Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Idyllisk. Apella-stranden på Karpathos er eftersigende en af Europas smukkeste.
Foto: mbbirdy/istockphoto.com

Idyllisk. Apella-stranden på Karpathos er eftersigende en af Europas smukkeste.

Grækenland
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er de græske øer, som eksperterne elsker

Tre danskere, der har tabt deres hjerter til Grækenlands smukke øer, løfter sløret for deres yndlingssteder.

Grækenland
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gamle Stavros, der styrer taxaen med sikker hånd, ved lige, hvor man får øens bedste græske salat.

Og med et køligt og overraskende sublimt glas græsk hvidvin til og det klare blå vand som skvulpende lydtæppe, er der ikke noget at sige til, at Grækenland stadig trækker danske turister til i store tal.

LÆS OGSÅ

Økonomisk krise eller ej. Klasse fornægter sig ikke. Og sommerferie i Grækenland er stadig en fantastisk oplevelse. Som Ida K. Ferdinand, forfatter til en del guidebøger om Grækenland og de græske øer, siger:

»Det fantastiske ved Grækenland har noget med grækerne og deres mentalitet at gøre. De er venlige, men ikke påtrængende. De kommer dig i møde, men uden at overfuse dig. De er selfmade, der er ingen statsmagt. Derfor forholder de sig til venskaber, slægt og deres landsby«.

Turengårtil.dk har fået tre kendere af det græske øhav, heriblandt Ida K. Ferdinand, til at komme med deres egne bud på, hvor turen bør gå til i det græske øhav i år.

Hanna Lassen, bidragyder til guidebogen Vide Verden Athen. Har boet i Grækenland i 45 år

Égina - Øliv i Athens baghave

»Folk der siger, at der ikke ligger noget spændende og seværdigt nær Athen, tager fejl. Det gør der altså. Égina ligger kun halvanden time fra byen. Hovedbyen på øen er Grækenlands første hovedstad. Det er en lille fredet havneby med små lave huse og fiskerbåde i havnen. Øen har mange, fine små badestrande. Lej en bil og kør ud i landet, stop og hop i vandet. Det er fantastisk lækkert.

En anden udflugtsmulighed er at køre op til Afaia-templet. Det er fra 500 f.Kr., og ligger som alle andre templer utroligt smukt. Der er en lille fin café, smukke pinjetræer og udsigt over Den Saroniske Bugt. Du kan komme til Égina fra Athen med hurtigbåd. Det tager kun en halv time, men du kan ikke komme udenfor på dækket undervejs og bliver rystet helt igennem, så tag hellere færgen. Den tager 1 time og 15 minutter.«

Nisyros - vulkanø med fascinerende bjergbyer

»Nisyros er en vulkanø med en aktiv vulkan, der i øjeblikket hviler. Øen er et bjerg midt i havet, hvor alt er lava. Her kan du blandt andet besøge to fantastiske bjergbyer. Den ene, Emporiós, har mange ruiner - blandt andet fordi folk derfra er udvandret til Australien og New Zealand, hvorfra det er sværere at komme tilbage.

Den anden, Nikiá, er bedre vedligeholdt - nok fordi man udvandrede til Amerika derfra. Her ligger en lille taverna på torvet, hvor de laver verdens bedste moussaka. Begge byer er meget fascinerende og ligger ved kraterranden af vulkanen.

Hvis du har lyst kan du komme ned i krateret. Her lugter stærkt af svovl og du skal ikke gå i bare tæer for nogle steder er det meget varmt. Lej en bil og besøg de to byer. Så oplever du et Grækenland, der er fascinerende og anderledes. Uden alt for meget turistfernis.

Hovedbyen hedder Mandraki. Her er mange fine tavernaer og caféer. Strandene på Nisyros er også meget fine. De er sorte på grund af lavasten, men det er det dejligste rene vand. Du kan komme til Nisyros fra Rhodos og Kos med båd. Der går også en færge fra Athen. Men den tager op til 15 timer«.

Karpathos - fantastiske, øde strande

»Karpathos er også en af de øer, hvorfra folk er udvandret til Amerika, og senere er kommet tilbage. Det gør, at du indimellem møder huse med en byggestil, der er lidt 'amerikansk'. Også her skal du leje en bil. Generelt skal man ikke være bange for at leje bil i Grækenland. Du skal bare køre forsigtigt. Karpathos har fantastiske strande. Hvis du tjekker øen på Google Earth, er de tydelige at se. Fine, hvide sandstrande uden mennesker.

På den øverste del af øen ligger en lille ø i forlængelse af Karpathos. Det er et naturreservat, hvor du kan opleve sæler og skildpadder. Du kan komme dertil med båd fra hovedbyen. Det er en flot sejltur. Du kan flyve direkte til Karpathos fra Athen. Der er også direkte charterfly fra Danmark til øen«.

Rikke Koks Andreassen, kommunikationschef hos Apollo, der engang kun havde Grækenlands-rejser

Naxos - For danskere, der elsker øferie

»Øen er en del af Kykladerne, som i mine øjne er et af de smukkeste steder i Grækenland. Hvis du ser reklamebilleder eller postkort fra Grækenland, er de som regel fra den øgruppe. Jeg holder meget af Naxos. Blandt andet fordi jeg - ligesom mange andre danskere - er præget af at vokse op i et land med mange øer. Jeg har familie på Fejø, og har ofte holdt ferie på øer som Læsø og Anholt. Så øferie betyder meget for mig.

På Naxos er der smukt, der er afslappet, og du kan komme helt ned i gear. Strandene har hvidt sand, enkelte steder er der klitter ligesom i Vestjylland, og du oplever ikke, at de store resorts har slået sig ned her. Det er fortrinsvis små familiedrevede steder, der præger øen«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kreta - Grækenlands bedste madø?

»Jeg er et frygteligt madøre. Jeg elsker mad. Og maden er god på Kreta. De har mange fantastiske råvarer. Tomater, oliven, olivenolie, timianhonning og fantastiske hvidvine. Lej en bil og kør ud på øen. Drop så air condition, rul vinduerne ned og snus ind. Så får du alle krydderurterne i næsen. Oregano, timian, rosmarin. De står i vejkanten og dufter stærkt og rent«.

Kalymnos - paradis for friluftsfolk

»En af de rigtigt bjergrige øer, hvor der i øvrigt ikke er alt for mange turister. Kalymnos har ingen lufthavn, så man tager dertil fra Kos. Der er vild og smuk natur. Det er blandt andet et klatreparadis. Og du kan komme på grottevandringer og rapelle ned til bjergkrystaller og stalagmitter. Og det er jo ikke umiddelbart aktiviteter man tænker på i forbindelse med strandferie i det græske øhav. Jeg synes, det er sjovt at rykke sig lidt, når man er på ferie. For eksempel ved at prøve sådan noget her. Det er sjovt at overvinde sine egne grænser«.

Ida F. Ferdinand, forfatter til flere af Turen Går Til-bøgerne om de græske øer:

Chíos – Middelalderbyer og magisk, sort strand

»Det er en relativt stor ø, der ligger nord for Samos. Chíos har altid været en meget rig og selvstændig ø, hvor mange af de græske skibsredere i begyndelsen har haft deres tilknytning. På sydsiden af øen ligger der en del gamle middelalderlandsbyer. Pirgí og Mesta eksempelvis. Her er alle huse dekoreret med tern. En udsmykning, der er bevaret siden middelalderen. Det er meget flot og sjovt at opleve. Så lej en bil og kør rundt. Eller tag en bus. Der er relativt gode busforbindelser.

Sydpå skal du også opleve stranden Mávra Vólia. Den er virkelig, virkelig udsøgt med store, sorte sten Og de bliver varme. At ligge på dem er nærmest som at få massage. Det er store vulkanske sten, der er blevet slebet helt runde. Der bliver hurtigt dybt, så det er et godt sted at snorkle. Du kan flyve til Athen. Og tage båd derfra. Eller komme dertil fra Lesbos eller Samos«.

Ikaría - Smukt, smukt, smukt

»Ikaría er en meget smuk ø. Her er vild natur og kuperet terræn. Der er både pinjeskove og nøgne områder med mange stier rundt omkring. Der er ikke mange, der bor her. Ikaría er en lille ø, der har været afskået fra omverdenen. Det har været en fangeø. Både under krigen, men også under diktaturet. Når du besøger Ikaría i dag kan du komme til at opleve Grækenland som det var, da man først lærte det at kende i 1980’erne. Den dér hippie-style, stemningen, den findes stadig på Ikaría.

Lej en bil og kør ned til strandene syd på øen. Her finder du strande som på Seychellerne. Det går stejlt ned fra klipperne til stranden. Her hopper folk i vandet fra 5 til 10 meter oppe. Det er populært blandt de unge grækere. Du kan flyve til øen, men vær ude i god tid. Eller du kan tage en båd fra Samos«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Patmos - Den religiøse ø

»Meget, meget smuk. Patmos har vand over det hele. Små bugter, der breder sig ud som edderkoppeben. Øen er lille og alt er nærmest i gåafstand. Patmos er berømt for sin historie om Johannes Døberen. Midt på øen ligger klosterbyen Chora, hvor Johannesklostret ligger. Det siges, at det var her, at Johannes modtog sine syner og nedskrev Johannes' Åbenbaring. Der kommer mange hertil på grund af den helligdom.

Hovedbyen Skala er virkelig blevet shinet op de seneste par år. Spis skønne pandekager og kig rundt i guldsmedeforretningerne. Du kan blandt andet sejle til Patmos fra Samos og Ikaría«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden