Siden 1990'erne har Michael Laudrup og Bayram Tutumlu været et fast makkerpar - også ind i danskerens trænerkarriere, som dette billede er fra. Koloreret arkivfoto: Sergei Ilnitsky
Foto: Ilnitsky Sergei/Scanpix Denmark

Siden 1990'erne har Michael Laudrup og Bayram Tutumlu været et fast makkerpar - også ind i danskerens trænerkarriere, som dette billede er fra. Koloreret arkivfoto: Sergei Ilnitsky

Sport

Swansea i kovending: Vi fyrede Laudrup af »sportslige årsager«

I interne skrivelser rettede Swansea svindelanklager mod Bayram Tutumlu, da klubben fyrede Laudrup, men udadtil siger de nu, at det intet havde med afskeden at gøre. Swansea var selv på kant med fodboldens regler.

Sport

Det kunne dårligt være klarere udtrykt:

»Klubben havde mistanke om, at Michael Laudrup ikke ønskede en given spiller til klubben, medmindre Bayram Tutumlu (danskerens agent, red.) var involveret i den pågældende spillerhandel«.

Sådan skrev Swanseas direktør 13. februar 2014 i et brev til den britiske trænerunion, League Manager’s Association, for at begrunde, hvorfor Premier League-klubben havde fyret Michael Laudrup for kontraktbrud.

Men nu er tonen anderledes fra Swansea. Over for BBC Wales siger formand Huw Jenkins, at han fyrede Laudrup af »sportslige årsager«. Klubben var godt nok inde i en dårlig periode, men lige siden har afskeden været omgærdet af en vis mystik og forundring i fodboldens verden.

Tutumlus skjulte fortjeneste

Dokumenter fra Football Leaks – idrætshistoriens største læk – viser da også, at Swansea dengang for halvandet år siden gentog sin kritik af Laudrup og Tutumlu på møder såvel som i interne skrivelser:

»Der er et antal transaktioner og spillerhandler, som har vakt bekymring i klubben, og som fik klubben til at konkludere, at Bayram Tutumlu på klubbens bekostning forsøgte at drage materielle fordele af klubbens transaktioner med spillere«, lød det videre i brevet af 13. februar, ligesom Swansea-direktøren understregede, at klubben også undersøgte Laudrups eventuelle indblanding i en række spillerhandler.

Søndag afslørede Politiken så, at Bayram Tutumlu i det skjulte rent faktisk tjente op mod 32,3 millioner kroner på syv af klubbens spillere, mens det danske ikon var manager.

Dengang i 2014 kunne Swansea ikke bevise sine mistanker og endte med at indgå et forlig, der sikrede Laudrup 14,4 millioner kroner skattefrit og agenten mere end 3 millioner kroner.

Swansea er »videre«

Men nu, hvor der er dokumentation for, at Tutumlu rent faktisk berigede sig på klubbens bekostning, er Huw Jenkins vendt på en tallerken. Gennem mere end to uger har Politiken forsøgt at få ham i tale, men han har afvist at besvare de konkrete spørgsmål.

Til BBC Wales siger han nu:

»Der var diskussioner med LMA (trænerunionen, red.), men det var i kontekst af at forhandle et forlig på plads, og det skal ses i det lys. Set fra vores synspunkt er det afsluttet, vi nåede frem til et forlig, og vi er videre«.

Netop i det omtalte forlig forpligtede Swansea og Laudrup sig til ikke at tale nedsættende om hinanden, ligesom udtalelser i offentligheden skal godkendes af den anden part.

Samtidig viser dokumenter fra Football Leaks, at klubben også selv var på kanten af fodboldens regler i en række tilfælde. Blandt andet lavede Swansea en aftale med Bayram Tutumlu, der sikrede ham 7,5 procent af profitten på samtlige spillersalg – selv om agenten intet havde med dem at gøre.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ifølge Det Engelske Fodboldforbunds (FA) lovskrifter for agenter var det ellers forbudt at eje »en hvilken som helst andel i en hvilken som helst kompensation eller fremtidig transferværdi af en spiller«.

Swansea skjulte agentforhold

Sportsadvokat Paolo Lombardi mener da også, at sådan en pant i spillertruppen ser ud til at være over grænsen. I 2002-10 var han ansvarlig for Fifa’s agentregler:

»Enhver aflønningsform, som omfatter betaling i procent af spillersalg fra klubben til agenten, er en potentiel overtrædelse af agentreglerne og reglerne om tredjeparters ejerskab af spillere«, siger han.

Også i mindst to andre tilfælde tillod Swansea agenter at få 20 procent af klubbens indtægt på et eventuelt fremtidigt salg af den pågældende spiller – det drejede sig om José Cañas og Alejandro Pozuelo.

Da klubben udformede de to spanieres kontrakter, undlod den at informere om, at der var agenter involveret i handlen, og dermed kunne den holde de her regelstridige klausuler hemmelige.

Laudrup er lettet over besked

Politiken har ad flere omgang forsøgt at få Swanseas kommentar til de kontroversielle klausuler. Men klubben afviser at stille op til interview, mens formand Huw Jenkins til gengæld har valgt at snakke med BBC Wales – der forholder han sig dog ikke til alle de problematiske forhold.

»Alt, jeg kan sige, er, at set fra mit synspunkt handlede vi i alle tilfælde rigtigt og i god tro«, siger Jenkins til det britiske medie.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Også Michael Laudrup siger til BBC Wales, at han ser sagen om afsluttet, efter at klubben har påstået, at intet lyssky er foregået.

»Jeg har læst, at Swansea har erklæret, at de ikke har fundet noget, der indikerer, at jeg har gjort noget forkert eller ulovligt angående spillerhandlerne i min tid som manager for klubben. Det vidste jeg, men det er en lettelse, at klubben bekræfter det«, siger Laudrup til mediet, mens han tidligere har sagt til Politiken, at han ikke ved, om Tutumlu har gjort noget ulovligt.

Tabloidavisen The Sun skriver, at det er »forventet, at FA (Det Engelske Fodboldforbund, red.) vil bede om en forklaring« angående de klausuler, der ser ud til at være i strid med reglerne.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce