Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Se! Mark Enevoldsen viser Mads Raastrup Søndergaard rundt på sit praktiksted.
Foto: Simon Fals

Se! Mark Enevoldsen viser Mads Raastrup Søndergaard rundt på sit praktiksted.

Ungdomsuddannelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mødet mellem to ungdomsuddannelser: Matematik kan være andet end formler

En gymnasieeleven fik oplevet en anden hverdag på Syddansk Erhvervsskole

Ungdomsuddannelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som knægt tog Mark Enevoldsens far ham indimellem med på Lindøværftet.

Her fulgte han i hælene på sin far, der som klejnsmed var med til at bygge containerskibe.

I dag er værftet lukket, og Mark Enevoldsen er fyldt 23 år. Alligevel følger han stadig på sin vis i hælene på sin far.

Hans T-shirt blafrer let, mens han med en rolig bevægelse kører et firkantet stykke metal op og ned langs en roterende, pibende kost på den tunge jernmaskine. Lynhurtigt er metallet i hans hånd spejlskinnende, og han slukker maskinen.

»Man har ikke lyst til at ende sådan der«, smiler Mark Enevoldsen og peger op på et skilt, hvor billedet af en blodig, maltrakteret finger skal jage respekten for det kraftige værktøj ind i de unge smede.

Minder lidt om sløjd Dem er Mark Enevoldsen en af, hvilket hans mørkeblå kanvasbukser og kraftige jakke med praktikstedets logo, Dansk Stålmontage, afslører. Det samme kan man ikke sige om den unge mand ved siden af ham i læderjakke og jeans.

Mads Raastrup Søndergaard nikker alvorligt, mens hans øjne undersøger den blanke metalgenstand i Mark Enevoldsens hænder. Han tøver et øjeblik.

»Kan man sige, at det minder lidt om sløjd?«, prøver han så, og Mark Enevoldsen nikker.

Anderledes hverdag
Den 18-årige gymnasieelev fra Sct. Knuds Gymnasium kigger sig omkring imellem jernrør, ambolte og metalplader, der tårner sig op omkring ham.

De vidner om en meget anderledes hverdag end hans egen, der som regel foregår foran en tavle.

De to unge odenseaneres hverdage er vidt forskellige, og derfor har Politiken valgt at sætte dem stævne på Syddansk Erhvervsskoles smedeafdeling, hvor Mark Enevoldsen går i 2. h i uddannelsen til rustfri klejnsmed.

Her lærer han at lave ting ud af finere, rustfri stålmaterialer, ligesom det skinnende askebæger han netop er ved at polere færdigt.

Men også brandtrapper, stiger, foderhuse og rør kan han bukke, klippe, fræse, valse og svejse ud af stålet.

Øje for detaljen
Mads Raastrup Søndergaard havde forventet gnister og brag i sådan et smedeværksted. Og skidt. Men for rustfrie klejnsmede er gnister sjældne, ligesom mange maskiner er lydløse, lærer vi.

Bortset fra sprøde stålspåner hist og her er der overraskende rent.

»Man har mere øje for detaljerne som rustfri klejnsmed, og det er nok det, jeg godt kan lide«, siger han og tilføjer med et skævt smil.

»Og så bliver man heller ikke så beskidt. Det synes jeg bedre om, end når det sviner«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Styr på matematikken
Mads Raastrup Søndergaard og Mark Enevoldsen har bevæget sig ned til et stort skrummel af en maskine.

Mark Enevoldsen plotter en række tal ind på en skærm, der fortæller noget om, hvilken vinkel stålet skal bøjes i.

Man er nødt til at have sine beregninger i orden, hvis det endelige produkt ikke skal blive vind og skævt.

Men holder man sig inden for matematikkens lovregler, er der ellers ofte frie rammer for fantasien. En nylig opgave blandt de rustfri klejnsmede var på egen hånd at designe og konstruere plukkemaskiner til høns.

Det fik seks forskellige hold seks vidt forskellige, men velfungerende maskiner ud af. Den måde at forbinde matematikken med det mere praktiske univers på imponerer Mads Raastrup Søndergaard, der selv har matematik på højniveau.

»Det kom lidt bag på mig, og jeg synes, det er en fed måde at lære tingene på. Så er matematik ikke længere en abstrakt ting, der kun findes i formler«, siger han.

Har ikke fortrudt sit valg
Efter 9. klasse overvejede Mads Raastrup Søndergaard et kort øjeblik, om han skulle begynde på en handelsuddannelse. Han havde prøvet hhx i et brobygningsforløb og var dengang interesseret i økonomi.

Men han kunne godt mærke på sine forældre, der begge havde været på stx og arbejder som lærere, at de mente, at det almene gymnasium var det bedste bud for sønnen.»De ville støtte mig lige meget hvad, men det betyder alligevel meget for mig, hvad de tænker«, siger Mads Raastrup Søndergaard.

Gymnasieeleven har ikke fortrudt sit valg. Han har især været glad for studiemiljøet på gymnasiet, hvor han har fulgtes med de samme klassekammerater gennem tre år, og muligheden for at være med til et væld af sociale aktiviteter som fodboldturneringer eller teateropsætninger gennem skolen.

Betænkningstid

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Da han var færdig med folkeskolen, vidste han desuden ikke, hvad han ville. Stx gav ham tre år til at finde ud af det, forklarer han. Det giver god mening, indskyder Mark Enevoldsen, der har lyttet i stilhed. »Jeg selv har bare svært ved at sidde stille på skolebænken særlig længe ad gangen«. Han ville selv gerne i gang med en uddannelse, han kunne se en solid fremtid i, og stålindustrien kendte han fra sin far, ligesom han vidste, at den har gode praktik- og jobmuligheder.

LÆS OGSÅ Med de ord rammer klejnsmeden præcis ind i hjertet af gymnasieelevens egne krav til fremtidsdrømmene. »Jeg vil virkelig vælge efter, hvad der er af jobmuligheder. Det betyder nærmest lige så meget for mig, som at det interesserer mig«, forklarer han. »Det værste for mig ville være, hvis jeg brugte en masse år på at læse og så stå som 27-årig uden at kunne få et job og gå på kontanthjælp«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden