Livet har ikke været let, snarere det modsatte, og den snart 24-årige Rajbek Bisultanov siger da også – på flydende dansk, men med den ’fremmedes’ særlige tone – at han som dreng har set ting, som drenge ikke burde se.
Han har ikke nogen synderlig lyst til at gå i detaljer med det, han så og oplevede som dreng i det, der kaldes Den anden Tjetjenienkrig, endnu et blodigt løsrivelsesforsøg fra Rusland, men som et lille billede fortæller han om dengang, han vågnede i sit værelse og så to soldater stå og sigte på ham.
»Der skete meget, og der er mange ting, jeg aldrig kommer til at glemme«, siger Rajbek Bisultanov til Politiken.
Forholdene blev for voldsomme og truende for den muslimske familie, og sammen med sine forældre, en storesøster og lillebror flygtede Rajbek til Danmark, hvor de havnede i Herning – hvor siden en lillesøster er blevet født.
»Jeg kom til Danmark som 12-årig, begyndte i skolen og meldte mig ind i den lokale brydeklub i Herning. Uden at kunne et ord dansk. Ja, det var en hård tid, en meget svær begyndelse uden venner. Jeg kendte jo ikke den danske kultur, vidste intet om, hvad det ville sige at være dansk – og så var der det med sproget. Det var meget vanskeligt«.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Bliv en del af fællesskabet på Politiken
Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Prøv nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her