0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Interview: Mellem kærlighed og had

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Frandsen Finn,,,Politiken
Foto: Frandsen Finn,,,Politiken

Landstræner Jens Glavind. - Foto: Finn Frandsen

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Politiken mandag: Den 26. august startede den tidligere landsholdstræner i svømning Lars Kierkegaard den lavine af kritik, der i snart en måned har væltet ned over sportschefen i det danske svømmeforbund, DSLF, Jens Glavind. Dag efter dag har flere og flere topsvømmere, ledere og trænere i flere af landets medier sluttet op omkring den massive kritik af sportschefen.

Kritikken har sit udspring i Glavinds private forhold til landets bedste svømmer Mette Jacobsen. Glavind er blevet klandret for at favorisere sin kæreste Mette Jacobsen på bekostning af de andre landholdssvømmere. Han er blevet beskyldt for ikke at være lydhør over for svømmernes behov, for at ignorere andre svømmere end Mette Jacobsen samt for at styre dansk elitesvømning enevældigt uden at tage hensyn til andre.

Jens Glavind har i den tid, mediestormen har raset mod ham, valgt ikke at kommentere den hårde kritik. I dag tager han bladet fra munden i Politiken.

Nu har du i snart tre uger gået fra at være en succesfuld landstræner, der har fået Danmark på svømningens verdenskort, til at være sportsverdenens mest udskældt mand. Hvad følte du, da du hørte den første kritik fra trænere og svømmere?

»Der er ingen tvivl om, at jeg har følt, at der har været en kampagne mod mig fra svømmere og medier - en kampagne, der har haft flere dagsordener, end den umiddelbare kritik lægger op til. Jeg har specielt været ked af den meget personlige kritik, der har været rejst mod mig. For det første havde jeg foretrukket at få forelagt denne kritik personligt og ikke gennem pressen. For det andet kan jeg efter tre uger stadig ikke se substansen i den kritik, der er rejst mod mig. Derfor har jeg haft meget svært ved at forholde mig til den. Men jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at sagen ville eskalere til, hvor den er i dag«.

Problemer imødeset
Mange svømmere har klandret dig for at prioritere din kæreste Mette Jacobsen på bekostning af de andre svømmere. Da I blev kærester, overvejede I da, at jeres forhold kunne give problemer?

»Ja, det gjorde vi. Vi vidste, at nogle ikke ville bryde sig om det. Men min arbejdsgiver, svømmeforbundet, accepterede det fuldt ud og kunne ikke se, at der skulle opstå problemer i forhold til andre svømmere. I andre sportsgrene og på det øvrige arbejdsmarked er der også tilfælde, der ligner vores. Der var selvfølgelig en periode, hvor vi skulle finde vores ben at stå på i forhold til privatliv kontra arbejdsplads, men forholdsvis hurtigt fandt vi ind i vores roller som leder og aktiv, og sådan er det fortsat, hvilket fungerer udmærket«.

Har du bevidst eller ubevidst favoriseret Mette Jacobsen på bekostning af andre svømmere?

»Nej! Jeg har ikke set, hørt eller oplevet noget eksempel, hvor jeg skulle have gjort det, og hvis nogen kan komme med et konkret eksempel, vil jeg gerne høre om det. Jeg er helt sikker på, at jeg har favoriseret hende, men ikke på bekostning af andre. Det er vores politik, og har altid været det, at vi giver de bedste på landsholdet - hvilket Mette utvivlsomt er - de bedste forhold. Jo bedre en svømmer er, jo mere gør vi for dem, men vi gør det ikke på bekostning af andre. Jeg har trænet mange piger, og de skal helst have oplevelsen af at have fået den samme opmærksomhed til træning, men den er svær at levere, da det er en subjektiv størrelse. Men ingen kan med rette sige, at Mette har fået en opmærksomhed, der er gået ud over andre. Hun får da en stor opmærksomhed, for hun er suverænt den bedste svømmer, vi har, men det får hun ikke kun af mig, men af hele Danmark samt medierne. Desuden er det fuldstændigt vanvittigt, at al træning og hele systemet skulle være bygget op omkring Mette. I Danmark er der 5.000 konkurrencesvømmere, og de forskellige landshold består af 200 svømmere. Det skriger jo til himlen, at alt skulle være bygget op om en person. Det er det ikke, har aldrig været det og vil aldrig blive det«.

Kritikere selv favoriseret
»Det har undret mig, at svømmere som Sophia Skou, Karen Egdal og Louise Ørnstedt har rejst denne kritik. De er jo netop svømmere, der bliver favoriseret i kraft af deres gode resultater. Og Mette er altså også en af dem, vi har gjort noget ekstra for, og det er uafhængigt af, om hun er kæreste med mig. Det er kun et spørgsmål om, at hun befinder på det højeste niveau«.

Mange har den opfattelse, at du bruger for lang tid på Mette og dermed negligerer andre svømmeres behov. Har du ikke svært ved at lade dine følelser for Mette blive hjemme?

»Jeg holder ikke op med at elske Mette, når vi træder ind i en svømmehal. Men der er en verden til forskel på privatlivet og så vores professionelle liv. Det er to forskellige ting, og dem holder vi adskilt, når jeg er træner og hun er aktiv idrætskvinde. Men det er altså hende, jeg går hjem med bagefter, så selvfølgelig er mine følelser for hende anderledes, end for de andre svømmere. Men da svømning er en objektiv sport, hvor tider er altafgørende, kan jeg ikke se, hvordan jeg kan klandres for at forskelsbehandle«.

»Det er da rigtigt, at jeg er meget hos Mette i den daglige træning, men jeg er altså hendes træner. Til stævner kommer Mette først til svømmehallen et par timer efter de andre svømmere, fordi hun har astma, mens jeg er i hallen hele tiden. Jeg er ikke nødvendigvi