0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Stine Daugaard
Foto: Stine Daugaard

RO. Der er ikke mange mennesker på stranden i den nordvestlige by Puerto de las Nieves - men udsigten er formidabel.

Gran Canaria
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udforsk den ukendte side af danskerne yndlings-ferieø

De fleste turister holder sig på sydsiden af Gran Canaria. Men mod nord venter en mere autentisk del af øen.

Gran Canaria
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

For de fleste er Gran Canaria lig med skønne strande og utallige soltimer her i vinterhalvåret, hvor vore egne breddegrader er domineret af korte dage, uendelige regnbyger og et termometer, som ikke kravler meget op over frysepunktet.

Solskinnet er sikrest på den sydlige del af øen, så her findes også størstedelen af hoteller og andre turistfaciliteter. Den nordlige del af Gran Canaria har derimod aldrig helt slået igennem hos turisterne. Manglen på brede hvide strande og et lidt mere drilsk klima takket være bjergene, der deler øen, har sikret en favorisering af områderne mod syd.

LÆS OGSÅ

Men bliver man træt af, at hvert andet skilt står på skandinavisk, og at velkendte gloser klinger i gaderne, og ønsker man at se andet og mere end sol og strand, kan en tur mod nord varmt anbefales. Om ikke andet, så på en enkelt dags udflugt.

Her har de lokale holdt til lige siden, urbefolkningen guancherne dominerede øen. Det er relativt nemt at komme fra syd til nord. Vejene er gode (og finansieret af EU), og foretrækker man at bevæge sig hurtigt og effektivt, er der gode motorveje det meste af vejen. Men det kan varmt anbefales at tage afstikkere og nyde de små, hyggelige veje, hvor tempoet er mere ferievenligt.

Så godt som cubansk rom
Sæt kursen mod Arucas, der ligger smukt omgivet af frodige, grønne bananplantager. Bananpalmerne er af en særlig kinesisk art, som giver gode, små bananer, men fordi de uheldigvis størrelsesmæssigt ikke helt kan leve op til EU’s krav og forordninger, må de lokale nøjes med at nyde godt af dem selv og eksportere dem til fastlandet.

En del af dem bliver desuden forvandlet til den lokale bananlikør, som netop bliver produceret på destilleriet i Arucas sammen med den lokale rom, Arehucas.

Destilleriet blev grundlagt i 1884 og producerer i dag over 3,5 millioner liter rom på årsbasis. Noget af det bliver lagret på imponerende tønder, som kan opleves under et besøg på fabrikken.

Der er åbent dagligt mellem klokken 9 og 14. Her kan man desuden bliver klogere på produktionen og underholde sig med at spotte de tønder, som er signeret af kendisser som Julio Iglesias, Placido Domingo og medlemmer af den spanske kongefamilie.

Romproduktionen opstod efter, nogle lokale havde været på Cuba, hvor de lærte teknikkerne. De kom siden tilbage og startede en produktion, og det siges, at den lokale rom er lige som god som den på Cuba.

LÆS ARTIKEL

I dag bliver sukkerrørene til romproduktionen importeret fra fastlandet, men tidligere var Gran Canaria faktisk storproducent af sukker og forsynede det meste af Europa med det hvide guld. Men siden blev den lukrative handel udkonkurreret af billigt sukker fra USA, og de lokale bønder måtte finder andre afgrøder til markerne.

Gotisk kirke med nutidigt touch
Inden man beruser sig i oplevelserne på Arucas, kan det også anbefales at lægge vejen forbi byens imponerende kirke. Vurderer man ud fra den gotiske byggestil, er det nemt at antage, at den har adskillige hundrede år på bagen, men faktisk blev byggeriet først startet i 1909. derefter varede det helt til 1977, før kirken med det 60 meter høje tårn stod færdig.

Ud over det imponerende ydre, har kirken desuden nogle utroligt smukke mosaikvinduer, som bedst opleves indefra.

Læg også vejen forbi Jardin de la Marquesa, som ligger lidt udenfor byen. Den spændende botaniske have blev skabt af Don Ramón Madam y Uriondo, som var den første markis af Arucas. Nogle af planterne bragte han selv til haven, mens andre var gaver fra gæster, som kom så langvejs fra som Sydamerika.

Ud over de mange spændende træer og planter, er haven også et godt sted at opleve, hvordan eksotiske frugter som banan, papaja og avocado vokser.

Oplev oprindelige hulemalerier
Fortsæt videre mod nord og siden mod vest langs kysten ad veje, der er kantet af tætte bananplantager, hvor vinden får bladene til at rasle blidt. Læg mærke til de imponerende bro- og tunnelkonstruktioner, der har gjort det muligt at etablere en infrastruktur i de ellers uvejsomme omgivelser. Nyd også synet af de små pastelfarvede huse, der ligger side om side langs kysten.

I øens nordvestlige hjørne ligger byen Gáldar fordelt over en bjergskråning, hvor husene mest af alt ligner et par store håndfulde legoklodser, der er efterladt af et barn. Byens største attraktion er El Museo y Parque Arqueológico Cueva Pintada, som er bygget rundt om en række huler, hvor man i 1873 fandt en række smukke, farverige Guanche-malerier.

Museet er bygget rundt om hulerne, som i dag er blevet overdækket for bedst muligt at bevare de interessante geometriske malerier.

Læg også vejen forbi byens torv ved rådhuset, hvor et enormt drageblodstræ troner. Træet menes at være plantet i 1718 og er dermed blandt de ældste af sin slags på De Kanariske Øer.

Annonce

Afslappet stemning i fiskerlandsby

Helt ude ved vestkysten ligger den hyggelige lille fiskerby Puerto de Las Nieves. I de seneste år har den fået et gedigent boost takket være hurtigfærgerne til Tenerife, der sejler herfra, men fortiden som afslappet lille landsby fornægter sig ikke.

Tempoet er roligt, de lokale hænger ud i gaderne og drikker kaffe på de små, hyggelige cafeer, og stemningen er en helt anden end i de velkendte turistbyer mod syd.

Ved havnepromenaden findes en lille strand, og selv om den byder på sten frem for sand, har det ikke afholdt et par friske folk fra at suge decembersolens stråler til sig.

Rundt om den lille landsby knejser store stejle klippeskrænter helt ned til vandet og indrammer byen som et dramatisk baggrundsbillede, mens de store bølger giver en tydelig fornemmelse af Atlanterhavets kræfter.

Her får man nemt et par timer til at gå med bare at nyde solen, havet og den helt specielle stemning.

Turengårtil.dk var inviteret til Gran Canaria af Spies.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…