Unge fodboldspillere er rene investeringsobjekter mange steder i verden. Koloreret foto: Robin Utrecht/NRC Handelsblad
Foto: Utrecht Robin

Unge fodboldspillere er rene investeringsobjekter mange steder i verden. Koloreret foto: Robin Utrecht/NRC Handelsblad

Sport

Europæiske fodboldtalenter indgår spøgelseskontrakter

Fodboldspillere skifter til klubber, som de aldrig optræder for. Det sker fra Cypern til Qatar. En af den danske agent Mikkel Becks talenter blev solgt til en skjult fond i ørkenstaten.

Sport

Fodboldindustrien er et slaraffenland for spekulanter med investeringsvillig kapital på lommen: Høj chance for profit på et stadig voksende transfermarked, minimal risiko for at blive straffet for at træde ved siden af de officielle regler.

Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) indførte 1. maj 2015 nye regler, der skulle komme såkaldte tredjepartsaftaler til livs. Formålet med forbuddet er at sikre, at ingen andre end de involverede klubber i en handel har ejerskab over spilleren – hverken helt eller delvist. Det skulle dæmme op for alskens investeringsfonde, agenter og forretningsfolk, der købte anparter i fodboldspillere og trak penge ud af sporten, når spilleren blev solgt videre.

Men i den cypriotiske klub Apollon Limassol tager man tilsyneladende heller ikke Fifa’s regler så tungt. Klubben er delejet af den israelske superagent Pini Zahavi, der er mest kendt for at have organiseret den russiske mangemilliardær Roman Abramovich’ overtagelse af Chelsea.

Syv papirspillere på Cypern

Dokumenter fra Football Leaks viser, at Apollon Limassol i syv tilfælde har købt unge talenter – eller dele af dem – til klubben. Apollons fans har dog haft svært ved at nyde deres boldevner i byen ud til middelhavskysten; ingen af dem har nemlig spillet en eneste kamp for klubben.

24. juni 2015 – små to måneder efter at Fifa-forbuddet trådte i kraft – sendte en repræsentant fra den amerikanske klub Colorado Rapids et tilbud om spilleren Shane O’Neill til en mellemmand i Europa:

»Colorado Rapids er interesseret i at sælge (Shane O’Neills, red.) økonomiske rettigheder, da de har brug for penge til at investere i resten af deres trup. Kunne det være interessant?«.

7. august 2015 blev Shane O’Neill solgt til Apollon Limassol. Det var indledningen på en karruseltur. Bare tre uger senere blev han lånt ud til den belgiske klub Royal Mouscron. I februar 2016 blev han udlejet til engelske Cambridge United, kom derfra officielt tilbage til Apollon Limassol for at blive sendt til NAC Breda, hvor han nu spiller på en lejekontrakt.

Mystikken om Manea

Et andet eksempel er Cristian Manea, der på trods af at være blevet købt som 17-årig af Apollon Limassol i 2014 tilsyneladende aldrig har været på Cypern. Også han har været fremlejet til den belgiske klub Royal Mouscron.

Det er ingen tilfældighed, at mange af spillerne fremlejes til Royal Mouscron; superagent Pini Zahavi kontrollerer nemlig også den klub. Ved at købe spillerne til en mindre liga på Cypern kan prisen på spillerne tilsyneladende holdes nede, og ved at fremleje dem til den noget større og mere mediebevågede belgiske liga kan deres værdi typisk stige.

Apollons strategi om at eje for straks at fremleje spilleren kan kaste store penge af sig, viser dokumenter fra Football Leaks. Den serbiske angriber Luka Jovic blev 1. februar 2016 officielt solgt fra Røde Stjerne Beograd til portugisiske Benfica. I realiteten var det Apollon Limassol, der modtog transfersummen på 50 millioner kroner.

Cyprioterne havde nemlig ejet spilleren på papiret siden januar 2015, hvor Røde Stjerne Beograd var i pengeproblemer. Luka Jovic spillede aldrig en eneste kamp for Apollon Limassol, der til gengæld ser ud til at have et overskud fra handlerne på over 30 millioner kroner.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hverken klubejer og agent Zahavi eller Apollon Limassols præsident, Nikos Kirzis, har nogen kommentarer til historien.

Mikkel Becks salg til Qatar

Den danske agent Mikkel Beck har ligeledes været involveret i en handel, hvor hans klient blev solgt til en klub for derefter straks at blive fremlejet til et andet hold. I sommeren 2014 blev det belgiske talent Maxime Lestienne således solgt fra Club Brugge til Qatar-klubben Al Arabi i en stor millionhandel, der også forgyldte Beck selv. Men straks derefter blev Lestienne fremlejet til italienske Genoa og i næste sæson videre til PSV Eindhoven. Lestienne spillede aldrig en kamp for Al Arabi.

I sommer blev han solgt videre til russiske Rubin Kazan, og Al Arabi tjente 20 millioner kroner på handlen. På overfladen. I realiteten var han nemlig ejet af en investeringsfond, viser Politikens gennemgang af dokumenter fra Football Leaks.

Mikkel Beck afviser at have kendskab til nogen investeringsfond, og han afviser, at hans klient i processen har været reduceret til et investeringsobjekt:

»Selvfølgelig er jeg ikke enig i det. Al Arabi var en løftestang for Maxime. Det var den eneste klub, der på det tidspunkt ville betale Brugge det beløb, de ville have, og den eneste mulighed netop da for Maxime til at komme videre i karrieren. Og han ønskede nye udfordringer på det tidspunkt«, skriver Beck til Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce