Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Læsø Fiskeindustri er den største eksportør af jomfruhummere i hele Europa, og Læsøs fiskere står for næsten halvdelen af den samlede fangst i Danmark.
Foto: Pia Britton/Pia Britton

Læsø Fiskeindustri er den største eksportør af jomfruhummere i hele Europa, og Læsøs fiskere står for næsten halvdelen af den samlede fangst i Danmark.

Nordjylland
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Røv, kog og spis på Læsø

Jomfruhummere er med Claus Meyers ord 'en af verdens største kulinariske oplevelser'. Smag på de lækre skalddyr og se, hvad du ellers skal opleve på øen i Kattegat.

Nordjylland
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeg tvivler på, at der findes en videnskabelig forklaring – det skulle da lige være de meget store mængder frisk luft – men der sker altså et eller andet fysisk med ens krop i det øjeblik, man sætter sine fødder på min yndlingsø: Læsø.

Det er, som om musklerne sætter sig lidt, som om vejrtrækningen glider lidt lettere, og som om øjenlågene per automatik bliver lidt tungere ved middagstid.

Sådan har vi altid sagt i familien, og vi får altid vores teori bekræftet, når vi tager nye gæster med hertil. Folk bliver simpelthen imponerede over, hvor meget de slapper af.

Måske er det de lokale, der smitter af på os, der kommer udefra. Selvom der efterhånden er en ganske betragtelig mængde udflugtsmuligheder til turisterne, der øger øens indbyggertal på 1.996 tyvefold i sommermånederne, så går alting nemlig umådeligt langsomt på Læsø.

Det er for eksempel et studie i sig selv at sniglytte lidt til de meget omstændelige og pauserige samtaler, der udspiller sig mellem øboerne på beværtninger, i Brugsen, eller når de passerer hinanden i bil og resolut parkerer, så de blokerer hele vejen. Der er i hvert fald meget langt til den typiske cafésamtale i for eksempel København.

At Læsø Kommune, der er Danmarks mindste, også kan bryste sig af at være den mindst kriminelle, og den, hvor der er mest plads per indbygger (det må være i vintermånederne) spiller nok også en rolle. Førstnævnte rekord skyldes muligvis, at personalet på færgen altid sætter rygtenetværket i gang, når politiet fra fastlandet beslutter sig for at slå et smut forbi.

Om man så vælger bare at sidde helt stille i en klit eller tager på udflugt, er én ting sikkert på Læsø: De langsomme dage er altid utrolig hurtigt gået.

LÆS OGSÅ:

FREDAG PÅ LÆSØ

Kl. 19.30: Mad med stil

Hvis man skynder sig, kan man lige nå båden fra Frederikshavn kl. 16.50. I løbet af den halvanden time, det tager at komme til Vesterø Havn i Læsøs vestlige ende, sker også den transformering, der bringer dig fra fastlandstid og ned i Læsø-tid. Når man er fremme og lige har taget et par dybe indåndinger frisk havluft på kajen, kan man lige hurtigt nå at smide sin bagage på hotelværelset eller i sommerhuset, før man skal være til sin bordreservation på Læsøs fineste spisested, Strandgården.


Godt nok er der kommet nye kokke i køkkenet, siden Helle Brønnum Carlsen her i avisen gav stedet seks kokkehuer, men det er stadig god mad og om ikke andet en fantastisk hyggelig oplevelse at spise i den gamle stråtækte gårds lavloftede stuer. Gårdens historie strækker sig helt tilbage til år 1727, og siden omkring 1926 har der været badepensionat på stedet. Dengang kostede en overnatning fem kroner – i dag koster det noget mere. Strandgården er nemlig også øens bedste bud på et hotel, hvis man ikke har et sommerhus.

Hvor:Strandgaarden Badehotel, Strandvejen 8, Vesterø Havn, 9440 Læsø


Hummersuppe og friske fisk - Se vores guide til Nordjyllands spisesteder

Kl. 21.30: En brun aften

Min kæreste og jeg kan ikke besøge Læsø uden minimum én aften i krostuen på Carlsens Hotel. Magen til brun, traditionel og helt utroligt imødekommende beværtning skal man lede længe efter. Jeg fik for eksempel stukket et stykke lagkage, der var blevet tilovers fra et selskab, i hånden, da jeg var der sidst. Derudover handler en aften her simpelthen om at lytte til de gamle fiskeres meget tørre og meget fåmælte dialog samt en gang imellem at falde i snak med selvsamme, som så pludselig bliver overordentligt snakkesalige – sikkert fordi de har været omkring det hele indtil flere gange med de andre stamgæster.

Om sommeren bør aftenen indledes med at se solnedgangen fra et af bordene udenfor på Havnebakken, hvor havnens mange besøgende sejlere spadserer forbi i hobetal med is i hånd.

Er man her som nu en fredag eller lørdag aften, kan stemningen sagtens gå over i det festlige, og i sommermånederne er diskoteket med det legendariske navn ’Kattegats Perle’ åbent stort set alle ugens aftener.

Hvor:Carlsens Hotel, Havnebakken 8, Vesterø Havn, 9440 Læsø

LØRDAG PÅ LÆSØ

Kl 7: Jomfruer på havnen

Medmindre det blev alt for sent på Carlsens, eller man bare vil nøjes med den mindre autentiske fiskehandleroplevelse, må man tidligt op og på havnen, enten i Vesterø eller Østerby, for at købe Læsøs – og en af verdens – fineste råvarer: jomfruhummer.

Læsø Fiskeindustri er den største eksportør af jomfruhummere i hele Europa, Læsøs fiskere står for næsten halvdelen af den samlede fangst i Danmark, og for besøgende på Læsø er et bid i den let sødmefulde hummer et must.

Selve atmosfæren på havnen med de garvede fiskere er også en skøn oplevelse. De blå, gule og røde kuttere, hvoraf de blå typisk har ikke så få år på bagen, har alle smukt udskårne, gammeldags pigenavne. I løbet af de seneste 50 år er antallet af kuttere blevet væsentligt mindre, men mange af de bortgangne skibe lever videre i kraft af netop deres navneskilte, som hænger side om side oppe på Carlsens Hotel.

Hvor: Vesterø Havn eller Østerby Havn – hold øje med indgående kuttere.

Kl. 10: Nordeuropas delfiner

Man kan eventuelt nå hjem og få et par timer mere på øjet, men ellers kan man bare blive hængende på Vesterø Havn indtil klokken 10, hvor Seadog stævner ud på sælsafari. Der er masser af sæler på de mange sandbanker og stenrev, der historisk har gjort sejlads rundt om Læsø farlig, og det er en sælsom oplevelse at komme tæt på disse elegante skabninger. Når båden nærmer sig revene, tror man først, at sælerne flygter, når de kaster sig i vandet, men det viser sig hurtigt, at de faktisk svømmer mod og ikke væk fra båden. De er nemlig næsten lige så nysgerrige som de mere berømte delfiner, og hvis man er heldig, kommer de inden for få meters afstand af rælingen.

Om aftenen kan sælsafarien forlænges med en fisketur, hvor man blandt andet kan få den overraskende delikate fjæsing på krogen. Alternativt kan du købe et par røgede af slagsen hos fiskehandleren ovre på den anden side af havneindløbet. Det er en nyklassisk Læsø-specialitet.

LÆS OGSÅ:

Kl. 12: Besøg hos Urtemor

Efter safarien går turen østover. Pizza hører måske mere fastlandet til, men der venter en overraskelse hos Nem Mad i øens ’hovedstad’ og centrum, Byrum. Prøv for eksempel en Bløden Hale – alle pizzaerne er opkaldt efter lokale stednavne – for en forsmag på aftenens festmåltid. Nem Mad, som er et af flere nye turist-mindede tiltag på øen, er også noget så overraskende som en vinbar, hvis man skulle smægte efter lidt godt til ganen.

Derefter hopper man endnu en gang på den gratis bus østover, og så skal man bare bede om at komme af der, hvor bussen drejer til venstre mod Østerby. Her ligger Urteriet, et urteparadis drevet af Pia Bischoff, som vi ikke kalder andet end ’Urtemor’. Køb en dusk dild – de har en særlig afart på Læsø – til at koge jomfruhummerne med og spørg også efter græsk basilikum, som får almindelig basilikum til at blegne.

Du skal i øvrigt ikke tænke på penge til busbilletten – det er nemlig gratis i den lille kommune. Det skyldes primært, at det ikke kan betale sig med billetadministration af den enkelte rute, der er, men derfor kunne man da godt håbe, at politikerne i København ville indføre noget lignende.

Hvor: Urteriet, Østerbyvejen 67, 9940 Læsø
Hvor:Nem Mad, Byrum Hovedgade 62, 9440 Læsø

Kl. 15: Slap af

Nu er den halve weekend gået med at rende rundt og opleve, og det er nu tid til at gøre det, som Læsø egner sig allerbedst til: At slappe af. Tag en lur – du har sikkert lyst til det, sid i en sofa og læs en bog, gå en langsom tur ned til stranden og tilbage igen, sæt dig på terrassen og lyt til stilheden.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For dem, der ikke kan eller vil sidde stille, kan en cykel- eller gåtur ud til Læsø Bryghus anbefales. Bare følg Strandvejen, som Strandgården også ligger på, eller, endnu bedre, gå langs stranden og gå op efter en god halv time. I bryghuset kan I proviantere drikkevarer til det nært forestående måltid.

Hvor:Læsø Bryghus, Bogøgårdvej 9, 9940 Læsø

LÆS OGSÅ:

Kl. 18: Røv, kog og spis

Og så er det tid til de sagnomspundne jomfruhummere, som kokken Claus Meyer altså vel at mærke har fortalt mig er "en af verdens største kulinariske oplevelser."

Først skal de "røvves", som man siger i Nordjylland, hvilket er lidt i modstrid med fakta, da det faktisk er hovedet, man vrider af – dog så man får tarmen med ud. Og så skal de tilberedes. For læsøboerne er der ingen anden vej end simpel kogning, eventuelt med førnævnte dild og lidt sukker, og vil man gøre det helt autentisk, skal de koges i saltvand. Og så skal man ellers bare have en skive franskbrød, lidt mayonnaise og salt og peber. Man får dog endnu mere ud af de små lyserøde lækkerbiskner, hvis man piller skallen af dem i rå tilstand og steger dem to minutter i hvidløgssmør på panden. Kogt eller stegt: Nyd dem.

Og er den danske sommer over os, er det bare med at blive siddende på terrassen med øl og hvidvin i hånd, mens mørket falder på. Ren nydelse.

SØNDAG PÅ LÆSØ

Kl. 11: Læsøs salt

Om søndagen skal man sove længe og nyde morgensolen, men op ad formiddagen er det på sin plads med lidt sightseeing – især fordi det er til øens turistjuvel: saltsyderiet.

Saltudvinding er en uomgængelig del af Læsøs historie – og var faktisk lige ved at kvæle øen i det 17. århundrede, fordi saltsyderne fik hugget alle øens træer om til brænde. Efter tre århundreders pause er saltsyderiet dog nu tilbage i en bæredygtig og yderst turistvenlig udgave.

Ved saltsyderhytten kan man således se og få fortalt, hvordan saltsyderiet gik for sig. Man kan selv prøve at syde i det små, man kan gå en tur ud på Rønnerne, som er et fredet og særegent stykke dansk natur – eller man kan spise en pandekage, og man kan, selvfølgelig, købe lidt Læsø-salt med hjem til sit eget køkken.

Det er efter sigende det dyreste salt i verden, og kokke elsker det. Det gør vi også – om ikke andet, så fordi de små fine poser minder os om Læsø.

Hvor: Læsø Saltsyderi, Hornfiskrønvej 3, 9440 Læsø

Kl. 13: Spegeri og spa

Saltsyderhytten er så stor en succes, at folkene bag har fået blod på tanden. Først åbnede de Spegeriet inde i Byrum, hvor jeg til enhver tid vil anbefale folk at spise frokost. Fokus er på lokale råvarer – især spegepølser og charcuteri fra den legendariske Slagter Juul – men der har også sneget sig oste fra resten af Danmark ind på menuen i det gamle nedlagte mejeri.

Når maven er fuld, går turen vestpå igen. Weekenden på Læsø skal nemlig afsluttes med maner i saltsydernes nyeste tiltag: Læsø Kur.

LÆS OGSÅ:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I en smuk, gammel nedlagt kirke i Vesterø Havn er der indrettet et smagfuldt spasted med den såkaldte restlage fra sydningen som omdrejningspunkt. Lagen, der indeholder helt op til 30 procent salt samt en masse mineraler, er dokumenteret god for din hud, og så er selve stedet simpelthen fantastisk. Det er også den første kirke i Danmark, som på denne måde er blevet omdannet til et andet formål. Sagt lidt prosaisk er det ikke længere Gud, men kroppen, der er i fokus.

Indgangsprisen inkluderer fri frugt og frisk juice, og skal du gå hele vejen, skal du næsten have en ’urtemassage’, en ’saltpeeling’ eller en helt tredje behandling.

Her under den gamle kirkehvælving kan man sagtens bruge resten af eftermiddagen, før man henter sin bagage og snupper weekendens sidste båd til fastlandet kl. 18.40.

Hvor:Spegeriet, Byrum Hovedgade 85, 9440 Læsø
Hvor:Læsø Kur & Helse, Vesterø Havnegade 28, 9940 Læsø


Udforsk vores guides: Restauranter, seværdigheder, caféer og barer
Storby:Rom, København, Berlin, Århus, New York, Firenze, Se flere
Sol & strand:Gran Canaria,Costa Brava, Cypern, Mallorca, Istrien

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Vi holder sommerferie men...
    Vi holder sommerferie men...

    Henter…
  • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

    Henter…

    Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

  • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

    Henter…

    Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden