Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
OUZO. Kos er andet end bare en evig fest. Der er mange hyggelige og meget græske steder på øen. FOTO: Kåre Welinder

OUZO. Kos er andet end bare en evig fest. Der er mange hyggelige og meget græske steder på øen. FOTO: Kåre Welinder

Grækenland
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kamaki-drengen vender tilbage til et forandret Kos

Kos hænger fast i sit renommé som party-ø, men det vil den græske regering ændre på. Og det virker.

Grækenland
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det græske ord ’kamaki’ betyder noget i retning af ’harpunere’. At kaste, ramme og hive ind.

Det var også det, jeg selv gjorde, da jeg for 14 år siden arbejdede på Kos som kamaki og via samtale, charme og en gratis drink skulle lokke turister ind på beværtninger på øens berømt-berygtede festgade, Bar Street.

Selv om det ikke gik godt med den sidste del af kamaki-treenigheden, fik jeg et indblik i det vilde liv omkring Bar Street, hvor en cocktail af lige dele unge mennesker, sol og sprut siden dengang har fungeret som generator i opbygningen af Kos’ ry som party-ø for især hollændere og skandinaver.

LÆS OGSÅ

Faktisk har jeg ikke siden haft lyst til at rejse tilbage til Kos, men når jeg i 2013 sidder på min tidligere arbejdsplads, Camel Bar, undrer jeg mig over, hvorfor jeg dengang ikke udforskede øen. Når nu Kos giver sine besøgende en varieret pakke med attraktioner.

Og jo, der bliver stadig festet under de storblomstrende bougainvillea i Bar Street, men i dag kan jeg se, at jeg selv har begået fejlen at dømme Kos ud fra partyrygtet.

Og det er præcis det, øen i dag kæmper med at få rettet op på, til trods for at Kos har masser at byde på inden for kultur, gastronomi og logi i alle prisklasser.

Tiderne skifter
For har man lyst til at slappe af på en solseng med fritter, øl og is på et lukket og luksuriøst All Inclusive-ressort, så kan man det. Vil man dyrke solen på en øde strand med kun få turister, kan man det. Og vil man vide mere om håndværket bag øens olivenolier og timianhonning, tilbydes der ekskursioner til det.

Kos har bjerge og dale, vinmarker og olivenlunde, øde landsbyer, fantastiske udsigter og turistede souvenirgader, ligesom veje og byer er bygget op omkring øens mere end 25 arkæologiske udgravninger, der med let hånd er strøet ud over hele Kos.

Den frodige og frugtbare ø er blandt andet hjemsted for myten om Apollons søn Asklepios og lægekundskabens fader, Hippocrates, og begge indgår de som en vigtig del af den mytologi, der indhyller hele Grækenland.

»Det er jo ikke, fordi vi vil forhindre folk i at drikke øl eller holde fest. Vi synes bare selv, vores ø har så meget mere at tilbyde«, siger Constantinos Karanasios, der som indfødt under navnet Costas, uddannet guide fra Grækenlands turistministerium og ikonmaler har oplevet øens udvikling tæt på.

»Vi ved godt, at Kos har et dårligt ry i Skandinavien, men vi føler selv, at tiderne stille og roligt er ved at skifte. Folk fester stadig, men det begrænser sig til Bar Street, og vi kan mærke, at flere turister kommer ud fra deres ressort for at deltage på ture til øens mange attraktioner«, forklarer Costas.

Mystiske vinblade
Man kan sige, hvad man vil, om de store femstjernede ressorts, der med hundredvis af værelser og et orgie af svømmebassiner, restauranter, buffeter og barer bevirker, at turisterne faktisk ikke behøver at opleve det virkelige Grækenland.

Et faktum er bare, at de er med til at sende flere gæster til Kos, og kunsten for Kos er så at lokke gæsterne ud af disse strandmastodonter.

Balancen mellem kvalitet og kvantitet har hidtil – i skøn forening med det ikke at skulle røre sig på sin ferie – tippet til mængdernes fordel, men dette ændrer sig gradvis, i takt med at flere turister vælger at forlade de store hoteller i dagtimerne for at opleve øens mange seværdigheder.

Costas forklarer, at 2013 foreløbig er det år, han har oplevet flest deltagere på de mange guidede rundture og kulturelle oplevelser. For kommer de først ud, oplever de det virkelige Kos.

»Oplevelsen af Kos afhænger også af de guider, der er til rådighed. Giver de de rette anvisninger, og sørger de for at finde de rigtige tavernaer, så bliver de fleste overrasket over vores lokale mad. Sætter vi gæsterne ind i en historisk og kulturel kontekst frem for måske kun at læse op af de opstillede plancher og infotavler, får folk et helt andet billede af Kos«, siger Costas.

Og forklarer grinende, hvordan han har oplevet, at turister smider den medbragte sandwich fra hotellet væk, når først de finder ud af, at de mystiske vinblade med ris eller eddikemarinerede blæksprutter faktisk smager rigtig godt.

Nye hoteller og løberuter
Det er ikke et tilfælde, at gæsterne i 2013 oplever et forandret Kos.

Den græske regering har gjort meget for at forbedre forholdene for de 10.000-15.000 danskere, der hvert år besøger Kos. Over de seneste fem år er mange slidte hoteller revet ned, da man mente, de tiltrak et forkert klientel.

Samtidig er der bygget nye hoteller, cykelstier, løberuter og iværksat en generel forskønnelse af området for at vende tilbage til tiden omkring de glade 70’ere og 80’ere, hvor Kos var et vigtigt rejsemål for natur- og kulturelskende, solglade turister.

En anden væsentlig forskel på Kos og andre charterdestinationer er, at Kos ikke lefler for andre nationaliteter ved eksempelvis at have britiske pubs, tyske schnitzel-stuber eller restauranter med kartofler og brun sovs.

Der findes én pub i Kos By – og den ligger endda uden for byens centrale del – og ellers må gæster finde sig i det græske køkken, som ofte er tilsat et ordentligt skud gæstfrihed samt en ouzo til at skylle de mange indtryk ned med.

Vinden i cypresserne
For at udsigten fra Kos’ mest besøgte attraktion skal blive endnu vildere, bliver vi anbefalet ikke at kigge ned, før vi når toppen af det antikke tempel, Asklepion.

Fra indgangen går turen venstre om det enorme kompleks for at bestige tempelbjerget i skyggen af svajende cypresser, og øverst åbenbarer sig et syn for guder.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Asklepion blev bygget til ære for lægeguden i den græske mytologi, Asklepieus, og fungerede som følge af stedets lave luftfugtighed og svalende vinde som sanatorium, indtil et jordskælv lagde stedet i ruiner.

Stående allerøverst forstår man, hvorfor forbipasserende søfolk i oldtiden imponeredes over templet på bjerget og derved den magt, der måtte udgå fra Kos og Asklepion. Og i dag er stedet perfekt til at nyde et 180-graders vue over det nordlige Kos, Tyrkiet og de omkringliggende øer til lyden af ingenting og sporadiske klik fra turisternes kameraer.

Men det er ikke bare Asklepion, der giver muligheden for at indsnuse historien. Kos By inviterer på eventyr i de små gyder og på pladser, der særligt findes omkring Castle of the Knights ved havnen og Hippocrates’ træ.

Cafébordene under de dybgrønne figentræer er perfekte til peoplewatching, ligesom man kan beundre arkitekturen, idet byggestilen er under stærk indflydelse fra italienske arkitekter, der rykkede ind og satte deres præg på Kos efter Ottomanerrigets fald i 1912.

Mange paradispletter

67 olivensorter skyder op overalt på Kos, og med fire olivenmøller er det spændende at få indsigt i øens produktion af olivenolie.

Også biavlere med smagfuld timianhonning er et besøg værd, og en kulinarisk udflugt kan let kombineres med et strandbesøg, hvor særligt den vestlige og tørrere del af Kos svælger i gode strande.

Langs vejen fra Antimachia til Kefalos fører små stikveje væk fra hovedvejen og ned til hyggelige paradispletter ved vandet, men man bør unde sig selv at nå hele vejen til Kefalos.

Her er både mulighed for at låne en solseng fra en af de charmerende og ikke anmasende strandrestauranter og for blot at bruge den store sandstrand, helt fri for kommercielle tiltag. Vandet ved Kefalos er køligere end ved resten af Kos’ strande, fordi havet er dybere, men man lægger ikke mærke til det, når solen bager.

Hyggelige tavernaer flankerer stranden i Kefalos. Maden og hyggen dominerer, og mønstrer man til frokost på Restaurant Captain John, får man et veltillavet måltid med følgeskab af en stille havbrise, der smyger sig om frokostbordet få meter fra vandkanten.

Efter maden kan man fortrække til en kold øl i en stol på en lille terrasse endnu tættere på havet og synke hen i den meditative ro, man altid opnår ved at stirre på bølger på vej ind, eller man kan lege fritidslivredder for de legende børn i vandkanten og håbe på, at forældrene holder rigtig godt øje med dem. Få meter ude bliver vandet så dybt, at Rejsers udsendte med sine 192 cm ikke kunne nå bunden.

Jeg blev aldrig en succes som kamaki og blev enig med ejeren af Camel Bar om at ophæve samarbejdet efter bare en halv dag. Den eneste, der ikke afviste mig blankt, var en dansker.

Han købte ikke en drink, men lod mig til gengæld bo hos ham i en stor lejlighed sammen med andre unge skandinaver fra Bar Street-miljøet. Her boede jeg i 14 dage. Så rejste jeg hjem efter at have arbejdet som kamaki og tjener fire forskellige steder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Oplevelsen dengang i 1999 prægede mit syn på Kos i 14 år, og det holder også stik, da jeg denne gang vender tilbage til Bar Street. Men selv om gensynet er underholdende, priser jeg mig lykkelig over kun at skulle opleve gaden og dens særegne kultur én enkelt aften.

Denne gang sætter jeg pris på den store Kos-pakke.

Turengårtil.dk var inviteret af Apollo Rejser

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden