er ikke et sted, du skal besøge, hvis du har det bedst med masser af plads omkring dig. Du vil ofte finde dig selv i en kø eller tætpakket op ad andre turister og lokale i metroen. Og byen kan da også bryste sig af at rumme verdens tættest befolkede område, Mongkok. Her finder du ud over horder af lokale og shoppelystne turister gade op og gade ned af elektronikbutikker og skobutikker, markeder og små nudelrestauranter.

Mongkok er ud over sit livlige butiksliv kendt for sit fine fuglemarked, hvor et utal af smukke sangfugle sælges og luftes i smukke bambusbure af deres stolte ejermænd.

Fuglemarked, Yuen Po Street, Mongkok.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kl. 16: Shopping, Part Two

Et ophold i Hongkong er ikke fuldendt, førend du har sat dine fødder i et af byens overdådige shoppingcentre, der har det med at få danske Fields til at ligne et butikstorv i provinsen. Et af de bedste af slagsen, Pacific Place, finder du i Admiralty. Her kan du nemt tilbringe hele dage med at kigge på elektronik, designertøj, sko eller sportstøj og tage velfortjente spise- eller kaffepauser indimellem på et af de mange spisesteder.

Pacific Place, Quensway 88, Admiralty.

Kl. 17: Happy horses

På Hongkongs berømte travbane i Happy Valley har du rig mulighed for at gnubbe skuldre med et hav af spilleglade lokale, der smider om sig med Hongkong-dollar og drømmer om den store gevinst. Omkring to millioner spillelystne Hongkong-kinesere besøger årligt travbanen. Og selv om du måske ikke hører til dem, der får et kick ud af spil, er det en oplevelse i sig selv at være til stede på den store, grønne baneplads – ikke mindst til aftenløb, hvor lysene fra skyskraberne udgør en helt speciel kulisse.

Happy Valley Racecourse, Sports Road 2, Happy Valley.

Udforsk vores guides: Strande, restauranter, topsights
Sol & strand:Gran Canaria,Sharm el-Sheikh, Cypern, Agadir, Istrien
Storby:Rom, Lissabon, London, Berlin, Firenze, København, Se flere

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden